Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скандал с филм извън конкурсната програма на "Берлинале" 2017

Дискусия

Скандал с филм извън конкурсната програма на "Берлинале" 2017

На прожекцията на "Процес" издигнаха лозунги за освобождаването на осъдения от руски съд украински режисьор Олег Сенцов

На прожекцията на "Процес" бяха издигнати лозунги "Свобода за Олег Сенцов"

Прожекцията на документалния филм "Процес" на 67-ото издание на кинофестивала в Берлин - "Берлинале" 2017, в извънконкурсната програма, бе съпроводена с политически скандал. В залата бяха издигнати плакати в защита на осъдения от руския съд украински режисьор Олег Сенцов.

Режисьорът на "Процес" - Асколд Куров заяви, че идеята за филма му хрумнала, когато присъствал в съда, за да подкрепи колегата си. Заглавието на филма е взаимствано от едноименния роман на Кафка, в който героят Йозеф К. става жертва на съдебната система, без да е извършил никакво престъпление. Във филма на Куров е заснета речта на Сенцов пред съда, в която той не признава руската анексия на Крим и заявява, че 20-те години на които е осъден не го плашат. Сред зрителите на прожекцията в рамките на "Берлинале" 2017 са не само членовете на журито, оглавявано от холандския режисьор Пол Верховен, но и депутати от Бундестага и много дипломати.

Привърженици на Сенцов след прожекцията филма "Процес"

За първи път в историята на авторитетния кинофестивал, се случва подобен политически скандал, съпроводен с тражирането на становище на посланика на Украйна в Германия - Андрей Мелник. Каква е историята: През август 2015 г. Сенцов бе осъден от Руския Северокавказки окръжен съд на 20-години изтърпяване на наказание при строг режим в колония, като виновен за организирането на терористична група, съвместно с левия активист Александър Колченко, с когото са организирали пожари в офиси на организациите "Русская община Крыма" и "Единой России" в Симферопол. Сенцов бе обвинен и за подготовка на взривяване на паметника на Ленин в кримската столица през май 2014 г.

Режисьорът Олег Сенцов

Режисьорът от своя страна твърди, че обвиненията срещу него са изфабрикувани, а самопризнанията му по делото са били изтръгнати чрез насилие на следствието. Веднага след присъдата от август 2015 г., в защита на Сенцов застанаха известни европейски режисьори като Анджей Вайда, Кшищоф Зануси и Педро Алмодовар. Те призоваха руските власти да освободят младия режисьор. Самият Сенцов не се оплаква от условията в колонията и по думите на адвоката му този период бил продуктивен за творчеството му - за година и половина от престоя си там, бил написал 5 сценария за филми и огромно количество повести. Прожекцията на "Процес" на "Берлинале" 2017 г. обаче внесе смут сред участниците на фестивала. Въпросът с взимането на политическа позиция по отношение на филм извън конкурсната програма, според мнозина е доста деликатен. Особено на фона на международните събития и актуалната за момента идея за общи действия на Русия и САЩ срещу тероризма. Иначе в "Берлинале" 2017 г. участват 20 силни документални творби, интересът към които на практика бе скандално изместен от филм извън конкурсната програма. Кинофестивалът в Берлин ще раздаде наградите си на 18-и този месец, но дотогава очевидно най-коментираната тема в кулоарите на "Берлинале" ще бъде кой чия страна взима по повод "Процес" и Сенцов. 

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Ексклузивно в HBO: Хари Потър: Турнир на домовете в "Хогуортс"

Хелън Мирън е водещ на световното състезание за магьосничество от четири части

Президентът и премиерът влизат в затвора в "Чичо Коледа" с Филип Аврамов

Премиерата на новия български филм в зала 1 на НДК събра куп звезди на родното кино, театър и музикална сцена

Киномания отдава почит на легендите в киното

8 емблематични заглавия ви очакват в тематичната рубрика "Класически удоволствия"

"Чичо Коледа" ви кани на червения килим заедно със звездите на филма на официалната премиера в Зала 1 на НДК

Премиерата ще се състои на 23.11 от 19.00 часа и е отворена за посетители. Любителите на киното ще могат да видят любимите си актьори на живо минути преди прожекцията

От 3 декември по кината тръгва бруталната българска комедия "Дани.Легенда.Бог."

"Дани. Легенда. Бог." хваща зрителя за гушата и го размята от ситуация в ситуация по оригинален и саркастичен начин, потапяйки го в хаотичния живот на главния герой, напоен с алкохол, секс, наркотици и жажда за власт и величие.