Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пет впечатляващи филмови локации в Рим

СРЕЩИ ЗА КИНО

Пет впечатляващи филмови локации в Рим

От Федерико Фелини през Паоло Сорентино до Уди Алън

"Сладък живот" (1960) от Федерико Фелини (Снимка: София Филм Фест)

Вечният град посреща хиляди туристи от цял свят всяка година, макар че с пандемията и щетите, които тя нанесе върху туризма, това също е под съмнение. 

Още

Нов музей на Фелини отваря врати в Римини

Нов музей на Фелини отваря врати в Римини

Въпреки това, все още хиляди туристи посещават Рим, за да се докосант до неговото историческо и културно наследство. Те искат да знаят не само археологическите тайни на града, не само да опитат от вкусната храна и нейното богатство, но и да погледнат към културата на Италия и местата, превърнали Вечният град в среща на велики артисти - режисьори, писатели, актьори. 

Затова сега ще ви покажем Рим през обектива на киното. Ето кои са местата, станали завинаги част от историята на филмовото изкуство. 

1. Fontana di Trevi

"Сладък живот" (1960) от Федерико Фелини (Снимка: София Филм Фест)

Името му вероятно идва от митологията на Древен Рим и отпраща към латинската дума trivium, която значи "три улици", знаковият фонтан в Рим е средище на огромни потоци от туристи по всяко време на денонощието и то дотолкова, че понякога е трудно да се види в целия му блясък, тъй като тълпите са го обградили. Не така обаче е в един от най-великите филми в историята на киното - "Сладък живот" на Федерико Фелини от 1960 г. Фонтанът е едно от най-романтичните места именно заради култовата сцена между Марчело Мастрояни и Анита Екберг, която в цялата си пищност се къпе в него в черна кадифена рокля.

Веднъж попаднали в обаянието на този филм, е много трудно да забравим тези емблематични сцени от историята на киното и на Рим. От него именно тръгва названието "папараци", тъй като Марчело Мастрояни играе точно такъв светски журналист, който се оставя да бъде съблазнен от привлекателна шведска актриса, дошла на посещение във Вечния град. "Сладък живот" е блокбъстър за времето си - филмът има главозамайващ успех! 

2. Piazza di Spagna

"Момичетата от площад "Испания" на Рикардо Дона

Филмът "Момичетата от площад Испания" (1998) ("Le Ragazze di Piazza di Spagna") разказва историята на три красиви момичета, твърде различни по произход, образование и характер, но обединени от една и съща мечта: да направят кариера като модели във вечния град Рим, всяка една от тях обаче се налага да плати различна цена, за да се случи това. Момичетата седят на стълбите и режисьорът Рикардо Дона разказва техните любовни премеждия. Кадри от същото място можем да видим и във филма "Рим" на Федерико Фелини от 1972 г. 

3. Via Venedeto и не само...

"Великата красота" на режисьора Паоло Сорентино

Във филма "Великата красота" (2013) на Паоло Сорентино можем да видим много красиви и различни гледки от Рим. Сорентино разказва историята на Джеп Гамбардела - журналист, писател и литературен критик, който търси опование в свят, който го отегчава, пълен с празнота и повърхностни светски преживявания.

Още

Паоло Сорентино започва снимките на "Ръката на Бога"

Паоло Сорентино започва снимките на "Ръката на Бога"

По време на пътешествието си в търсене на "великата красота", той ще срещне някои герои, които ще го придружават през цялото време, за да открият заедно причината за неговото усещане за празнота в света. 

Градът е абсолютният герой в този филм и се появява в целия си блясък със своите залези, река Тибър, древни сгради и тайни градини, паметници. Във филма ще видите Anfiteatro Flavio Puteolano , Piazza Venezia, Piazza Navona и много други като гробниците на Каракала, императорските форуми и хълмът Яникул).

4. Музеят на римската цивилизация 

Моника Белучи и Даниъл Крейг в "Спектър", където част от снимките са във Вечния град

Двадесет и четвъртият филм от споредицата Джеймс Бонд "Спектър" представя около двайсет локации в Рим.

В една от сцените Джеймс Бонд среща Моника Белучи. Тук ще видитe колоните, прилежащи на Музея на римската цивилизация. Този музей представя различни аспекти на ежедневието на Древен Рим.

Различните сцени на филма представят различни места от Трастевере, квартал Номентано и Виа Гориция, Фоната ди Тревиi, Порта Пиа и Понте Милвио.

5. Altare della patria & Piazza Venezia

По време на снимките на "На Рим с любов" на Уди Алън

Определено не може в Рим или в Ню Йорк без Уди Алън. "На Рим с любов" празнува града като вечния и незаменим със своята носталгия, романтика и чувствителност вдъхновител. Филмът разказва историята на четирима различни човека, които живеят и споделят живота си в град Рим. Главните герои могат да бъдат видяни из Пиаца Венеция и Алтаре дела Патрия. 

Още

9 красиви филмови места в Париж

9 красиви филмови места в Париж

Още

10 класически филма, които да гледате отново и отново

10 класически филма, които да гледате отново и отново

Още

Мартин Скорсезе в есе за Федерико Фелини и изгубената магия на киното

Мартин Скорсезе в есе за Федерико Фелини и изгубената магия на киното

Още

Италианка води Софийската филхармония в концерта La Dolce Vita, посветен на Фелини

Италианка води Софийската филхармония в концерта La Dolce Vita, посветен на Фелини

Още

Федерико Фелини и Джулиета Мазина: Маестрото и птицата

Федерико Фелини и Джулиета Мазина: Маестрото и птицата

Още

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

 

 

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"Последният гларус" на Тонислав Христов ще открие Международния филмов фестивал в Бургас

Тази година в конкурсната програма на фестивала, който ще продължи до 25 юли основно в Културен дом НХК, са включени шест премиерни филма за България

Харуки Мураками изрази радост от първата анимация на негови разкази

Режисьор на филма "Сляпа върба, спяща жена" е американецът Пер Фьолдс

Питър Джаксън и Анди Съркис се завръщат в Средната земя на Толкин

Джаксън и Фран Уолш са мислили за филмовата адаптация от години, но тя е изглеждала като далечна мечта

"Мемоарите на един охлюв" спечели голямата награда на фестивала на анимационното кино в Анси

Почетната награда на фестивала в Анси беше присъдена на режисьора на култови филми като "Бразилия" и "Страх и омраза в Лас Вегас" Тери Гилиъм

Часове по филмова грамотност в училищата в Перник от септември

Фестивалът за късометражно кино IN THE PALACE обучава 10 учители да преподават новата дисциплина