Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Нов музей на Фелини отваря врати в Римини

ПОЧИТ КЪМ ЛЕГЕНДИТЕ

Нов музей на Фелини отваря врати в Римини

С акцент върху наследството на един от най-влиятелните режисьори на ХХ век, музеят едновременно съчетава различни вътрешни и външни пространства, които са разпръснати из историческия център на града

Източник: Istituto Italiano di Cultura

Ако любителите на киното и италианската култура се нуждаят от още една причина, за да посетят магичния морски курорт Римини на адриатическото крайбрежие на Италия, ето една такава.

Отдавна очакваният Музей на Федерико Фелини трябва да отвори врати на 19 август 2021 г.

Този уникален музей, който се строи от дълги години, отдава почит на големия италианския режисьор и сценарист, познат по целия свят с легендарните си филми, сред които "Сладък живот", "Нощите на Кабирия", "Пътят" и др.

Embed from Getty Images

Голяма част от вдъхновението на Фелини идва именно от неговите най-ранни спомени в Римини - мястото, където е роден и живял 19 години. Също така и мястото на неговата смърт през 1993 г.

Още

Киномания отдава почит на легендарния Федерико Фелини с прожекция на негови филми

Киномания отдава почит на легендарния Федерико Фелини с прожекция на негови филми

"Вярваме, че Музеят на Фелини ще изиграе подобна роля на Музеят Гугенхайм в Билбао", споделя кметът Андреа Наси, който е в основата този проект да се случи.

"Този музей ще стъпи на силата на изкуството като универсален език, който може да подхранва творчеството и въображението ни, както сега, така и за в бъдеще."

С акцент върху наследството на един от най -влиятелните режисьори на ХХ век, музеят едновременно съчетава различни вътрешни и външни пространства, които са разпръснати из историческия център на града.

Предлагайки колекция от рисунки, костюми, оригинални сценарии и писма, видео материали и подробни мултимедийни презентации, трите основни елемента на музея са:

Използвайки най-новите цифрови технологии, замъкът Сисмондо от XV век разполага с впечатляващи мултимедийни експонати, които изглеждат толкова реални, че посетителите ще се чувстват сякаш заобиколени от сцени на филмите на режисьора.

Експонатите, разположени на горните етажи на арт нуво киното Cinema Fulgor, се фокусират върху връзката на режисьора с града. Като дете Фелини гледа първия си филм в това малко интимно кино, докато седял в скута на баща си. Той бил толкова увлечен от това кино, че по-късно работи там като младеж, проектирайки афиши в замяна на безплатни билети за кино. Cinemino (малък киносалон) ще предлага прожекции на филми на Фелини през целия ден.

Фелини не е имал граници на въображението и уредниците на новия музей насърчават същото в посетителите. Голяма открита зона със зелени площи, наречена "Площада на мечтите" в стил Фелини ще свързва замъка и киносалона с любопитни видео инсталации, добавена реалност и програми на открито.

Този културен център е и мястото на възстановения театър "Galli", който след повторно отваряне за обществеността през 2018 г., влезе в списъка на "Най-красивите места за 2019" на списание Time през следващата година.

Като се имат предвид щетите, които COVID-19 нанесе на туризма в Италия и навсякъде, новият музей на Фелини точно сега не е случаен за града и региона.

Embed from Getty Images

"Този визионерски музей не само ще служи като точка, в която се съсредоточава безграничният принос на Фелини за всички изкуства и артисти, но и използва изкуството за обществено благо, служейки като опорна точка за растежа на цялата ни общност", казва кметът Наси.

"Музеят не интерпретира киното на Фелини като просто завършена творба, а по-скоро като ключ към убеждението му, че "всичко е въображаемо".

Източник: "Форбс"

Още

Мартин Скорсезе в есе за Федерико Фелини и изгубената магия на киното

Мартин Скорсезе в есе за Федерико Фелини и изгубената магия на киното

Още

Италианка води Софийската филхармония в концерта La Dolce Vita, посветен на Фелини

Италианка води Софийската филхармония в концерта La Dolce Vita, посветен на Фелини

Още

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

Магичният Римини: обиколка из вълшебния град на Фелини

Още

"На снимки с Фелини", когато всички роли се играят от "вълшебника Федерико"

"На снимки с Фелини", когато всички роли се играят от "вълшебника Федерико"

Още

Федерико Фелини и Джулиета Мазина: Маестрото и птицата

Федерико Фелини и Джулиета Мазина: Маестрото и птицата

Още

"Сладък живот" на Федерико Фелини на 24-тия София Филм Фест

"Сладък живот" на Федерико Фелини на 24-тия София Филм Фест

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Жени триумфираха с първите полово неутрални награди в Сан Себастиан

На престижния кинофорум за първи път бяха раздадени отличията без отделни категории за мъже и жени

Джесика Частейн в Сан Себастиан: В САЩ вече третират жените в медиите и киното различно

"Отношението към жените твърде често е било несправедливо, защото винаги е имало интерес към външността им, към съблазнителната им сила, но не и към това, което са направили или казали", допълни Частейн в Сан Себастиан

Нюйоркският филмов фестивал започна с прожекция на "Трагедията на Макбет"

"Трагедията на Макбет" не е кално-кървава адаптация, чието действие се развива в средновековните полета на Шотландия, а по-скоро минималистичен кошмар в стил ноар, обвит в сянка и мъгла, и изпълнен със строги експресионистични образи" споделя Джоел Коен

"Щрих и Стих" - поезия в анимация в Галерия "Прегърни ме"

На 24 септември от 18 ч. среща разговор с авторите на част от филмите - поети и режисьори

Трите серии на "Мера споредъ мера" на голям екран в Дома на киното

Дигитално възстановената класика ще бъде представена в пълния ѝ вид на 25-ия София Филм Фест от Георги Дюлгеров и неговия екип 25 септември 14.00 часа

Филмът на режисьора Беноа Брингер "Във връзка с хайвера" спечели голямата награда на фестивала DOCK

Филмът разказва за диктаторски режими, правителства с неограничена власт и множество нарушения на правата на човекa в Азербайджан, Туркменистан и Казахстан