Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Когато физиката среща метафизиката

ДОКУМЕНТАЛНО КИНО

Когато физиката среща метафизиката

Две специални прожекции на филми на режисьора Николай Василев в кино Одеон

Теодосий Теодосиев - учител по физика и Ваклуш Толев - учител по метафизика (Снимка: Личен архив на Николай Василев)

24 май, Денят на българската азбука, просвета и култура, ще бъде отбелязан с две специални прожекции на филми на режисьора Николай Василев в кино Одеон. Те разказват за двама учители - Теодосий Теодосиев - учител по физика и Ваклуш Толев - учител по метафизика. Срещата между "Физика и метафизика" ще се състои от 18:30 ч. с филма "Формулата на Тео" и веднага след него от 20:00 ч. с филма "Ваклуш".

Разговаряме с Теодосий Теодосиев за новия филм "Ваклуш", за физиката, метафизиката и бъдещето на света...:

"Нека се върнем преди 2400 години, когато Аристотел е обиколил целия тогавашен цивилизован свят, събирал мъдрост от всякъде и написал две дебели книги. Едната се казва "Физика", това е философия на материалния свят. Другата е "Метафизика", това е философия на нематериалните неща. И след това в продължение на повече от 1000 години, той добил такъв авторитет в целия цивилизован тогавашен свят, че са считали, че ако нещо не е казано от Аристотел, значи не може да бъде вярно. Такава е била тенденцията...

Още

Румен Леонидов: Мъдри хора като учителя Ваклуш са ни много необходими и днес

Румен Леонидов: Мъдри хора като учителя Ваклуш са ни много необходими и днес

С Ваклуш сме имали много срещи. Ходи съм на лекциите му в Казанлък и в Софийския Университет, и на други места. Имаше голям интерес към нещата, които говореше. Защото в тоя свят на бездуховност да гониш такива високи идеали, това си е духовен подвиг. И това, което е най-забележителното при Ваклуш е, че той беше изключителен оптимист и философ. Философията му е необходима на всички времена - и сегашни, и бъдещи. Защото, за мен, съвременният човек затъва. От чиста прагматична гледна точка - разсъждаваме като интелигентни, мислещи хора.

В диваческите времена един дивак е можел да победи двама-трима човека, хванат ли се четири-пет - не е можел да ги победи. Дойде време, когато един човек има възможност да унищожи целия свят. И ако не се обърне процесът, рано или късно по теория на вероятностите трябва да се роди гениотът - полугений-полуидиот, който да унищожи целия свят.

Още

Най-популярната книга на Ваклуш Толев се завърна

Най-популярната книга на Ваклуш Толев се завърна

Особено, както сега е властна идеологията на свръхотмъщението, която води до самоунищожение на света. И поради тази причина днес светът има крещяща нужда от духовни учители, които да обърнат тенденциите.

Затова според мен светът днес има повече нужда от духовни учители като него, отколкото от учители по точни науки. Има неща, които са повече от всичките физики и математики, взети заедно. От прагматичната гледна точка на точните науки преди 2000 години Иисус Христос е направил най-голямото откритие в историята на морала - на злото се отговаря с добро. Светът две хиляди години по-късно още не си е научил урока. А Ваклуш прави още една стъпка като казва, че няма зло, а има нееволюирало добро, защото човекът е един бог в развитие.

Още

Документалният филм "Ваклуш" стартира тържества, посветени на 100 годишнината от рождението на Духовния Учител

Документалният филм "Ваклуш" стартира тържества, посветени на 100 годишнината от рождението на Духовния Учител

Според него това е един непрекъснат възход, една непрекъсната тенденция на развитие, на еволюция - от най-примитивното до това, което наричаме Бог. Значи това е една перспектива за човечеството, че в крайна сметка всичкото зло ще се трансформира в добро по пътя на еволюцията - постепенно, с много търпение, бавничко... За това се иска, разбира се, сила, да може човек да помогне на еволюцията. На еволюцията трябва да се помага. И Ваклуш Толев беше много силен, мощен в това отношение. Затова този филм наистина си струва и всеки цивилизован човек трябва да го види. Трябва да заведе детето си да види този филм. За да се поучи от една философия, която е точно обратна на онова, което уж цивилизованите хора имат като разбирания и са на път да съсипят целия свят.

Алтернативата е изчезване на човечеството. Не на света, не на природата - природата пак ще се възстанови по някакъв начин. Но хората може да изчезнат, ако не приемат това оптимистично духовно учение, което има своя смисъл. И в това отношение Ваклуш беше наистина един духовен водач от сериозна величина. Човекът на светлата перспектива, а не тъмната страна на силата. И да се надяваме това да възтържествува рано или късно."

След премиера на "Sofia international Film Fest" "Ваклуш" с прожекции в цялата страна.

Още

Ваклуш Толев: Трябва да трансформираме страданията в развитие

Ваклуш Толев: Трябва да трансформираме страданията в развитие

Документалният филм "Ваклуш" е сниман в периода 1994-2022 г. и съдържа непоказвани архивни кадри от живота на известния духовен водач Ваклуш Толев. Филмът е посветен на 100 годишнината от неговото рождение и представлява разказ за житейския път и идеите на една от най-енигматичните личности на България.

Във филма участват Петър Стоянов - президент на България в периода 1997-2002 г., д-р Илко Семерджиев - министър на здравеопазването в периода 1999-2001 г., проф. д-р Мария Славова - юрист и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски", Огнян Минчев - политолог и доктор на социологическите науки, проф. Иван Желев - богослов, доц. д-р Иван Бъчваров - физик и преподавател в СУ "Св. Кл. Охридски", доц. д-р Кирил Коликов - математик и преподавател в ПУ "Паисий Хилендарски, Бойко Станкушев - журналист и др.

Още

6 години от смъртта на Ваклуш Толев: Човекът не е даденост, а достижимост

6 години от смъртта на Ваклуш Толев: Човекът не е даденост, а достижимост

Ваклуш Толев е богослов по образование, лектор и автор на множество трудове с религиозно-философска и културно-историческа тематика. Преминал през затвори и лагери на комунизма, той твърди че страданието не съществува, то е развитие. Преследван от репресивния апарат на Държавна сигурност като "враг на народа", учи, че няма зло - то е нееволюирало добро. С премеждия завършва богословие, но за него човекът не е грешник, както учат религиите, а е бог в развитие. След промените в България е поканен да преподава в Пловдивския и Софийски университети. Там в лекциите си по историята на духовното знание често напомня надписа на делфийския храм "Познай себе си и ще познаеш боговете и света". Той самият преживява това познание и формулира свое учение, което нарича "Път на Мъдростта".

Николай Василев е сценарист и режисьор, изключително активен в намиране на вълнуващи герои и сюжети. За филма му "Приказки" е удостоен през 2010г. с наградата "Jameson" на София филм фест за най-добър български късометражен филм. В творческата му биография има още десетки наградени филми, които могат да бъдат описани като вдъхновяващи: "Добрият самарянин", "Пътят към Тива", "Високо", "Добрият Ад", "Резервни крила", "Осенение" и др.

През 2019 г. филмът му "Формулата на Тео", посветен на известния учител по физика от Казанлък Теодоси Теодосиев, се превърна в знамение, което пълнеше киносалоните не само в България, но и извън границите й. През 2021г. Николай Василев представи "Да бъдеш Майстора", вълнуващ портрет на Владимир Димитров Майстора, както и своя последен филм "Гладиатор" посветен на двукратния олимпийски шампион Боян Радев.

Предстоящи прожекции:

София

24 май, 20:00 часа, Кино "Одеон"

25 май, 19:00 часа, "Дом на Кино"

Велико Търново

26 май, 18:00 часа, Голяма зала на Община Велико Търново

Стара Загора

28 май, 17:00 часа, Регионална библиотека "Захарий Княжески"

Сливен

30 май, 18:00 часа, Зала "Сливен"

Шумен

31 май, 18:30 часа, Кино "Арабела Шумен"

Добрич

01 юни, 18:00 часа, Кино "Икар"

Силистра

02 юни, 18:30 часа, Кино "Латона Синема Силистра"

Бургас

07 юни, 19:00 часа, Културен дом "НХК Бургас"

Казанлък

13 юни, 19:00 часа, Дом на културата "Арсенал"

Още

Учителят Ваклуш Толев: Не търсете Бог вън, а вътре в себе си!

Учителят Ваклуш Толев: Не търсете Бог вън, а вътре в себе си!

Още

Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция

Документалистът Николай Василев: Имаме нужда от сакрална революция

Още

Физикът Теодоси Теодосиев: Онлайн обучението е непълноценно

Физикът Теодоси Теодосиев: Онлайн обучението е непълноценно

Още

Златният физик на България Теодосий Теодосиев: Моето скромно желание е да постигна възможното

Златният физик на България Теодосий Теодосиев: Моето скромно желание е да постигна възможното

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Германският филм "Учителска стая" спечели наградата LUX за 2024

Той бе номиниран сред още четири заглавия, сред които и "Паднали листа" на финландския режисьор Аки Каурисмаки

Питър Грийнауей снима филм с Дъстин Хофман и Хелън Хънт в Италия

Снимките на неозаглавения филм се провеждат в Лука, Италия. Историята, също написана от Грийнауей, разказва за писател, който се подготвя за смъртта си

Агнешка Холанд започна снимките на филма си, посветен на Франц Кафка

Лентата ще представи живота на един от най-големите писатели в световната литература под формата на мозайка

Новата директорка на "Берлинале" няма да толерира проява на омраза

"Като филмов фестивал трябва да защитим преди всичко пространството, в което творците могат да говорят за работата си" - това каза Триша Тътъл в комисията по култура на германския парламент.

Дейвид Кроненбърг, Франсис Форд Копола и Кирил Серебренников в конкурсната програма в Кан

Видове доброта" (Kinds of Kindness) на Йоргос Лантимос - мистериозното продължение на "Клети създания", отново събира гръцкия режисьор с актрисата Ема Стоун

Кинофестивалът в Кан избра научнофантастичния епос на Франсис Форд Копола "Мегалополис" за конкурсната програма

Световната премиера на филма на фестивала във Франция ще се състои в петък, 17 май