Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Къде да гледаме политически ангажирано кино?

ПОЛИТИКА И КИНО

Къде да гледаме политически ангажирано кино?

В тазгодишното издание на Cinema Politica, част от София Филм Фест

В условията на засилващи се глобални протести "Скъпи бъдещи деца" разказва за новото поколение, което е в основата на тази земетръсна политическа промяна.

Cinema Politica София се завръща в София за осма година с програма от осем вълнуващи кино събития.

Още

Премиерата на филма "Златан Дудов - Работническа Одисея" ще е на 21 март в София

Премиерата на филма "Златан Дудов - Работническа Одисея" ще е на 21 март в София

Динамични и провокативни кино творби майсторски предствят задълбочен поглед към актуални и наболели за съвременното общество теми - от изследване на младежкия активизъм в различни държави в Глобалния юг, до съживяването на забравени истории на ЛГБТК+ хората и ромите; от историята на жените журналисти в Афганистан, до борбата на жертвите на домашно насилие в Турция; от стремежа за бъдеще на палестинските бежанци в Сирия, до борбата за планетарно бъдеще в лицето на предстоящата климатична криза.

Събитията се провеждат в рамките на София Филм Фест и са щедро подкрепени от Български Фонд за Жените.

Те ще се проведат от 18-ти до 31-ви март в Гьоте-институт България и в СОХО в София. Прожекциите ще бъдат последвани от дискусии с режисьори и специални гости, а представянето на новият брой на списание dВЕРСИЯ "Кино и съпротива" ще бъде с дискусия с авторите в броя, сред които и авторът на Impressio Юлия Владимирова, която участва с текст за звездата на Новото германско кино Райнер Вернер Фасбиндер. 

Ето какво можете да видите в програмата на Cinema Politica. 

"Скъпи бъдещи деца" (Dear Future Children)

Франц Бьом / Австрия, Германия, Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия / 2021 / 1ч 20м / английски, френски, с български субтитри

Прожекцията ще бъде в Гьоте-институт в петък, 18 Март от 19:00 часа с вход свободен. Тя ще бъде придружена с дискусия с режисьора Франц Бьом и Дарина и Жен от Феминистки Мобилизации.

Още

Вижте кои са наградите на 26-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

Вижте кои са наградите на 26-ия Международен филмов фестивал СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ

В условията на засилващи се глобални протести Скъпи бъдещи деца разказва за новото поколение, което е в основата на тази земетръсна политическа промяна. Ще станем свидетели как Райен протестира за социална справедливост в Чили, Пепър се бори за демокрация в Хонконг, а Хилда протестира срещу опустошителните последици от изменението на климата в Уганда. Изправени пред почти невъзможни шансове за успех и преодолявайки огромното въздействие от тяхната дейност върху личния им живот, ще попитаме тези три млади жени защо продължават да се борят.

"Мащабът на всички неща" (The Magnitude of all things)

Дженифър Абът / Канада / 2020 / 1ч 26м / английски с български субтитри

Прожекцията ще бъде в COXO във вторник, 22 Март от 19:00 часа с вход свободен. Тя ще бъде последвана от дискусия с режисьорката Дженифър Абът и Милена Статева от The Orion Grid.

Още

Режисьорът Паоло Сорентино се чувства по-уверен след втората номинация за "Оскар"

Режисьорът Паоло Сорентино се чувства по-уверен след втората номинация за "Оскар"

В своето филмово пътешествие Дженифър Абът прави дълбоко съкровени паралели между преживяванията на скръбта - както лична, така и планетарна. Драматични истории за изменението на климата се сливат със спомените на режисьорката за детството ѝ край Джорджиан Бей в Онтарио. Какво е общото между тях? Изненадващо отговорът е: всичко. Филмът ни повежда по света, за да станем свидетели на глобалната криза: от катастрофалните пожари в Австралия и умиращия Голям бариерен риф до островната държава Кирибати, погълната от покачващите се морски води.

"Умирам си за развод" (Dying to divorce)

Клое Федъруедър / Обединено Кралство Великобритания и Северна Ирландия / 2021 / 1ч 22м / английски, турски, с български субтитри

Прожекцията ще бъде в СОХО, 23 Март от 19:00 часа, с вход свободен. Тя ще бъде придружена с дискусия с продуцентката Шиниъд Кируан, адвокат и участник във филма Ипек Бозкурт и адвокат Наташа Добрева

Още

"Ню Йорк таймс" сравни българска актриса с носителката на „Оскар” Франсис Макдорманд

"Ню Йорк таймс" сравни българска актриса с носителката на „Оскар” Франсис Макдорманд

Заснет в продължение на пет години, Умирам си за развод отвежда зрителите в центъра на кризата с насилието по полов признак и на неотдавнашните политически събития, които доведоха до серизоно нарушаване на демократичните свободи в Турция. Чрез заснетите отблизо лични истории филмът представя уникална гледна точка към борбата за независимост на жените в Турция. Повече от една на всеки три турски жени е преживяла домашно насилие, а броят на убийствата се увеличава. Но някои турски жени отвръщат на удара. Ипек Бозкут, безстрашна адвокатка, е решена да се противопостави на насилието от омраза към жените и да вкара насилниците зад решетките.

"Излекуван" (Cured)

Патрик Самон, Бенет Сингър / Съединени щати / 2020 / 1ч20м / английски с български субтитри

Прожекцията ще бъде в СОХО,в четвъртък, 24 Март от 19:00 часа, вход свободен. Тя ще бъде последвана от дискусия с режисьора Патрик Самон и Стойо Тетевенски от ЛевФем.

Умствено увреден. С отклонения. Болен. Нуждаещ се от лечение. Това са част от термините, с които психиатрите описват лесбийките и гейовете през 50-те, 60-те и началото на 70-те години на миналия век. Според медицината всеки гей, независимо колко добре е адаптиран, страда от психично разстройство. И докато лесбийките и гейовете са "болни", напредъкът към равенство е невъзможен. Излекуван проследява битката, водена от малка група активисти, които обявяват война на страховита институция и печелят една от най-значимите победи в съвременното движение за равенство на ЛГБТК+.

"В центъра на събитията" (In the rumbling belly of Motherland)

Бришкай Ахмед / Афганистан / 2021 / 1ч 23м / дари с български субтитри

Прожекцията ще бъде в Гьоте-институт България на 28 Март от 19:00 часа, входът е свободен. Тя ще бъде придружена с дискусия с режисьорката Бришкай Ахмед.

Още

Бунтовническият реализъм на Златан Дудов

Бунтовническият реализъм на Златан Дудов

Канадско-афганистанската режисьорка Бришкай Ахмед снима филма В центъра на събитията, докато САЩ планират да изтеглят войските си от Афганистан през септември 2021 г. Като разкрива опасностите, на които са подложени жените репортери, и огромните рискове, които поемат, този филм е задълбочен поглед към ръководената от жени новинарска агенция в Кабул Zan TV. Ахмед, която е професионален журналист, документира както ужасяващата, така и вдъхновяващата страна на работата на младите журналистки в продължение на две години, предшестващи превземането на Афганистан от талибаните.

"Малката Палестина, историята на една обсада" (Little Palestine, diary of a siege)

Абдала Ал-Хатиб / Франция, Ливан, Катар / 2020 / 1ч 29м / арабски, английски, с български субтитри

Прожекцията ще бъде в Гьоте-институт България на 29 Март от 19:00 часа, входът свободен. След нея ще има дискусия с режисьора Абдала Ал-Хатиб.

Още

Букет от документални филми

Букет от документални филми

Лагерът Ярмук в Дамаск преди години е бил мястото с най-голяма концентрация на палестински бежанци. Дневникът на Абдала Ал-Хатиб за бруталната обсада на лагера е изключително важно свидетелство.

През 2013 г. режимът на Асад блокира всички пътища към и от Ярмук. В условията на обсада жителите му са лишени от храна, вода и контакт с външния свят. Камерата на Ал-Хатиб ни повежда из улиците на квартала и ни среща с участници в оживените протести, с бързо помъдрели деца, които разказват какво е важно за тях и чиито мечти са свързани единствено с намирането на храна. Когато недостигът на храна достига тревожни размери, бомбардировките на режима се засилват.

Още

Най-доброто от фестивалното кино в София

Най-доброто от фестивалното кино в София

Още

400 зрители аплодираха премиерата на филма за създателя на "Нова генерация" Димитър Воев

400 зрители аплодираха премиерата на филма за създателя на "Нова генерация" Димитър Воев

Още

Премиерен филм с Жулиет Бинош открива 26-ия София Филм Фест

Премиерен филм с Жулиет Бинош открива 26-ия София Филм Фест

Още

Британският кинорежисьор Тони Палмър получи Специалната награда на 26-ия Международен София Филм Фест

Британският кинорежисьор Тони Палмър получи Специалната награда на 26-ия Международен София Филм Фест

Още

Филмите "Дюн" и "Силата на кучето" водят в надпреварата за наградите БАФТА

Филмите "Дюн" и "Силата на кучето" водят в надпреварата за наградите БАФТА

Още

Джейн Кемпиън спечели най-голямата награда на американската Гилдия на режисьорите

Джейн Кемпиън спечели най-голямата награда на американската Гилдия на режисьорите

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Анри Кулев застава начело на международното жури на „Златната липа“ 2022

Журито на "Златната липа" ще бъде представено официално на 28 май във фоайето на Държавна опера Стара Загора

"Разговори с приятели" - сериалът по романа на Сали Руни

Дългоочакваният нов сериал „Разговори с приятели“, адаптация на първия от трилогията бестселъри на Сали Руни ще бъде достъпен от 3 юни стрийминг платформата HBO MAX

Доктор Мате: Състраданието и здравите връзки могат да помогнат на страдащия от болка и травми

Канадският лекар и психотерапевт Габор Мате се срещна снощи със свои почитатели. Темата на събитието бе "Мъдростта на травмата в токсичната култура на XXI век"

Кирил Серебренников и Том Круз се представят днес в Кан

Кинофестивалът в Кан отказа да приеме официални руски представители, но остана отворен за дисиденти

Кино "Резонанс" представя Седмица на младите киномани

В новата зала "Резонанс" в Дома на киното

Започва кинофестивалът в Кан

България също ще има свой щанд на фестивала