Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Забележителни музейни експонати от цяла България на "Салона на музеите" в НДК

Забележителни музейни експонати от цяла България на "Салона на музеите" в НДК

На 26 февруари в рамките на "Салона" ще се проведе и дискусия на тема "Отвъд съкровищата – съвременно управление на културното наследство"

Мамут в реални размери - част от експозицията на Регионалния исторически музей - Русе (Снимка: НДК)

Близо 40 музеи и няколко галерии от различни краища на България ще представят щрихи от своите експозиции на площ от 500 кв. м. на третия етаж на Двореца. Това е първият по рода си Салон на музеите - част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Салонът ще бъде открит за медии на 26 февруари от 11.00 ч. Същият ден от 14.00 ч. в Литературен клуб "Перото" ще се проведе дискусия на тема "Отвъд съкровищата: съвременно управление на културното наследство". В нея ще участват директори на музеи, експерти и археолози, а сред дискутираните теми ще бъдат културното наследство в съвременния виртуален свят, мениджмънт на образователни програми, възможности за представяне на културното наследство и др.

Снимка: НДК

На националния празник - 3 март - "Салонът на музеите" ще отвори врати за посетители. До 5 март включително ще могат да се видят интересни експонати от различните музейни институции от страната.

Сред тях е експозицията "Пътят на розата в Карловската розова долина", която илюстрира популярното в цял свят българско розопроизводство с оригинални съдове за добиване и съхранение на розовото масло.

Музеят в Свиленград ще представи характерния за региона занаят - копринарство. Ще бъдат изложени уред за свилоточене, ръчно тъкана сурова и обработена естествена коприна, както и различни видове копринени платове и дрехи.

Националният антропологичен музей ще се включи в "Салона" с реконструкции на глави въз основа на черепите на тракийската принцеса от Могиланската могила във Враца и на царя-жрец от гроб №43 на Варненския халколитен некропол.

Снимка: НДК

"Салонът" ще покаже и макет на космат мамут в реални размери- част от експозицията на Регионалния исторически музей - Русе, както и макет на моруна - най-голямата сладководна риба в света и макет на Плаваща воденица /караджейка/ от колекцията на музея в Тутракан.

Специално място в експозицията ще бъде отделено и на уникалния археологически резерват Сборяново, чиито обекти са разположени сред живописни карстови образувания и редки растения. Най-известният обект в Сборяново - Тракийската царска гробница с кариатиди - е открита през 1982 г. до с. Свещари и е едно от най-забележителните открития на българската археология, включен в списъка на ЮНЕСКО.

Снимка: НДК

"Салон на музеите" е част от официалната национална културна програма на Българското председателство на Съвета на ЕС.

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Какво (не) знаете за гръцките богове?

Проверете знанията си за пантеона от божества от древногръците митове

В уникална за Европа находка археолозите в окръг Бихор откриха съкровище, съдържащо 169 златни пръстена

"Това е феноменална находка. Такова съкровище е единствено по рода си в Централна и Източна Европа", каза историкът Гарбиел Моиса

Уникалната находка от Мисионис е част от сребърна епископска огърлица от 11 век

Зад тази находка се криe и драмата на тазгодишния археологически сезон, който може да се нарече "пълен провал", каза проф. Николай Овчаров, който е пряк научен ръководител на обекта Перперикон и научен консултант на Месионис

Кой е най-разпознаваемият практик на абстрактния експресионизъм?

Проверете знанията си за една от водещите фигури на движението, което постави Америка в епицентъра на авангарда в живописта

Аджерпрес: Портрет в цял ръст на войводата Михай Витязул, гербове на Кралство Румъния, открити в Медицинския университет в Търгу Муреш

Това откритие спечели на сградата статут на исторически паметник и сега тя ще бъде оценена от експерти по опазване на историческите паметници

САЩ връщат на Камбоджа 30 откраднати антики

Скулптурите, сред които фигура от десети век, изобразяваща бог Ганеша, с тегло над три тона, са откраднати по време на продължилия дълго период на гражданска война и нестабилност в Камбоджа при управлението на червените кхмери