Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Ще има увеличение на парите за култура в бюджета за 2024 г., каза зам.-министърът Виктор Стоянов

Ще има увеличение на парите за култура в бюджета за 2024 г., каза зам.-министърът Виктор Стоянов

Увеличаване на средствата в бюджета за култура предвижда ресорното министерство през 2024, както и през следващите години

Снимка: Красимир Кръстев/БТА

Увеличаване на средствата в бюджета за култура предвижда ресорното министерство през 2024, както и през следващите години.

Това каза във Варна зам.-министърът Виктор Стоянов, който участва в работна среща с кмета на града Иван Портних заедно с министрите на иновациите и растежа Милена Стойчева и на туризма Зарица Динкова. Акцент на разговора беше развитието на креативните индустрии.

Снимка: Красимир Кръстев/БТА

Още

 Министърът на културата Найден Тодоров откри Българския павилион на биеналето във Венеция

Министърът на културата Найден Тодоров откри Българския павилион на биеналето във Венеция

Гарантирам, че през 2024 г. бюджетът за култура ще бъде различен, обеща зам.-министърът и добави, че ще се заложат стъпки за постъпателен растеж на процента от брутния вътрешен продукт (БВП) и за следващите години. Целта по думите му е да се позиционира секторът като създаващ добавена стойност, а не усвояващ средства.

Така е в Европа, където от едно евро културната индустрия печели пет. Стоянов смята, че най-конвертируемите наши специалисти са именно артистите и най-вече музикантите, заедно с тези от сферата на високите технологии.

Процентът 0.4 от БВП, който е разписан в тазгодишния бюджет, е пряката рамка, а общото финансиране, което се осигурява и от общините, е по-голямо, посочи зам.-министърът. "Приемаме го за заварено положение, но вече работим за други стойности догодина", добави той.

Според него културният сектор губи подготвени хора от музеи и галерии заради голямата разлика с финансирането в образованието. "Когато се дава знак на един сектор, че не е престижен, се губят хора за десетки години напред", каза Стоянов и изрази надежда настоящото правителство да има време да поработи, за да се направи промяна в тази посока.

Сред първите задачи е реформа в Национален фонд "Култура" и другите инструменти за финансиране от министерството, включително средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, за да бъдат по-прозрачни и да има повече достъп до информация за програмите, допълни Виктор Стоянов. Средствата ще бъдат насочени към всички сфери на културата и различни изпълнители на проекти, уточни той.

Още

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко

Министърът на културата Найден Тодоров се срещна с посланика на Испания Н. Пр. Алехандро Поланко

Занапред културното ведомство ще работи с всички министерства в България, за да се постигне обща визия за развитието на творческите индустрии, а не да се работи на парче, както е било досега, каза още Стоянов.

Той изрази задоволство, че от Министерството на иновациите и растежа дават сигнал, че "всички заедно трябва да ребрандираме България, да я поставим на ново ниво, да върнем културата като индустрия с добавена стойност, защото тя е много пренебрегвана. Синергията между тези два сектора е нужна, за да работи за имиджа на страната".

Като пример за съвместна работа той даде индустрията на компютърните игри, в която се включват кино и визуални творци, музиканти, композитори, писатели. Продукти, които рекламират туризма като виртуални турове и 3Д мапинг, също има допирни точки с креативните дейности, допълни Стоянов.

"Ние ще насочим различните финансови инструменти да работят за творческия продукт, който от своя страна да е полезен за развитието на туризма, общините и визията на България като иновативен хъб, защото наистина имаме страхотни специалисти. Иска ни се да работим с всички министерства и да имаме единен фокус, за да бъдем в културната тъкан на Европа", каза той.

Още

Заместник-министър на културата подаде оставка

Заместник-министър на културата подаде оставка

Още

Радев обяви само една промяна в служебния кабинет, Найден Тодоров става министър на културата

Радев само с една промяна в служебния кабинет, Найден Тодоров става министър на културата

Още

Министърът на културата се е съгласил да съдейства на "Движение за култура"

Министърът на културата се е съгласил да съдейства на "Движение за култура"

Още

Министърът на културата: Силните думи на Ботев звучат истински, защото са подкрепени с дела

Министърът на културата: Силните думи на Ботев звучат истински, защото са подкрепени с дела

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"И мойте песни все ще се четат": Музикаутор поставя началото на третото издание на инициативата "Светилник"

Церемонията по официалното откриване ще се състои днес в зала "МаксиМ" на Българската телеграфна агенция

Уникален скитски скиптър на 2500 години откриха археолозите в Солницата край Провадия

Праисторическият солодобивен и градски център е просъществувал от 5600 до 4350 година пр. Хр. и там се е развивало най-ранното специализирано производство на сол в Европа

Британската полиция арестува втори заподозрян за отсеченото дърво от филма "Робин Худ: Принцът на разбойниците"

Яворът се открояване в пейзажа край Адриановата крепост, която е на около 2000 години

Версайският дворец разкрива тайни за 400-годишния си юбилей

Управата му реши да повдигне още малко завесата и да представи на аудиторията непознати късчета от дългата история на Версайския дворец, започнала по времето на управлението на крал Луи XIII, минала през Френската революция и достигнала до днес

Момчил Карамитев: Баща ми вървеше много бързо напред и непрекъснато търсеше нови неща

Това каза във Варна синът на великия ни актьор, който присъства на прожекцията на своя документален филм "Апостол Карамитев" на фестивала "Златна роза". С нея бе отбелязана 100-годишнината от рождението на Апостол Карамитев

Напълно изследваха светилището на Орфей при момчилградското село Татул

Обект на научната дейност през тази година, както и през предходната, е било липсващото звено от данни за това какво се е случило със светилището след 3-4-и век