Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Популярният автор на комикси Лейджи Мацумото е починал на 85-годишна възраст

IN MEMORIAM

Популярният автор на комикси Лейджи Мацумото е починал на 85-годишна възраст

По време на кариерата си, продължила няколко десетилетия, Лейджи Мацумото се прочува най-вече с научнофантастични произведения като "Ямато, космическият боен кораб" (1974) или "Галактически експрес 999" (1977)

Лейджи Мацумото, легенда на японската манга и анимация и баща на космическия пират капитан Харлок, е починал на 85-годишна възраст, съобщават световните осведомителни агенции (Снимка: AP/ БТА)

Лейджи Мацумото, легенда на японската манга и анимация и баща на космическия пират капитан Харлок, е починал на 85-годишна възраст, съобщават световните осведомителни агенции.

Още

Кобо Абе - японският Франц Кафка: Загубата започва със страха от нея

Кобо Абе - японският Франц Кафка: Загубата започва със страха от нея

Причина за кончината на известния мангака (автор на комикси) миналата седмица e сърдечна недостатъчност.

По време на кариерата си, продължила няколко десетилетия, Лейджи Мацумото се прочува най-вече с научнофантастични произведения като "Ямато, космическият боен кораб" (1974) или "Галактически експрес 999" (1977).

Световна известност обаче му носи поредицата за приключенията на космическия пират капитан Харлок. Публикуван в Япония между 1977 и 1979 г., а след това адаптиран в анимационен филм, комиксът има глобален успех, като от 1980 г. се излъчва най-вече по френската телевизия, отбелязва Франс прес.

По време на кариерата си, продължила няколко десетилетия, Лейджи Мацумото се прочува най-вече с научнофантастични произведения като "Ямато, космическият боен кораб" (1974) или "Галактически експрес 999" (1977) (Снимка: AP/ БТА)  

"Капитан Харлок е моят най-стар и верен приятел. Той е моето алтер его в неговата решителност", казва Лейджи Мацумото през 2011 г. на Фестивала на анимационното кино в Анеси.

Роден през 1938 г. в Куруме, на остров Кюшу (Югозападна Япония), Мацумото, истинското име на когото е Акира Мацумото - преждевременно развит гений и почитател на великия мангака Осаму Тедзука, започва да рисува още на 6-годишна възраст. Първата си манга, "Приключенията на една пчела", публикува на 15-годишна възраст, след като печели творчески конкурс. 

Още

Почина японският архитект Арата Исодзаки

Почина японският архитект Арата Исодзаки

Художникът споделя още, че е черпил вдъхновение и от изключително травмиращо преживяване от детството си - атомната бомбардировка на САЩ над Хирошима на 6 август 1945 г. Тогава бъдещият мангака е на седем години и живее във Фукуока, на 300 километра от мястото. "Личният опит е от съществено значение за един творец, дори на научна фантастика", казва Мацумото.

Награден от Франция през 2012 г. с ордена Кавалер на изкуствата и литературата, Лейджи Мацумото отпразнува 60-годишнината от кариерата си през 2013 г. на фестивала на комиксите в Ангулем, където беше почетен гост.

Голяма част от манга произведенията му са в жанра "комикси за бойното поле" с повече от 150 истории, описващи трагедията на войната. Антивоенната тема е вдъхновена от баща му, елитен военен пилот, който учи сина си, че не трябва да се воюва. "Войната унищожава бъдещето ти", казва Лейджи Мацумото в свое интервю, като отбелязва, че много талантливи младежи, които биха могли да дадат своя принос за човечеството, са били убити.

Художникът разказва как е станал свидетел на извиненията, които баща му поднася на майките на подчинените си, заради това, че не е успял да ги опази и върне живи.

"Баща ми казваше, че всеки човек се ражда, за да живее, а не за да умре", споделя Мацумото. "Мисля, че не трябва да си губим времето да воюваме на Земята".

Още

Японският милиардер Маедзава продаде картина на Баския за 85 милиона долара

Японският милиардер Маедзава продаде картина на Баския за 85 милиона долара

Още

Японският музей Тинсекикан колекционира камъни, приличащи на човешки лица

Японският музей Тинсекикан колекционира камъни, приличащи на човешки лица

Още

Еротичните рисунки на японския идол Кацусика Хокусай

Еротичните рисунки на японския идол Кацусика Хокусай

Още

Най-новата атракция на Токио: прозрачни обществени тоалетни

Най-новата атракция на Токио: прозрачни обществени тоалетни

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Музеят "Кунстхаус" в Цюрих ще изследва произхода на част от експонатите си

Целта е да се установи дали няма артефакти, конфискувани от нацистите

Германският философ Ернст Тугендхат почина на 93-годишна възраст

Тугендхат е смятан за един от най-важните съвременни философи

Играй и спечели двойна покана за церемонията по откриването на София Филм Фест в Зала 1 на НДК

27-ото издание на международния фестивал ще бъде открито на 16 март с филма "Повелителят на горите" на легендарния германски режисьор Фолкер Шльондорф, носител на "Оскар" и "Златна палма"

Венецианското биенале ще почете британския музикант Брайън Ино

Известният британски музикант и визуален артист Брайън Ино, работил с "Тalking Heads", U2 и Дейвид Боуи, ще получи "Златен лъв" за цялостни постижения на тазгодишното издание на форума за изкуство