Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Еротичните рисунки на японския идол Кацусика Хокусай

МАЙСТОРИ НА ПАЛИТРАТА И ДЛЕТОТО

Еротичните рисунки на японския идол Кацусика Хокусай

Художникът е оставил над 30 000 картини, ескизи и гравюри

Еротична картина на японския художник Кацусика Хокусай

Картината "Голямата вълна в Канагава", на японския художник Кацусико Хокусай e на близо два века, но продължава да бъде поставяна от познавачите в авангарда на световното изобразително изкуство. Много съвременни дизайнери използват идеята на Хокусай в свои проекти.

The Great Wave off Kanagawa, худ. К. Хокусай, 1832 г.

Много сайтове разпространяват творчеството му, така че японецът е добре познат. Най-популярен е цикълът му "36 гледки от Фуджи".

Остават непознати за публиката единствено еротичните му картини, които не отстъпват по майсторство на останалите му творби.

The Dream of the Fisherman's Wife, худ. Кацусика Хокусай

Хокусай е роден през 1760-а година и доживява дълбока старост - умира през 1849-а година, на 88-годишна възраст. Творбите си е подписвал с повече от 30 псевдонима, но стилът му е толкова характерен, че познавачите лесно разпознават авторството му. Японският майстор е толкова изкусен във всички жанрове, че навремето са го считали за най-добрия илюстратор и гравьор на цветни гравюри, когато всъщност той има хиляди платна живопис. Но, така или иначе, в историята Хокусай остава известен като един от най-добрите японски гравьори на Запад - майстор от последния период на японската дърворезба.

Според биографични данни за художника, неговият баща бил майстор на огледала за шогуна. Някои считат, че е бил даден за осиновяване от семейството си, което било бедно, на един занаятчия гравьор. В предговора към книгата "100 гледки от Фуджи" разбираме, че рисува от 6-годишен. На 10 получава работа в една книжарница като търговец на книги. Там се научава да чете и да пише. После започва да учи гравюра при един майстор - не в работилницата на осиновителя си, а при друг човек. Причините за това са неизвестни. По онова време в Япония е много популярна дърворезбата.

През 1778 г. Хокусай влиза в студиото на Кацукава Шунсьо (1726-1792) - известен художник, който рисува портрети на актьори. Там младият Хокусай рисува цяла серия от театрални портрети.

След това се запалва по илюстрацията на книги. Навремето това се считало за евтин продукт - т.нар. "кибоши" /книги в жълти корици/ били посветени на ежедневието на хората и били считани за нетрайно творчество.

Еротична картина на японския художник Кацусика Хокусай

Според някои източници, след смъртта на учителя си Кацукава Шунсьо, Хокусай бил изгонен от училището му? Причините за това остават неизвестни, но е факт, че известно време той е трябвало да се препитава с търговия. Художникът, обаче, не се отказва от рисуването. Именно в онзи период започнал да изучава различни школи по рисуване на японското изобразително изкуство.

Хоксуай, обаче, не се поддал на модните по онова време вкусове, а изградил свой собствен стил, опирайки се на някои от познатите школи.

През 1795 г. били публикувани неговите илюстрации към поетичната антология "Киоко Едо Мурасаки" ( японски 狂歌 江 戸 紫 ) Между 1796 и 1799 г. Хокусай издава единични рисунки  и "суримоно", които били изключително успешни. До такава степен, че много художници започнали да го имитират. Т.нар. "суримоно" са вид традиционно японско изкуство - цветна дърворезба за подарък, популярна сред японската градска интелигенция.

Точно през 1796 г. художникът започва да използва известния впоследствие псевдоним Хокусай. В илюстрации за комерсиални романи, обаче, се подписва с името Токитаро, а в други - Какороб Соробеку. През 1800 г., на 41-годишна възраст, художникът започва да нарича себе си Gakёdzin Hokusai - "Луда живопис Хокусай".

Хокусай води уединен живот, рядко завързва приятелства, но през 1812 г., благодарение на едно приятелство с издател, създава серията илюстрирани албуми "Хокусай Манга" ( "Скици на Хокусай").

В началото на 30-те години на 19-и век Хокусай издава отпечатъци на известни водопади, мостове, птици и призраци - т.е. всичко онова, което познаваме.

Fine Wind, Clear Morning, худ. К. Хукосай

През 1836 г. се завръща в родния си град Едо и се препитава от продажба на картините си. Три години по-късно в ателието му избухва пожар и унищожава всичките му чернови и материали.

Хокусай имал два брака, но и двете му съпруги умряли преди него. Имал три дъщери и трима синове. Най-малката му дъщеря също станала художничка.

протретна рисунка на Хокусай от неизвестен автор

Този невероятен художник винаги изглеждал някак вглъбен в себе си и странящ от хората. Така че са истинско откритие за изкуствоведите неговите интимни еротични рисунки, които не са толкова популярни като останалите му творби.

Вижте еротичните рисунки на Хукосай:

Еротична картина на японския художник Кацусика Хокусай

Еротична картина на японския художник Кацусика Хокусай

Еротична картина на японския художник Кацусика Хокусай

Еротична картина на японския художник Кацусика Хокусай

The Dream of the Fisherman's Wife, худ. Кацусика Хокусай

Още

Японски художник рисува големи дружелюбни животни

Японски художник рисува големи дружелюбни животни

Още

В Япония има място, на което можете да поплувате в облаците

В Япония има място, на което можете да поплувате в облаците

Още

Изчезнал Моне се завръща в Япония

Изчезнал Моне се завръща в Япония

Още

Превръщат камиони в Япония в уникални градини

Превръщат камиони в Япония в уникални градини

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Женомразецът Стриндберг - син на аристократ и прислужница

110 години от смъртта на един от колосите на съвременния театър

Легендата на балета Марис Лиепа през обектива на фотографа Иван Григоров

33 години от смъртта на артиста, балетен педагог и киноактьор

Робърт Хайнлайн: Няма опасни оръжия, има само опасни хора

34 години от смъртта на първия от "Голямата тройка" фантасти

"Инспекторът на бурите" от къщата за 26 долара

160 години от смъртта на философа и писателя Хенри Торо