Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Изчезнал Моне се завръща в Япония

ЛИПСВАЩИ ШЕДЬОВРИ

Изчезнал Моне се завръща в Япония

Ценна картина на френския имприсионист Клод Моне бе открита в Лувъра, след като се смяташе за изгубена от години

"Водни лилии: Отражения на върба" (1916-1919)

Картина от Клод Моне, принадлежала на японски колекционер, за която от десетилетия се смяташе, че е изчезнала, бе открита в Лувъра в Париж и върната на Япония, предаде Франс прес като цитира комюнике на Националния музей за западно изкуство в Токио.

Още

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Клод Моне изгаря картините, които искат да му вземат кредиторите

Маслената живопис, озаглавена "Водни лилии: Отражения на върба", е датирана през 1916 г. и изобразява ярки цветя, плаващи в езеро. Става въпрос за учебен етюд от емблематичната поредица картини на художника "Водни лилии".

Повредената живопис е "ценна работа, необходима за изследванията на творчеството на Моне", коментират от музея.

Картината била открита в Лувъра през 2016 г., но тогава това не било оповестено публично.

Японският национален музей на западното изкуство показва силно повредената учебна живопис на френския импресионист Клод Моне, озаглавена "Водни лилии: Отражения на върба" (1916 г.)

"Сега тя е реституирана на Националния музей за западно изкуство в Токио", заяви негов говорител, цитиран от БТА. Той обаче не уточни обстоятелствата, при които картината е била открита.

Платното с размери 4,2 метра на 2 метра изобразява водни лилии. Горната му част е много повредена. Говорителят уточни, че ще са нужни прецизни реставрационни работи.

Стойността на картината не е разкрита, въпреки че творбите на Моне са известни сред най-скъпите в света. Една от неговите прочути картини от серията "Водни лилии", бе продадена за 32 млн. паунда на търг през 2014 г.

Embed from Getty Images

Още

Откриха изненадващо изчезналата "африканска Мона Лиза"

Откриха изненадващо изчезналата "африканска Мона Лиза"

Платното е принадлежало на японския бизнесмен и любител на изкуството Коджиро Мацуката, който събрал колекция от произведения на изкуството между 1916 г. и 1927 г. благодарение на богатството си, натрупано в корабостроенето. Според говорителя, Мацуката купил картината от Моне в ателието му през 1921 г.

Художествени колекции на японския бизнесмен, включително и картината, са преместени в Париж за съхранение през Втората световна война и по-късно реквизирани от френското правителство като вражеска собственост.

През 1959 г. френското правителство връща в Япония по-голямата част от 400 парчета в колекцията Мацуката.

"Съществуването на картината би могло да бъде забравено предвид огромните щети, причинени от лошите условия за съхранение по време на войната", коментират от националния музей в Токио.

Институцията планира да покаже картината на обществеността през юни 2019 г. след реставрационните работи.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Витражи в Кентърбърийската катедрала са сред най-старите в света

Според изследването част от витражите може да бъдат датирани в периода 1130 г.-1160 г., поне десет години преди убийството на архиепископ Томас Бекет в катедралата от четирима рицари на крал Хенри Втори

"Летен коктейл" в галерия "Сердика"

В периода от 27 юли до 3 септември в столичната галерия "Сердика", за да усетим аромата на лятото с питие в ръка, ни провокират художниците Георги Ружев, Росица Гецова, Сашо Стоицов, Свилен Стефанов, Иван Кюранов, Красимир Добрев, Леда Старчева, Кирил Кацаров, Соня Ковачева и Деян Янев

Живописните острови на Долорес Дилова

Изложбата живопис може да се види до 11-ти август 2021, Галерия "Папийон", Варна, ул. "Драгоман" 1

СГХГ представя номинираните млади художници за наградата за съвременно изкуство БАЗА

Изложбата е от 27 юли до 29 август 2021, откриване 27 юли, вторник, 18.00 ч.

Традиционната експозиция на галерия "Париж" Summertime 2021 - до 6 септември

В нея са представени творби на почти всички автори на галерията - ярки и значими представители на различни художествени направления