Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

На търг се предлага писмо, разкриващо драма от любовния живот на Моцарт

ВЕЧНИТЕ ПИСМА

На търг се предлага писмо, разкриващо драма от любовния живот на Моцарт

Писано от композитора през лятото на 1782 г., в писмото върху две страници той моли близък приятел за съвет заради "недоразумение" с бъдещата му тъща

Писмо, което показва австрийския композитор Волфганг Амадеус Моцарт в "пълна паника" за любовния си живот, ще бъде предложено на търг на аукционна къща "Кристис" в Лондон следващия месец, съобщи Ройтерс, предава БТА. 

Писано от композитора през лятото на 1782 г., в писмото върху две страници той моли близък приятел за съвет заради "недоразумение" с бъдещата му тъща.

"Тя се готвела да изпрати полиция, за да си върне годеницата му с очевидно ужасяващи последици за репутацията му", каза ръководителят от отдела за книги и ръкописи в "Кристис" Томас Венинг. "Той е в пълна криза и чудесно излива душата си в писмото, изцяло без филтър", каза експертът.

Още

Колко съвременен може да бъде Моцарт?

Колко съвременен може да бъде Моцарт?

През живота си Моцарт е написал много писма, но Венинг каза, че те рядко се предлагат на търгове и рядко е възможна "такава степен на задълбочен поглед ...в неговия характер...и чувства в съдбоносен момент от живота му".

Моцарт е на 26 години, когато пише писмото, скоро, след като е пристигнал във Виена. Докато кариерата му се развива стремително нагоре след успеха на първата му значима опера, любовният му живот "се усложнява" и той бърза да сключи брак с годеницата си Констанц.

"Той е от много строго католическо семейство. Фактът, че те вече съжителстват с Констанц, че спят заедно, показва, че той не се притеснява за отрицателни последици", каза Венинг. Тази свобода на поведението в личния и в професионалния живот на композитора според Венинг е "освежаваща". "Тя казва много неща за Моцарт като за революционна фигура. Той не се подчинява на старите правила", каза експертът.

Моцарт и Констанц се женят скоро, след като композиторът е написал писмото и живеят заедно до смъртта му през 1791 г., когато той е на 35 години.

Очаква се писмото да бъде продадено на търга през юли на цена, близо до максималната от първоначалните оценки между 300 000 и 500 000 британски лири (380 490 и 634150 щатски долара).

Още

Моцарт не е отровен от Салиери

Моцарт не е отровен от Салиери

Още

"Веберови" - жените около Моцарт разказват за живота му в концерт-спектакъл на Софийската филхармония

"Веберови" - жените около Моцарт разказват за живота му в концерт-спектакъл на Софийската филхармония

Още

 Неизвестно писмо на Дикенс ще бъде предложено на търг в Ню Йорк за 4500 долара

Неизвестно писмо на Дикенс ще бъде предложено на търг в Ню Йорк за 4500 долара

Още

Старо писмо разказва историята за забранена любов по времето на апартейда (откъс)

Старо писмо разказва историята за забранена любов по времето на апартейда (откъс)

Коментирай 0

1/1

Още ВИДЕО

Картина на Артемизия Джентилески, която досега се смяташе за изгубена, беше изложена в замъка Уиндзор

Смята се, че произведението, озаглавено "Сузана и старейшините", е било поръчано от съпругата на Чарлз Първи - Хенриета Мария от Франция, докато тя се е подготвяла за раждане

Китай, какъвто не сте го виждали: При Бога на чая, дъждовната гора и цветята

Китайската национална телевизия CCTV засне филм с авторката на Impressio Юлия Владимирова

Прощалният филм "Опус" на японския композитор Рюичи Сакамото с премиера във Венеция

Прочувствената лента е снимана в продължение на няколко дни, само половин година преди смъртта на Рюичи Сакамото на 28 март на 71-годишна възраст

Откриха гробница на жрец в Перу на 3000 години

Свещеникът, наречен "Жрецът на Пакопампа", беше намерен под шест слоя пепел, смесени с черна пръст

Неолитно селище е открито във Франция след 150-годишно търсене

"Това е последното парче от пъзела, което ни липсваше", казва Реми Мартино от Националния център за научни изследвания (CNRS), който открива селището заедно със своя екип

Гледаме "I Wanna Dance with Somebody: Филмът за Уитни Хюстън" в HBO Max

Това 148-минутно пътешествие през живота и кариерата на Уитни Хюстън отвежда зрителите на вдъхновяващо, трогателно и емоционално пътуване

Виж всички

Календар