Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Музиканти в САЩ търсят нови начини да свирят пред публика в пандемията

СВЕТЪТ В ПАНДЕМИЯ

Музиканти в САЩ търсят нови начини да свирят пред публика в пандемията

Целта на проекта е да популяризира "артистичния двигател на Ню Йорк и да напомни, че и артистите трябва да работят"

24 септември 2020 г. Нюйоркската филхармония свири по време на пандемията (Снимка: Getty Images)

Музика оглася свежото утро на фона на шума от клаксони, от строителни площадки и звуците на гълъбите. Зад витрината на изоставен магазин в нюйоркския Горен Уест сайд се лее музика на Дебюси, пише АФП, цитирана от БТА.

Родители с бебешки колички, възрастни хора, излезли на разходка и бягащи за здраве в ранната утрин се спират да се насладят на изпълнението на Спенсър Майър на пиано и челото на Майкъл Кац.

Това не е концертна зала, няма удобни седалки, но всъщност е концерт, възможност за двама музиканти, зажаднели за човешки контакт, да свирят заедно и да намерят публиката си, казва Майър.

"Нуждаем се от тази реципрочна връзка", казва Майкъл Кац, който вече е свирил на повечето големи класически сцени в Ню Йорк.

"Начинът, по който даваме музика на хората, е наистина уникален и необичаен".

От 2 април театрите в Ню Йорк ще може отново да посрещат публика, но при ограничение от 33 на сто от капацитета си или 100 души максимум.

На 14 и 15 април Нюйоркската филхармония ще свири в културното пространство "Шед" в Манхатън.

Още

"Карантина" - пророческият роман на Питър Мей (ОТКЪС)

"Карантина" - пророческият роман на Питър Мей (ОТКЪС)

Но това ще е само "за цвят", защото филхармонията, която организираше малки концерти на открито от септември миналата година, премести началото на сезона си за септември, също като операта Метрополитън и Нюйоркския балет.

Междувременно Музикален център Кауфман - пространство за концерти и музикално образование в горен Уест сайд, организира програмата "Музикални витрини", която дава възможност на музикантите да свирят в квартала зад витрини.

Организаторите предпочитат да не обявяват публично точното място на концертите, нито да разгласяват предварително програма, за да се избегне струпването на много хора заради пандемията.

"Опитваме се да предвидим по малко от всичко - от класически музиканти до хората от Бродуей. Имаме дори експериментални импровизации", казва Кейт Шийрън, ръководител на музикалния център. Целта на проекта е да популяризира "артистичния двигател на Ню Йорк и да напомни, че и артистите трябва да работят".

Близо 30 на сто от възрастните жители на Ню Йорк вече са ваксинирани поне с една доза срещу Ковид-19 и с настъпването на пролетта надеждата се завръща.

"Един от уроците на пандемията е необходимостта от музика, театър и танци, за представления на живо", обобщава Майкъл Кац. "За публиката това е важно, колкото храната и водата. Това не е просто забавление или стока".

Още

COVID-пандемията лиши театъра от най-важното - срещата с публиката

COVID-пандемията лиши театъра от най-важното - срещата с публиката

Още

Стивън Кинг помага на деца да издадат книга, вдъхновена от пандемията

Стивън Кинг помага на деца да издадат книга, вдъхновена от пандемията

Още

Художници излагат творбите си по балконите в Берлин

Художници излагат творбите си по балконите в Берлин

Още

Думи от Георги Господинов: А ако след карантината стане още по-страшно?

Думи от Георги Господинов: А ако след карантината стане още по-страшно?

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Мексикански археолози откриха гробница с детски останки от времето на ацтеките

Находката е в сърцето на историческия център на столицата на Мексико. Смята се, че децата са били положени в гроба преди около пет века

В Иран е изтъкан килим, представен като най-големия в света

Произходът му датира от азиатските номади, които са го използвали в палатките си, за да се предпазват от студа и влагата

ФБР конфискува десетки платна от музей в Орландо, щата Флорида

Твърди се, че са рисувани през 1982 г., но според експерти върху картон, използван в поне една от творбите, е използван шрифт на ФедЕкс, който влиза в употреба след 1994 г. - близо шест години след смъртта на Баския

Истински киноман ли си?

Провери знанията си за филмовите класики и ако сбъркаш - гледай ги пак!

Националната галерия в Лондон за първи път ще представи колекцията си в други музеи в страната

Наложително е изключителните произведения на "световното изкуство и култура да са достъпни за всеки", каза министърът на цифровите технологии, културата, медиите и спорта на Обединеното кралство Надин Дорис