Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

COVID-пандемията лиши театъра от най-важното - срещата с публиката

ТЕАТЪР И ПАНДЕМИЯ

COVID-пандемията лиши театъра от най-важното - срещата с публиката

Директорката на Държавния куклен театър - Сливен Ефимия Павлова сподели, че годината, белязана със знака на пандемията, е била много трудна за кукления театър

“Кралят Елен” от Карло Гоци в Държавния куклен театър - Сливен (Снимка: ДКТ - Сливен)

COVID-пандемията лиши театъра от най-важното - срещата с публиката.

Това каза в интервю за БТА директорката на Държавен куклен театър /ДКТ/ - Сливен Ефимия Павлова, която е част от историята на театъра от 1971 година, има участие в почти всички емблематични спектакли, а от 2001 година е директор на културната институция.

През тази година театърът навършва 60 години и наред с предизвикателствата заради коронавируса, екипът се подготвя да отбележи подобаващо своя юбилей.

"Може да сме имали трудни сезони по стечение на различни обстоятелства, но това никога не ни е плашело, защото може да се справиш с усилие и труд, коментира тя. Тук, ти се бориш с нещо непознато и на практика си лишен от правото си на труд. За нас е важно, когато имаме един художествен продукт, да може да го види колкото се може повече публика".

Годината, белязана със знака на пандемията, е била много трудна за кукления театър. От над 300 представления на година, през миналата са се играли едва около 80, като част от тях са били преди затварянето. Принудени са били да откажат участие в редица фестивали.

Още

"Скрудж - привидения в мрака" - премиера в Сливенския театър

"Скрудж - привидения в мрака" - премиера в Сливенския театър

През лятото са се опитали да правят представления на открито в две училища и художествената гимназия в града. Там са показали своите пътуващи спектакли, които дават възможност да се излезе извън театралната зала, като капацитетът също е бил ограничен, заради изискванията за дистанция.

През ноември, миналата година местната здравна инспекция е затворила сливенските театри, като това са били единствените в страната театри без право и на 30 процента публика. Заради заболяване на част от екипа, представления не е имало и през декември, който традиционно е силен за театъра, заради коледните празници.

Въпреки, че настоящата ситуация не дава сигурност, от ДКТ-Сливен се готвят за своята годишнина и подготвят нови спектакли. По думите на Ефимия Павлова, сливенският куклен театър през годините е получавал безброй награди и отличия на национални и международни фестивали.

Театърът има своите върхове и падове, посочи тя. Започна много стремително съвсем млад с представления, които веднага го наложиха и бе очакван с интерес навсякъде. Сред емблематичните заглавия са "Бялата чапла", "За първи път големият гастрол на Пънч и Джуди", "Малкият принц", "Златка - златното момиче", "Ние, врабчетата" и много други. Павлова си спомня и спадът през 1990 година, когато трупата се е разпаднала. Тогава театърът губи и собствеността над сградата, когато се реституира и се връща на мюфтийството. Оттогава културната институция в Сливен е единствената сред куклените театри, която плаща наем.

Честването на 60-годишнината на сливенският куклен театър ще започне на 14 юни с концерт на актрисата Габриела Хаджикостова, която ще пристигне от Унгария заедно с трима музиканти. Според директора на кукления театър, концертът ще бъде едно естетическо предястие за публиката в навечерието на същинския ден на юбилея - 15 юни.

По думите й, Хаджикостова е един много интересен и нестандартен изпълнител и работи с класни музиканти. Предстои да се уточни мястото на музикалното събитие, като е възможно то да се състои в зала "Сливен", където има по-голям капацитет от места предвид ограниченията заради епидемията.

На 15 юни в зала "Сирак Скитник" ще бъде открита изложба "От щрих до сцена" с кукли, сценография, декори, костюми, плакати с куратор сценографът Борис Далчев. Ще бъде представен Летописа "60 години Куклен театър Сливен" със съставител театроведът Богдана Костуркова.

Още

Грандиозна "Аида" на древната и средновековна крепост "Туида" в Сливен

Грандиозна "Аида" на древната и средновековна крепост "Туида" в Сливен

Ще бъде организирана творческа работилница за деца за изработване на кукли - любими персонажи от спектаклите на театъра, с помощта на художник - изпълнители, сценографи, актьори от театъра. Подготвя се спектакъл, чието заглавие и сюжет засега от ръководството на театъра са решили да запазят в тайна. По главната улица ще има живи статуи, както и шоу с балони.

Ефимия Павлова изрази надежда, че на празника ще дойдат много от хората, участвали в историята на театъра, в емблематични спектакли, не само за сливенския театър, но и за кукленото изкуство в страната. "Всички ние имахме изключителен късмет, защото работехме с най-добрите - Злати Златев, Лидия Александрова, проф. Атанас Илков, Васил Апостолов, Петър Пашов, Слави Маленов и много други, които са дали усилия да го има този театър", посочи тя.

Още

COVID-19 погуби и актьора Владимир Коренев, изиграл човека-амфибия

COVID-19 погуби и актьора Владимир Коренев, изиграл човека-амфибия

Още

Държавна опера - Стара Загора с предпазни действия срещу опасността от разпространението на COVID-19

Държавна опера - Стара Загора с предпазни действия срещу опасността от разпространението на COVID-19

Още

Пианистът Игор Левит ще свири 20 часа за трудностите с COVID-19

Пианистът Игор Левит ще свири 20 часа за трудностите с COVID-19

Още

71-ото издание на фестивала в Сан Ремо - конкурс на живо в условията на пандемията

71-ото издание на фестивала в Сан Ремо - конкурс на живо в условията на пандемията

Още

Пандемията принуди Берлинале да премине към интернет

Пандемията принуди Берлинале да премине към интернет

Още

Харуки Мураками има лек за стреса от пандемията - това е боса нова

Харуки Мураками има лек за стреса от пандемията - това е боса нова

Коментирай 3

Календар

Препоръчваме ви

Бляскаво оперетно вариете открива новия сезон на Музикалния театър

Спектакълът не отстъпва на тези в "Мулен руж" и "Лидо"

Операта посреща есента с "Клетниците" и "Баща ми бояджията"

Днес, на 24 и 25 септември можете да гледате "Клетниците", а на 27 и 28 септември "Баща ми бояджията"

ONE DANCE WEEK 2021: Танцът като революция

На 15 октомври френският хореограф Оливие Дюбоа ще представи в Пловдив движението и ритъма на Египетската революция с новия си спектакъл ИТМАРАГ

Публиката в любовен транс от магичния танцов спектакъл "Помниш ли Когато..."

Фондация "Стоян Камбарев" продължава да сбъдва мечти

Мария Калас доведе по едно и също време в Атина Моника Белучи и Марина Абрамович

И Белучи, и Абрамович, представят в Атина спектакли, вдъхновени от живота на оперната прима