Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

COVID-19 погуби и актьора Владимир Коренев, изиграл човека-амфибия

IN MEMORIAM

COVID-19 погуби и актьора Владимир Коренев, изиграл човека-амфибия

Синеокият Ихтиандър на руското кино си отиде

Руският актьор Владимир Коренев, известен с участието във филма "Човекът-амфибия", почина на 80 години след прекаран COVID-19, съобщиха руските медии. Новината е потвърдена от дъщеря му Ирина.

Роден в Севастопол на 20 юни 1940 година, Коренев е студент последен курс в московския театрален институт ГИТИС, когато го канят за главната роля в "Човекът-амфибия" - Ихтиандър - момчето с хриле, което живее в океана. Така той изиграва персонажа от едноименния романа на големия руски писател-фантаст Александър Беляев.

Коренев се е снимал в около 30 филма, но голямата му страст е театърът. От 1961 г. работи в московския драматичен театър "Станиславски".

Други популярни филми на Владимир Коренев са "Децата на Дон Кихот", Синовете на отечеството", "Последната битка", "Криминален талант". Безспорно обаче най-емблематичната му роля е тази в "Човека-амфибия": 

Прочетете и откъс от романа:

— Неговото тяло беше покрито с изкуствена люспеста кожа — продължи експертът — от някакво неизвестно, еластично, но извънредно здраво вещество. Анализът на това вещество още не е завършен. Във водата Ихтиандър се е ползувал понякога от очила с особени стъкла от тежък флинтглас, чийто показател на пречупване на светлината е равен почти на две. Това му е давало възможност да вижда добре под водата. Когато снехме люспестата кожа на Ихтиандър, открихме под двете му плешки кръгли отверстия с диаметър десет сантиметра, закрити с по пет тънки пластинки, подобни на хрилете на акула.

— Да — продължи ученият, — това изглежда невероятно, но Ихтиандър притежава бели дробове на човек и едновременно с това хриле на акула. Ето защо той може да живее и на земята, и под водата.

— Човек амфибия значи? — иронично попита прокурорът.

— Да, нещо като човек амфибия, тоест двойнодишащо земноводно.

— Но откъде у Ихтиандър са се взели хриле на акула? — попита председателят.

Експертът разтвори широко ръце и отговори:

— Това е загадка, която може би ще пожелае да ни разясни самият професор Салватор. Нашето мнение беше такова: според биологичния закон на Хекел всяко живо същество при развитието си повтаря всички онези стадии, през които е минал даденият вид живо същество в течение на вековния му живот на земята. Може с увереност да се каже, че човекът е произлязъл от прадеди, които някога са дишали с хриле.

Коментирай 28

Календар

Препоръчваме ви

Киномания започва на 8 април с българския филм "Страх"

Фестивалите Киномания и Master Of Art - поднасят специален подарък на любителите на седмото изкуство

Сръбски, гръцки и босненски истории в палитрата на Балканския конкурс на 25-ия София Филм Фест

В юбилейното издание на фестивала можете да видите историята на застаряващ рокер в "Жив човек", пандемичното усещане в "Ябълки" и драматично-забавна история от предвоенна Югославия "Концентрирай се, бабо"

"Крилете на Киргизстан" и "Пънк завинаги" - на Фестивала Sofia MENAR

Сред акцентите в документалната селекция са филмите на Ян Артюс - Бертран "Човек", "Алжир отвисоко" и "Земя", които са включени по повод предстоящия 75-годишен юбилей на прочутия фотограф

NO BLINK дава 10 млн. лева за българска филмова продукция

В подкаста "Кино с думи" творците разкриват всичко най-актуално и любопитно от процесите в реализиране на една кинопродукция в България

"Петя на моята Петя" и "Уроци по немски" в Международния конкурс на 25-ия София Филм Фест

Дебютните филми, тръгнали от София Мийтингс, ще се срещнат за първи път с българската публика

Четвърти форум за бъдещето на българската филмова индустрия

На 19 януари от 10:00 часа ще се проведе онлайн дискусия за ефективното функциониране и управление на българската кино индустрия