Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Честваме Международния ден на културата и Световния ден на изкуството

КУЛТУРНО СЪТРУДНИЧЕСТВО

Честваме Международния ден на културата и Световния ден на изкуството

По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор за защита на институциите за наука и изкуство и историческите паметници

Николай Рьорих (Снимка: Getty Images)

Още

Да си Рьорих е божествен печат

Да си Рьорих е божествен печат

На 15 април честваме Световния ден на културата и изкуството. Началото е поставено с т.нар. Пакт Рьорих или Вашингтонски пакт - на 15 април 1935 г.

По инициатива на живеещия в емиграция след революцията в Русия художник Николай Рьорих (1874-1947) в кабинета на президента на САЩ Франклин Рузвелт е подписан първият Международен договор за защита на институциите за наука и изкуство и историческите паметници.

Пактът се отнася както за мирно, така и за военно време. Подписите си в Овалния кабинет на Белия ден полагат представители на държави от Северна и Южна Америка, членове на Панамериканския съюз. Договорът влиза в сила на 26 август същата година.

Николай Рьорих (Снимка: Getty Images)

В него се съдържа клауза, предвиждаща възможност за присъединяване на държавите, които не са имали свой представител на подписването, но желаят да се присъединят.

Основната идея, заложена в договора, е, че защитата на културните обекти е по-важна от постигането на военни цели. Николай Рьорих създава Знамето на мира - три алени кръга на бял фон.

Правят се паралели между знака, предложен от художника, който е силно повлиян от културата на Изтока, и Червения кръст. Според договора обектите, над които има Знаме на мира - музеи, университети, паметници, ще бъдат смятани за защитени от военни атаки.

Това знаме е символ на целия свят, коментира Рьорих по повод инициативата за подписване и графичната си идея. "Не символ на една държава, а на целия цивилизован свят."

Още

30 пейзажа от Николай Рьорих в Националната галерия

30 пейзажа от Николай Рьорих в Националната галерия

От 1998 г. в чест на Пакта от Вашингтон се отбелязва Международният ден на културата. Инициативата е на Международната лига за защита на културата.

Първата страна, в която Международният ден на културата се чества на държавно ниво, е Литва. Годината е 2006-а.

На 17-ата Генерална асамблея на Международната асоциация за изкуство в Гуадалахара датата 15 април е утвърдена като Световен ден на изкуството. Годината е 2012 г. Седем години по-късно - през 2019 г., 40-ата Генерална конференциа на ЮНЕСКО обявява 15 април за ден, в който се честват свободата на артистична изява, връзките между произведенията на изкуствата и общностите, окуражава се образованието по изкуства в училищата.

Датата не е избрана случайно - на 15 април е роден Леонардо да Винчи (1452-1519). Личността на италианския ренесансов художник е възприета за символ на свободата в изкуството, толерантността към идеите и културното разнообразие. В същото време Да Винчи е обединяваща фигура - не е имало исторически период, в който той да не е бил смятан за един от най-великите творци на човечеството, а разнообразните му интереси и постижения в редица области го превръщат в универсален образец за търсещия дух, любопитството и изобретателността на свободната личност.

Още

Разкриха още една тайна на "Мона Лиза" от Леонардо да Винчи

Разкриха още една тайна на "Мона Лиза" от Леонардо да Винчи

Още

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

Редки скици на "Тайната вечеря" на Леонардо да Винчи ще бъдат предложени на търг на "Сотбис"

Още

Механичният лъв на Леонардо да Винчи се върна към живот

Механичният лъв на Леонардо да Винчи се върна към живот

Още

Леонардо да Винчи стана символ на сложните отношения между Италия и Франция

Леонардо да Винчи стана символ на сложните отношения между Италия и Франция

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Служители във Ватиканските музеи започнаха безпрецедентен протест срещу условията на труд

Служителите, повечето от които са разпоредители в музеите, изпратиха петиция до административния орган на държавата град Ватикана

Сайтът за култура и изкуство Impressio e сред номинираните за наградата "Златно перо"

На тържествена церемония на 21 май 2024 в НМТ "Стефан Македонски" от 19.30 ч. ще бъдат връчени отличията за принос към българската култура на изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино и журналистика

Музей в Чикаго ще изложи пред публика вкаменелост на археоптерикс

"Вкаменелостта притежава единствения пълен гръбначен стълб на археоптерикс

Военноморският музей във Варна посреща 6 май с изложба икони на светци воини

Включени са 33 икони с образите на най-почитаните у нас светци воини, изографисани с копие, меч или кръст в ръка

Тракийската гробница Оструша край Казанлък официално отвори врати за посетители

Гробницата е изцяло реставрирана и социализирана по проекта на Община Казанлък "Светът на траките"

Мистерията около гробницата на царица Клеопатра остава неразгадана

Търсенето на гробницата на Клеопатра Седма, която е последният монарх от птолемейската династия, управлявала Египет след Александър Велики, продължава столетия