Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

51 години Програма "Хоризонт" и Програма "Христо Ботев" на БНР

НАЦИОНАЛНИ ЛИДЕРИ

51 години Програма "Хоризонт" и Програма "Христо Ботев" на БНР

БНР остава медията с най-високо доверие, програма "Хоризонт" е информационен лидер

Радиооркестърът на БНР (Снимка: БНР)

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на Българското национално радио честват на 4 януари 51 години от създаването си.

"Хоризонт" посреща празника като категоричен лидер в информационния радиоефир, а "Христо Ботев" остава единствената национална 24-часова програма с културно-образователен, публицистичен и музикален профил.

Снимка: "Архивен фонд", БНР

На 4 януари 1971 точно в 6 ч. сутринта говорителят Богомил Алексиев обявява началото на новата програма "Хоризонт" с емисии новини на всеки кръгъл час, кратки репортажи и хубава музика. Датата 4 януари 1971 е рождена и за емблематичното предаване "Неделя 150".

Три години по-късно през 1974 г. програма "Хоризонт" става 24-часова. На 2 януари 1979 стартира "Преди всички", а на 4 януари - "Пулсиращи ноти". На 3 януари 1984 започва "Нощен Хоризонт", на 4 януари 1981 стартира "Хоризонт за вас", а на същата дата през 1989 е началото на "12 плюс 3".

Днес програма "Хоризонт" продължава да е лидер в информационния радиоефир, като 40% от търсещите информация я откриват в неговия ефирq сочи проучване на IPSOS. Вече четири години Институтът за изследване на журналистиката "Ройтерс" към Оксфордския университет сочи БНР като медията, на която хората у нас имат най-голямо доверие. 72% от българите вярват на БНР сочи докладът от изминалата година.

Още

Вижте кои са „Българските посланици на културата 2021" на БНР

Вижте кои са „Българските посланици на културата 2021" на БНР

През 2022 г. програма "Хоризонт" подготвя за слушателите си и много музикални събития. Традиционният галаконцерт "Млади фолклорни таланти" ще се проведе на открита сцена, която ще даде възможност стотици талантливи деца да пеят и свирят с виртуозите от Оркестъра за народна музика на БНР пред многобройна публика.

В Първо студио на БНР пък се подготвят концерти на най-добрите български групи, чиято музика програма "Хоризонт" разпространява и популяризира.

Програма "Христо Ботев" на БНР също е създадена на 4 януари 1971 г. Уникална за българския радиоефир, програмата с мотото "Винаги ЗА културата" създава и излъчва радиотеатър за деца и възрастни и предава всички значими сценични музикални събития от българските, европейските и световните сцени.

И през 2022 г. програма "Христо Ботев" ще продължава да излъчва пряко най-добрите концерти и оперни спектакли от България и цял свят, както за слушателите у нас, така и за тези в чужбина.

Още

Орлин Павлов и Биг Бендът на БНР с Коледен концерт-спектакъл

Орлин Павлов и Биг Бендът на БНР с Коледен концерт-спектакъл

Пулсът на българската култура следи отблизо емблематичното предаване "Артефир". Качествената публицистиката също е приоритет в програма "Христо Ботев", а първото излъчване на предаването "Нашият ден" е на 3 януари 1983 г.

Ще продължат и новите предавания, стартирали през изминалата година, особено любопитно сред които е "Плешивото куче" за рок музика от бившите социалистически страни.

БНР (Снимка: БНР)

В програма "Христо Ботев" вече работят по амбициозни проекти за радиопремиери, най-очаквана сред които е радиопостановката на "Майсторът и Маргарита". Всеки месец от новата 2022 година фокус в програма "Христо Ботев" ще е работата на двама български творци сред лауреатите в кампанията "Българските посланици на културата".

Снимка: "Архивен фонд", БНР

Още

AIRBAG са големият победител в конкурса "Пролет" на БНР

AIRBAG са големият победител в конкурса "Пролет" на БНР

Още

Детският хор на БНР спечели първа награда в Международния конкурс Ян Сибелиус Фест

Детският хор на БНР спечели първа награда в Международния конкурс Ян Сибелиус Фест

Още

Симфоничният оркестър на БНР представя концерт, вдъхновен от слънчева Италия

Симфоничният оркестър на БНР представя концерт, вдъхновен от слънчева Италия

Още

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР честват 50-годишен юбилей днес

Програмите "Хоризонт" и "Христо Ботев" на БНР честват 50-годишен юбилей днес

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Археолози откриха "зоопарк" от мумифицирани животни в древноегипетския град Абидос

Находката хвърля светлина върху непознати досега култове обреди

Австрийските погребални агенти са обявени от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

Те са активните носители на погребалната и гробищната култура, която се характеризира с местни и религиозни ритуали, надхвърлящи официалните разпоредби

"Сотбис" очаква рекордна продажба на древна еврейска Библия за над 30 млн. долара

Кодексът на Сасун, подвързан с кожа и написан на ръка пергаментен том, съдържащ почти цялата еврейска Библия, ще бъде продаден на търг в "Сотбис" в Ню Йорк през май

Откриха нови останки от Храма на слънцето в Кайро

Сред находките са части от статуя от кварцит на смятания за последен фараон от Осемнадесетата династия на Древен Египет Хоремхеб, управлявал между около 1319 и 1292 г. пр.н.е.

Откриха гробница в центъра на Лимасол в Кипър

Древната гробница датира от късната бронзова епоха (1600-1050 г. пр. Хр.) и в нея досега са открити два човешки скелета и различни артефакти като съдове

Музеят "Кунстхаус" в Цюрих ще изследва произхода на част от експонатите си

Целта е да се установи дали няма артефакти, конфискувани от нацистите