Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Мария Абрашева: Фестивал Алегра е кауза на духа

ФЕСТИВАЛНО ЛЯТО

Мария Абрашева: Фестивал Алегра е кауза на духа

"Разнообразната програма с интересни акценти и необичайни тандеми на сцена ще провокира отново меломаните да запазят в календарите дните, в които столицата ще вибрира на честотата на вечната класика" споделя една от създателките на фестивала

Мария Абрашева е основният двигател в логистиката, комуникацията и медийните партньорства на фестивала (Снимка: Павел Червенков)

За десета поредна година, Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика.

Юбилейното издание на фестивала е истинско предизвикателството не само за големите професионалисти в жанра, за които Алегра е доказана територия за смели експерименти, но и за създателя си, Петър Найденов, който надгражда елегантно ДНК-то на фестивала всяка година.

Още

Фестивал Алегра право в десетката

Фестивал Алегра право в десетката

Разнообразната програма с интересни акценти и необичайни тандеми на сцена ще провокира отново меломаните да запазят в календарите дните, в които столицата ще вибрира на честотата на вечната класика.

Десетгодишният юбилей на фестивал Алегра, който с гордост застава на световната фестивална сцена на класическата музика, е повод на родната музикална сцена да се представят произведения на класическата музика, които са далеч от клишетата и представят фино необятността й. През годините екипът на Алегра превърна участниците във фестивала и академията в една голяма фамилия, която споделя мисията и удоволствието от музиката. Приемствеността е посока, в която Алегра интегрира не само концертната програма, но и модулите в майсторските класове на академията.

В продължение на десет дни публиката ще се наслади на разнообразие от музика, обхващаща целия спектър на класиката- от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър и от Хайдн, през Моцарт, Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис.

Мария Абрашева, която е основният двигател в логистиката, комуникацията и медийните партньорства на фестивала издава някои от тайните на успеха му и рецептата за устойчивото му развитие през годините.

Още

Силата на традицията и таланта в 10-то юбилейно издание на Фестивал и академия "Алегра"

Силата на традицията и таланта в 10-то юбилейно издание на Фестивал и академия "Алегра"

- 10 години живот за фестивал и академия Алегра - когато се обърнете назад, какво научихте от предизвикателствата, грешките и успехите? Какво е ДНК-то на Алегра, което прави фестивала и академията самобитни и каква е посоката, която следвате през годините?
- Научихме, че трудностите се преодоляват не само с работа, а и с приятели. Че доброто име отваря врати там, където не очакваш и че предизвикателствата са на пътя ни, за да ни правят по-добри. И макар да платихме висока емоционална цена ни се случи на живо да разберем смисъла на думите - всяко зло е за добро.

Миналата година дни преди началото на фестивала се оказа, че една от големите ни звезди не може да пътува до София. Шокът, разбира се беше огромен, защото освен голям майсторски клас имаше и две участия във фестивалната програма. След около 15 часа телефониране, в най-натоварения фестивален период в Европа, благодарение на контактите на Петър и невероятната подкрепа, която получихме от не можете да си представите колко и какви музиканти, успяхме да поканим Валерий Соколов, който просто взриви фестивалната ни публика с изпълнението си на концерта за цигулка на Чайковски.

Бяхме късметлии, че поканата ни прие и първия концертмайстор на Тонхале оркестър Цюрих Юлия Бекер, която внесе класа и нежност в двата концерта, в които участва. Това бе момента, в който осъзнахме, че сме изградили формат с име, което вече е добре познато и ценено в Европа.

Няма как да не споделя радостта си, че Валерий Соколов прие да се включи и тази година и ще открие на 12 юли фестивала под палката на най-дългогодишния приятел на Allegra - маестро Йоханес Шлефли.

ДНК то на фестивала е семейството - във всички аспекти на думата, а посоката е същата от началото - да продължаваме да правим така, че да се случва и да държим нивото винаги много високо.

Мария Абрашева е основният двигател в логистиката, комуникацията и медийните партньорства на фестивала (Снимка: Павел Червенков)

Още

В следващите 5 дни софийската класическа сцена е Алегра

В следващите 5 дни софийската класическа сцена е Алегра

- Многобройни срещи с музиканти от висока класа и едва прохождащи - този обмен на опит и артистична енергия е безценен. Какво остана у вас като емоция, уроци и преживявания, след като сте били свидетел на тези незабравими професионални моменти?
- Това е седмицата, която очаквам цяла година. Харесва ми подготовката, очакването.

С част от солистите, след период на кореспонденция се запознавам непосредствено преди началото на фестивала. Мога да споделя, че се е случвало да се излъжа в предварителната си преценка в положителна и само веднъж в негативна посока.

С други, като Албена Данаилова, Валерий Соколо̀в, Елена и Борис Гарлицки, Йоханес Шлефли и Николас Паскѐ очаквам поредната ни среща с нетърпение. Когато имаш възможността повече от веднъж да си с такива артисти и в работен и в неформален контакт, то той е по-приятен и пълноценен.

Разбира се имам си свидни моменти, към които винаги се връщам с радост. Поднасям извинения, че ще се повторя за част от вашите читатели. Един от тези моменти бе през 2021 г в Русе, когато за първи път съставихме международен младежки оркестър от на-добрите участници в академията. Солист и диригент бе Райнер Хонек, над 30 години концертмайстор на Виенските филхармоници.

В шеговит разговор половин час преди концерта Петер Шомодари, соло виолончелист на Виенска филхармония и големият наш приятел Ласло Феньо решиха да се включат. Съвсем естествено към решението им се присъедини и Албена Данаилова. Те изненадаха оркестъра като влязоха неочаквано и седнаха на последните пултове.

Винаги съм казвала, че това го могат истински големите. Сигурна съм, че не само аз си спомням този невероятен концерт. Много мил спомен ми е концерта през 2018 г на площада в Русе на Теодосий Спасов джаз трио и оркестъра на консерваторията в Берн, под диригентството на Дружелюб Янакиев.

В оркестъра бяхме включили няколко деца от музикалните училища в България да помагат на връстниците си с неравноделните ритми. На финала всички свиреха прави, а на третия или четвъртия бис, една от тромпетистките поведе хоро на сцената, а ако искате да разберете какво направи диригента може да посетите youtubе канала ни Allegra festival and academy и да потърсите Open mood.

Последния ми такъв спомен от контакта на големите с младите беше концерта на The Next Generation Orchestra миналата година, след който Борис Гарлицки изумен питаше - ама вие чухте ли ги как свириха?

За десета поредна година, Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика (Снимка: Личен архив)

Още

Йокю Джанполат-Раст: Контактът с публиката и колегите на сцената е една от тайните на успешния концерт

Йокю Джанполат-Раст: Контактът с публиката и колегите на сцената е една от тайните на успешния концерт

- Задава се десетото издание на фестивал и академия Алегра. Как изграждахте артистичната рамка на фестивала, за да не само продължи духа на предишните издания, но и да ги надскочи, каквато е идеята на неговия създател Петър Найденов, който не прави компромис с музиката и с артистичния талант на колегите си?
- Моята роля е по-скоро административна. Да успея да осигуря достатъчно средства не само за ежегодното провеждане, а и да имаме възможност да разнообразяваме формата и да поддържаме мащаба, който от 2021 г насам е сериозен.

В непредвидимата за дългосрочни планове среда, в която живеем това не е лека задача, но както се случи да коментираме с приятели след един неочакван от нас неуспех с институционално финансиране - щом сме го правили десет години без компромис с качеството, с което сме познати, пак ще го направим.

Предстоящото издание ще покаже дали сме успели. А артистичната рамка е изцяло в ръцете на брат ми. Избора на преподавателския екип на Академията и концертната програма са негови.

Случва се да дам идея, но рядко го правя. Когато до себе си имаш заразителния ентусиазъм и неизчерпаемата енергия на Петър Найденов можеш да разчиташ, че всичко е подредено по оптималния начин. С огромно любопитство очаквам срещата си с виолистите Ойкю Джамполат и Симоне Грамалия.

Нашият баща беше преподавател по виола и аз имам особен сантимент към инструмента. За първи път при нас ще бъдат и челистите Константин Хайдрих и Екарт Рунге, както и пианиста Жак Амон. Ще направим и леко намигване към джаза с концерта на 15 юли - OPIUM Светлината и сянката на 20 - те години.

Сигурна съм, че ни очаква и прекрасен концерт на оркестъра, съставен от ученици на Националното музикално училище и консерваторията на Винтертур, Швейцария със солист Лора Маркова под диригентството на Славил Димитров и Симон Венгер.

Мария Абрашева е основният двигател в логистиката, комуникацията и медийните партньорства на фестивала (Снимка: Павел Червенков)

Още

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

Симоне Грамалия: Музиката е огледало на времето

- Фестивалът се провежда под патронажа на Швейцарското посолство, а имате и подкрепата на Италианския културен институт. Подкрепата на дипломатите е много важна за вас. Защо, като че ли у нас, все още меценатите не са припознали ролята си на тиха и деликатна подкрепа - къде са хората с възможностите, които в обичайните случаи трябва да подкрепят каузите на духа?
- Ролята на дипломатите е важна, особено за такъв многообразен интернационален формат като Allegra, а патронажа на посолството за нас е категорична оценка за работата ни и за нивото на фестивала.

Посланик Фурер е от дипломатите, които са активни не само в икономическите, а и в социалните и културните отношения между държавите ни. Чуждите културни институти също имат важна роля в културния обмен. Няколко години работихме много добре с Институт Лист - унгарски културен институт, а от миналата година имаме удоволствието ни подкрепя и Италианския културен институт.

Да, много добре го казахте - меценати, а не спонсори. Обикновено това е думата, която използвам когато представям фестивала и търся начини за финансирането му.

Тази година започнахме партньорство с Shelly group и се надяваме да успеем да го превърнем в дългосрочно. Shelly Group e технологична компания, чиято основна дейност е фокусирана върху иновации чрез разработването на нови технологии, производството и дистрибуцията на висококачествени IoT продукти. В основата на развитието на компанията са нуждите на потребителите, а екипът ѝ от талантливи разработчици е отдаден на това да създава конкурентни и удобни продукти за потребителите.

Още

Петър Найденов: АЛЕГРА 2023 е музикално крешендо - започва с трио и нараства до симфоничен оркестър

Петър Найденов: АЛЕГРА 2023 е музикално крешендо - започва с трио и нараства до симфоничен оркестър

Трогва ни и жеста на Jargar strings, които за трета поредна година изпращат комплект струни за всеки един от участниците в The Next Generation Orchestra.

Имаме и приятели, които ни помагат, но предпочитат да не дават изява на щедростта си.

Имаме финансовата подкрепа на Министерство на културата и на Столична община.

Но освен финансова подкрепа за нас от огромна важност е и партньорството, което изградихме с НМУ Любомир Пипков. Знаете, че от преместването на фестивала в София, музикалното училище е любезен домакин на Академия Allegra.

За десета поредна година, Фестивал и Академия Алегра вдигат високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика (Снимка: Личен архив)

Още

Борис Гарлицки, лауреат на конкурса "Паганини" като солист на The Next Generation Orchestra

Борис Гарлицки, лауреат на конкурса "Паганини" като солист на The Next Generation Orchestra

- Някои от музикантите, включени в програмата се завръщат за пореден път и споделят радостта си да преживеят отново магията Алегра. С какво си обяснявате тази тяхна духовна принадлежност към каузата?
- Като начало се лаская от мисълта, че им харесва. За седмица попадат в среда от великолепни колеги и млади музиканти с бъдеще.

Надявам се, че това тяхно отношение е плод и на усилията ни да създадем не само среда за професионален обмен, а и приятелска мултикултурна среда в която да се потопиш с удоволствие.

Бях трогната от думите на Валерий Соколо̀в, който в свое интервю, споделя "Високият професионализъм и личната топлота на екипа на фестивала правят изживяването наистина човешко и незабравимо. Връщам се с безкрайно удоволствие."

Още

Руският цигулар Борис Гарлицки: Сърцето ми трепери преди всяко излизане на сцената

Руският цигулар Борис Гарлицки: Сърцето ми трепери преди всяко излизане на сцената

- Професор Гарлицки, явление в музиката, ще гостува за трета година на Allegra. Любопитна новина и огромен успех е, че съвсем наскоро негов ученик спечели Queen Elisabeth Competition, което ни води към въпроса за безценните срещи между топ музиканти и начинаещи такива. Всъщност, именно така стартира първоначално идеята за фестивала - с академия за младите таланти. Идеята за приемствеността е важна, къде се нарежда тя в мисията на екипа на Алегра?
- За нас тя не се нарежда, тя е основата и всичко се изгражда около нея. И мисля, че професор Гарлицки я илюстрира по чудесен начин. Той е не само виртуозен цигулар, един от най-търсените преподаватели, но и невероятен човек и голям хуманист. Често се случва тази комбинация при истински големите артисти.

Не случайно за него колегите му казват - Борис Гарлицки е институция. За нас е огромна привилегия не само участието му в академията и концертната програма, а и възможността да се ползваме с огромния му опит и съветите му. Но мисля, че най-добре илюстрират неговата роля в Allegra двата концерта, в които участва.

На 17 юли в концерта, който обикновено наричаме creme de la creme на фестивала. Концерт, в който се включват почти всички преподаватели и брат ми Петър Найденов. В този концерт той е лауреата на конкурса Паганини, дългогодишния концертмайстор на Лондонския симфоничен оркестър, виртуозния цигулар. А на следващия ден е на сцената с международния младежки оркестър The Next Generation и Константин Хайдрих.

Обикновено това е и един от най-емоционалните моменти във фестивалната ни програма. В този концерт той е преподавателя, увличащия магнит, примерът и вдъхновението за младите.

Още

Фестивал и Академия Алегра ни пренасят в сърцето на Виена

Фестивал и Академия Алегра ни пренасят в сърцето на Виена

- Интернационалният дух на фестивала е заразителен. Гостуват и свирят музиканти от различни краища на света. Музиката говори на всички езици, на какъв език говори Алегра тази година?
- Надявам се на езика на споделената радост. Радост от това, че се случва. Радост от прекрасните хора и изключителни музиканти, с които се срещаме. Радост от възможностите, които предоставят те на младите. Радост от споделения опит и прекрасните изпълнения на големите.

Радост от качественото изкуство, което възпитава. Заповядайте на концертите, за да се уверите. Ще съм щастлива да Ви посрещна на откриването на фестивала на 12 юли в Централен военен клуб. Ще бъдат чудесни 6 летни вечери.

За повече информация, следете официалния уебсайт на фестивала и неговите социални мрежи: YouTube, Facebook и Instagram.

Фестивал и Академия Алегра се провеждат под патронажа на Посолството на Швейцария, с финансовата подкрепа на Министерство на културата и на Столична община, Италиански културен институт и в партньорство с Национално музикално училище "Любомир Пипков".

Още

Фестивал и академия Алегра продължават "Истински сериозно"

Фестивал и академия Алегра продължават "Истински сериозно"

Още

Фeстивал и Академия "Алегра ще започнат с музиката на Хайдн и Брамс

Фeстивал и Академия "Алегра ще започнат с музиката на Хайдн и Брамс

Още

Фестивал и академия Алегра: Талант, устойчивост и световна музика

Фестивал и академия Алегра: Талант, устойчивост и световна музика

Още

Фестивал и Академия Алегра посрещат световни звезди на класическата музика

Фестивал и Академия Алегра посрещат световни звезди на класическата музика

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Писателят Тодор П. Тодоров: Живеем в епоха, в която мислещият човек е застрашен вид

"Свободата на словото и правото на другия станаха нещо съмнително, нароиха се нови цензори, налагат се забрани, изключвания, черни списъци" споделя още писателят

Клара Фюри: Харесва ми, когато драматургията възниква случайно

"Понякога когато думите не достигат, аз танцувам с изпълнителите и те танцуват за мен и така намираме думите, с които да облечем нещата, които правим!", разкрива известната хореографка

Десислава Терзиева: Целта ми е да отпразнувам необикновеното!

"Приемам факта, че докато някои неща се губят в превода, други се появяват от пукнатините", споделя българо-американската художничка, която представя своята нова изложба "между другото" в Sarieva/Gallery

Столина Добрева: Фестивал АЛЕГРА се превърна в семейство за нас

Директорът на Националното музикално училище Любомир Пипков за предизвикателствата на музикалното образование, успехите на децата и силата на приемствеността в музиката

Васил Василев: Театърът е изкуство, което трябва да следва пулса на живота

Печелим световни режисьори с професионализъм, страхотни актьори и добра атмосфера, конкуренцията между творците повишава качеството на продукта

Режисьорът на "Съществото" Невена Николова: Психологията е възпитала у мен любопитство към хората

"Жанрът screendance е пресечена точка между хореографските търсения в областта на танца/движението и изразните средства на киното", разказва Николова