Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Брилянтин": "Ти си този, когото желая!"

ПРЕМИЕРА

"Брилянтин": "Ти си този, когото желая!"

Лилия Илиева, Марина Георгиева и Велин Михайлов за участието си в първата българска постановка на мюзикъла Предпремиера - 18, 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна. Премиера - 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър

Лилия Илиева (Източник: Държавна опера Варна)

Още

Легендарният рок мюзикъл "Коса" се завръща на сцената на Зала 1 на НДК на 7 декември

Легендарният рок мюзикъл "Коса" се завръща на сцената на Зала 1 на НДК на 7 декември

Лилия Илиева, Марина Георгиева и Велин Михайлов пред Виолета Тончева за участието си в първата българска постановка на мюзикъла "Брилянтин", предизвикателството да изграждаш два различни характера в едно представление и режисьорските изненади на Сребрина Соколова; още за диригента Страцимир Павлов и неговите музиканти, хореографията на Надя Димокова, кънките и уроците на "Брилянтин".

Предпремиера - 18, 19 март 2022, 19.00, Държавна опера Варна

Премиера - 23 юни 2022, 21.00, Опера в Летния театър

Източник: Държавна опера Варна

Още

Мариан Бачев е Чаплин в едноименния мюзикъл на Варненската опера

Мариан Бачев е Чаплин в едноименния мюзикъл на Варненската опера

Велин Михайлов:"Брилянтин" доминира вече 44 г. на световната сцена като топ мюзикъл на мюзикълите. "Брилянтин" става най-касовият филм за 1978 г., най-касовият мюзикъл в историята на киното и третият най-популярен филм след "Междузвездни войни" и "Челюсти". Славата на "Брилянтин" се дължи на великолепната музика и актьорите Оливия Нютън Джон и Джон Траволта. За мен е истинско предизвикателство да вляза в обувките на Джон Траволта и аз дължа благодарност на Варненската опера за тази моя поредна сбъдната мечта, след мюзикълите на варненска сцена "Зоро", "Тримата мускетари", "Любовта никога не умира", "Парижката Света Богородица", Цар Лъв" .

Лилия Илиева: И аз съм щастлива да играя в първата българска постановка на "Брилянтин" и поредния мюзикъл на нашия театър. В "Брилянтин" е още по-интересно, защото тук се превъплъщавам в две героини - Санди на Оливия Нютън Джон и Ча-Ча Де Грегорио. В двете роли се сменяме с Марина Георгиева и на двете ни е много забавно да го правим. Двата образа са характерни и ни провокират да покажем различни страни от нашите умения.

Марина Георгиева: Съгласна съм с Лилия. Трудно ми е да определя коя от двете роли е по-голямо предизвикателство за мен. Дали Санди, заради отговорността, която носи главната роля или пък колоритната испанка с нейната "пистолетна" роля, както се казва на актьорски жаргон. Там трябва да влезеш със силна енергия и имаш съвсем малко време на сцената, за да разкриеш докрай своя персонаж.

Марина Георгиева (Източник: Държавна опера Варна)

- Като актьорска задача това противопоставяне на два различни образа изглежда доста стимулиращо ...
Марина Георгиева:
Наистина е така и за мен е голяма чест и удоволствие да взема участие в този мюзикъл, след като вече играя Шийла в мюзикъла "Коса" на Варненската опера. Благодарна съм, че съм разпределена в тези роли тъкмо с Лилия Илиева, толкова опитна и талантлива актриса, която се отнася с голямо търпение към мен и много ми помага. Аз съм завършила Театралния колеж "Любен Гройс", преди това музикално училище, но мюзикълът е нещо ново за мен и искам да се развивам в тази посока.

- Изненадва ли режисьорският подход на Сребрина Соколова?
Велин Михайлов:
Радвам се, че работя със Сребрина в този неин пръв голям мюзикъл като режисьор. Тя отдавна има специално отношение към този жанр, който много добре познава, самата тя е играла в мюзикъл и всичко това дава своите резултати. След един прекрасен репетиционен процес буквално нямаме търпение да покажем пред публика нашия "Брилянтин". Не искам да пропусна и Надя Димокова, която за мен е един от най-добрите хореографи днес в България.

Още

"Оркестър без име" - история за море, любов и... мюзикъл

"Оркестър без име" - история за море, любов и... мюзикъл

Както в "Уестсайдска история", така и сега в "Брилянтин", нейната хореография се разгръща като красиво ветрило. Обичам да работя с маестро Страцимир Павлов, най-добрият диригент на мюзикъли в България, заедно с неговата уникална банда - Стоян Роянов Я-Я, Валери Ценков, Нейко Бодуров, Жоро Металиката и Борис Казаков. Събрали сме се страхотен екип от съмишленици и чакаме "Брилянтин" да "гръмне" - сега на предпремиерата и на премиерата през лятото.

Марина Георгиева: Сребрина Соколова има ясна режисьорска концепция и води убедително екипа във всеки един момент. Всички сме много отдадени и това е първият толкова хомогенен екип, в който ми се случва да работя.

Лилия Илиева: За мен беше много интересно да наблюдавам Сребрина, с която се познавам от толкова години, в нова роля. С нея сме си партнирали на сцената в "Котки", "Да пееш под дъжда", "Любовта никога не умира", така че имах прекрасни очаквания от нея и като режисьор. И тя като нас е гледала много мюзикъли, водили сме безкрайни разговори на тази тема, но едно е да анализираш нещата и съвсем друго да ги реализираш. 

Възхитена съм от Сребрина като режисьор. С цялото ми уважение към мъжете режисьори, мисля, че това, което Сребрина направи, наистина го може само една жена. Тя организира целия репетиционен процес по дни и часове така, както мюзикълът е бил подреден в главата й. За пръв път имахме програма от началото до края на репетиционния процес - нещо, което не ми се е случвало досега. Друг е въпросът, че репетирахме от сутрин до късно вечер (засмива се). По часове, по дни знаем коя сцена минаваме и какво ни предстои. Във всеки един момент режисьорката знае какво иска от актьора.

Хареса ми също това, че - да, тя изисква от актьора, но след като му го обясни, в следващия момент му предоставя свободата да изрази и покаже своето виждане. Другото, което ми харесва, е, че като режисьор Сребрина умее да разграничава професионализма от приятелството и едното не пречи на другото. Тя те респектира, но в същото време ти позволява да вложиш и свое тълкуване, което води до пълноценна комуникация между актьор и режисьор. Тази яснота и откритост на репетиционния процес ми напълни душата.

Велин Михайлов: Точно така. Пргнозирам, че оттук насетне Сребрина ще се превърне в най-хубавата изненада за Варненската опера като режисьор на мюзикъли.

Велин Михайлов (Източник: Държавна опера Варна)

- Танците в "Брилянтин" са доста темпераментни, как влязохте в необходимата форма?
Велин Михайлов: За 2 седмици хвърлих 3 кг

Марина Георгиева: Аз съм завършила поп и джаз пеене, но танците са територия, в която тепърва ще се развивам и тук пак искам да благодаря на Лилия и Велин, които всячески ме подкрепят.

Лилия Илиева: Надя Димокова е великолепен хореограф, може би най-добрият в България, съобразява се с нашите възможности, но и никого не щади. На някои им се получаваше по-лесно, на други по-трудно, а основно предизвикателство бяха кънките. Повечето бяха карали ролери, но в читалището, където репетирахме, подът беше коварно хлъзгав. Имаше сълзи, яд и забавни ситуации, но си помагахме и се справихме. Сега всички сме едни летящи кънкьори, направо мастери . "Брилянтин" създаде от нас екип в истинския смисъл на думата.

- Какво казва в крайна сметка "Брилянтин"?

Велин Михайлов: "Ти си този, когото желая!"

Марина Георгиева: Колкото и да си различен, може да намериш начин да се впишеш в общността.

Лилия Илиева: Приятелството и любовта са най-хубавите неща, които ни се случват в този живот.

Още

В памет на Маестро Борислав Иванов Държавна опера Варна учредява конкурс за млади диригенти на негово име

В памет на Маестро Борислав Иванов Държавна опера Варна учредява конкурс за млади диригенти на негово име

"БРИЛЯНТИН"

За пръв път в България

Мюзикъл от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд
Режисьор Сребрина Соколова
Диригент Страцимир Павлов

Сценограф Иван Токаджиев
Художник костюми Ася Стоименова
Хореограф Надя Димокова
3D mapping -Тодор Тодоров
Плакат Славяна Иванова

В ролите:

ДАНИ - Велин Михайлов
САНДИ - Лилия Илиева, Марина Георгиева
БЕТИ - Волена Апостолова, Моника Иванова
КЕНИКИ - Даниел Христов, Светлозар Начев

ДУУДИ - Йоан Попов, Калоян Лулчев
СЪНИ - Георги Тодоров, Тихомир Трифонов
РОДЖЪР - Борис Атанасов, Георги Иванов

ФРЕНЧИ - Зои Бошнакова, Кристина Топалова
МАРТИ - Антония Кундакова, Ирен Лазарова
ДЖАН - Мойра Янкова, Николета Велчева

ПАТИ - Василена Кънчева, Мария Анастасова
МИС ЛИНЧ - Антоанела Петрова
ТРЕНЬОР - Илко Захариев, Николай Димитров
ВИНС ФОНТЕЙН - Нейчо Петров - Реджи
ДЖОНИ КАЗИНО - Лев Караван

ЮДЖИЙН - Даниел Христов, Георги Иванов
ЧА-ЧА ДЕ ГРЕГОРИО - Лилия Илиева, Марина Георгиева
ТИЙН АНГЕЛ - Йоан Попов, Калоян Лулчев

Участват още: Кристалена Стоянова, София Лулчева

Още

Румен Бояджиев - син представя детския мюзикъл "Зайченцето Бяло"

Румен Бояджиев - син представя детския мюзикъл "Зайченцето Бяло"

Още

Варненската опера празнува Деня на музиката с мюзикъл гала "Най-доброто от Андрю Лойд Уебър"

Варненската опера празнува Деня на музиката с мюзикъл гала "Най-доброто от Андрю Лойд Уебър"

Още

Хитовият мюзикъл "Чикаго" в Летния театър във Варна и на открита сцена в София

Хитовият мюзикъл "Чикаго" в Летния театър във Варна и на открита сцена в София

Още

Рокендрол звучи в премиерната постановка на "Графиня Марица" в Музикалния театър

Рокендрол звучи в премиерната постановка на "Графиня Марица" в Музикалния театър

Още

Мариан Бачев: На премиерата на "Коса" мястото на баща ми остана празно

Мариан Бачев: На премиерата на "Коса" мястото на баща ми остана празно

Още

Борис Панкин и рок бунтът "Коса" - за свободата, предразсъдъците, любовта и цветята

Борис Панкин и рок бунтът "Коса" - за свободата, предразсъдъците, любовта и цветята

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Боби Косатката: Косьо Марков е винаги с нас и така ще бъде до края!

"На 19 май в Joy Station ще изсвирим част от най-големите хитове на "Тангра", плюс материал, по който работихме през последните 2-3 години, преди да загубим нашия непрежалим колега и приятел", казва вокалистът на култовата група

ANTIstatic - ANTIwar: Танцът срещу статичността в мисленето

"Иновативността и авторството, което предлага съвременният танц е нещото, от което съвременният човек има нужда, казват тримата създатели на фестивала "Антистатик" Ива Свещарова, Вили Прагер и Стефан А. Щерев

Актьорът Христо Петков: "Бягство" е филм за свободата

"Аз много си обичам професията именно заради моментите на тотален контрол. Това да знаеш, че всичко зависи от теб и ти решаваш как и кога да продължиш", споделя той

Григор Паликаров: Всеки концерт би следвало да е идеален...

"Предпочитам партитури, които приличат повече на красиви панорамни пътища с много завои, с много изкачвания и слизания", споделя маестрото, който ще води Софийската филхармония в два концерта през май

Номинираният за "Грами" Константин Добройков, който избра България

"Върнах се заради любовта и семейството, и защото исках да започна "нов живот" в Европа“, споделя диригентът

Хореографът Идио Чичава за движението като ехо на гласа и гласът като ехо на движението

"Вярвам, че танцът може да излекува света ни. Чрез него се учим истински да чувстваме, чуваме и виждаме", казва танцьорът и артистичен директор от Мозамбик преди световната премиера на спектакъла му ВАГАБОНТ на ОNE DANCE WEEK