Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Зад кулисите на шампиона по "Оскар"-и - филмът "Отнесени от вихъра"

КИНОЛЕГЕНДИ

Зад кулисите на шампиона по "Оскар"-и - филмът "Отнесени от вихъра"

Вивиан Лий и Кларк Гейбъл не искали да се целуват "на истински"?

Вивиан Лий и Кларк Гейбъл, като Скарлет О,Хара и капитан Рет Бътлър

Филмът "Отнесени от вихъра", създаден през 1939 г. по едноименния роман на Маргарет Мичъл , на режисьора Виктор Флеминг, остава в историята на световното кино като най-касовия и запомнящ се шедьовър на Холивуд. Незабравими са образите, които оставиха в легендарната лента актьорите Вивиан Лий и Кларк Гейбъл. Задкулисието по заснемането на филма преди 78 години, обаче, крие малко известни факти. Ето част от тях:

Режисьорът Виктор Флеминг и продуцентът Дейвид Селзник търсили изпълнителка за ролята на Скарлет цели две години, докато се спрат на Вивиан Лий.

За първите заснети кадри - бягството на главните герои от Атланта, е бил използван декор, останал от снимките на филма "Кинг-Конг".

Кадър, пресъздаващ бягството от Атланта

В тези първи снимки Вивиан Лий още не била утвърдена за главната роля, затова на кадрите е друга актриса.

Самият кастинг за ролята на Скарлет бил цяла историческа сага. Продуцентът Дейвид Селзник организирал мащабна акция за набирането на кандидатки за ролята, от всички щати на Америка. В кастинга се явили над 1400 претендентки за главната женска роля. Какво е накарало авторите на филма да се спрат именно на англичанката Вивиан Лий? - Фразата, с която тя се появила на сцената по време на кастинга: "Здравейте, аз съм Скарлет О,Хара!"

Вивиан Лий на кастинга за главната роля

По време на снимките мнозина от екипа на филма се възмущавали, че Вивиан не съответства на представите им за американка от Юга, но след като филмът излиза на екран, всички забравят за забележките си. Вивиан Лий буквало се изстрелва на върха на филмовия Олимп.

Най-странното от всичко е, че така страстно целуващите се на екрана Вивиан Лий и Кларк Гейбъл, на снимачната площадка били повече от хладни един към друг. Според някои свидетели, на моменти показвали дори взаимна неприязън. Актрисата не искала да се целува "на истински" с красавеца Кларк Гейбъл?.. Веднъж споделила в гримьорната, че дъхът на Кларк й мирише на... чесън?..

на синмачната площадка били хладни един към друг?..

Филмът на "Метро Голдуин Майер" е сниман на "Technicolor" по изключително сложен способ, чрез синхронизиране на три черно-бели негатива, през червен, син и зелен светофилтри. Все пак става въпрос за 1939 г., когато цветното кино още е дръзка мечта.

Филмът е заснет в цвят по сложна технология

В нощта на премиерата на култовия филм - на 15 декември 1939 г. около кинотеатъра в Атланта се събрало множество от над 300 000 човека. Билетът официално струвал 10 долара, но спекуланти го продавали за 200.

"Отнесени от вихъра" има 10 "Оскар"-а , два от които са почетни. Има и друг знаменателен факт, във връзка с филма - че за пръв път в историята на американското кино, с "Оскар" е удостоена чернокожа актриса. Това е Хати Макдениел. Във времената на яростна расова дискримнация, това е абсолютна новина. Само дето Хати тактично е посъветвана да не се появява на тържествената церемония по връчването на наградите!..

Хати Макдениел става първата чернокожа артистка, носителка на "Оскар"

С навлизането на телевизията, филмът "Отнесени от вихъра" бележи още един касов успех - по време на излъчването си в ефир го гледат милиони зрители.

Вивиан Лий и Кларк Гейбъл, като Скарлет О,Хара и кап. Рет Бътлър

Бюджетът на филма е 3,85 млн. долара, а приходите от него - 390 милиона. 20 години филмът поддържа ролята си на първенец по приходи от продажбата на билети. Едва през 1960 г. го надминава филмът "Бен Хур", и по-късно - чак през 1997 г. - филмът "Титаник".

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Преди 60 години на 4 август най-съблазнителната платинено руса жена в историята на поп културата напуска трагично този свят

Майсторът на театрално гурме, който готвеше със сметана, кръв и подправки

Едва на седем години, Питър Брук изиграва четиричасова версия на Хамлет сам пред родителите си

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век