Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

За Леда Милева и белия сняг на детството

БЕЛЕЖИТИ БЪЛГАРИ

За Леда Милева и белия сняг на детството

100 години от рождението на именитата писателка, преводач и общественик

Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

На 5-и февруари се навършват 100 години от рождението на любимката на децата от няколко поколения българи - Леда Милева. Годишнината ще бъде отбелязана тържествено с Дни на Леда Милева от днес до 8-и февруари в Детския център на Столичната библиотека. На 5 февруари от 18.30 ч ще бъде преименувана зала в Детския център на Столичната библиотека на името на Леда Милева. Освен това ще бъде представена и изложбата "Детският свят на Леда Милева". В богатата програма на Дните на Леда Милева са включени интересни инициативи и арт ателиета за деца, посветени на творчеството на голямата детска писателка.

"Леда Милева работеше много сериозно с библиотеките в страната. Беше приятел на Столична библиотека", казва директорът на библиотеката Юлия Цинзова и добавя: Искаме да съберем усилията на всички, свързани с живота и творчеството й: Държавна агенция "Архиви", която наскоро получи нейното творчество - нейни ръкописи, част от които ние за пръв път ще покажем; българският ПЕН-център, чийто председател тя е била дълги години; Международна фондация "Гео Милев", която подари на библиотеката около 300 книги от личната библиотека на Леда Милева и нейни творби, и всички почитатели на творчеството и личността й".

Всички, които са познавали отблизо Леда Милева, изразяват категорично едно и също мнение - "човек на духа". Духовен човек и истински благороден наследник и продължител на делото на великия си баща Гео Милев. Когато го откъсват от живота й, тя е съвсем малко дете...

Тази огромна липса белязва живота й, и може би също е една от причините да я направи толкова силен и деен човек.

Снимка: BulFoto

Цялостната обществена дейност и личното творчество на Леда Милева са пример за съхранение на нашата идентичност като народ, на културните ни традиции и моралните принципи на българската нация. Тя е достойна дъщеря на баща си.

Като писател, трудно бихме могли да си представим съвременната детска литература без нейното блестящо присъствие в нея. Леда Милева притежаваше редкия талант на вълшебен разказвач на истории с приказно тънка граница между художествената измислица и реалността. Вероятно това я правеше така любима авторка не само на децата, но и на "порасналите" деца.

Още

"Човека преди всичко" - 125 години от рождението на Гео Милев

"Човека преди всичко" - 125 години от рождението на Гео Милев

Леда Милева бе от онези автори на детска литература, които сякаш знаят нещо повече от другите за детското съзнание. Иначе нямаше така лесно да достига до него и да му въздейства. Тя бе човек, който одухотворява невидимия свят и като вълшебник умее да разкрива тайните му, без да нарушава тайнствата. Леда Милева сякаш искрено вярваше, че растенията са мислещи, че животните имат човешки черти на характера, и че Доброто и Злото не са присъщи само на хората. За нейното въображение нямаше граници през времето и пространството, и в това отношение творчеството й може да бъде съпоставено с най-големите световни автори на детска литература, а тя самата да съперничи на най-големите хуманисти в света. Защото само такъв човек, който не си поставя ограничения в общуването си с децата, като показва уважението си към тях като към равни, е достоен за тяхното уважение. Леда Милева изпитваше респект и отговорност към тази твърде фина работа - да докосваш със слово света на едно дете, да оформяш светогледа му. С творчеството си тя помагаше на децата да открият мечтите си и им вдъхвашше смелост да ги последват.

Снимка: BulFoto

В същото време писателката владееше художествените средства - тя умееше да създава приказни светове, които да се запомнят трайно. Нейните стихове се запаметяваха лесно и оставаха за цял живот. И то, не само легендарното "Зайченцето бяло", но и "Хубавец", "Дует", "Дървено конче", както и хумористичните "Тайна", "Лакомчо", "Гица-бърборица", "Запалянко" и др.

Бог сигурно "отбеляза" невероятната й личност, като направи така, че тя ражда и си отива от този свят на един и същи ден - 5-и февруари. Благородната искра, която запали в душите на цели поколения българи тази невероятна жена, сигурно и Нему, на Бог се е видяла отличителна сред човеците.

Леда Милева, като млада / Източник: Семеен архив

Някои деца я мислеха за безсмъртна фея, защото бяха чували от бабите и родителите си за нея. тя приемаше детските реплики от рода на "не знаех, че сте жива" с нейната пленителна, леко иронична и снизходителна усмивка. Такава беше до края си, докато напусна нашия свят. Остави ни книжките ,с които премина детството ни и спомена, който поддържа жив пламъка на душата й сред нас.

Снимка: BulFoto

Леда Милева бе автор на над 40 книги: на 30 стихосбирки за деца, театрални и радио-пиеси, превеждани на английски, френски, немски, руски, полски и други езици; автор на множество статии по проблемите на литературата, превода и международното културно сътрудничество; преводач на съвременна американска, английска и африканска поезия. Многократно са издавани нейни еднотомни избрани творби.

Снимка: BulFoto

Още

Мрачният прорицател на утопията "Септември ще бъде май"

Мрачният прорицател на утопията "Септември ще бъде май"

Отделно от това, нейната ерудирана и многостранна личност имаше и други превъплъщения - тя е била и учител, и редактор в радиото, и председател на Съюза на преводачите в България; ръководител на националната ни телевизия; постоянен представител на България в ЮНЕСКО; председател на българския ПЕН център, основател и главен редактор на сп. "Панорама", депутат. Всичко това я правеше отворен към света и хората човек, който умее да общува непосредствено с всички, и в същото време да взима решения със замах. Способности, които притежават малко писатели - типичното за професията е, че тя минава за "самотна" работа. Леда Милева не беше такъв писател. Самата тя споделяше, че творческата работа я разтоварва от останалите й задължения и че "детското в нея никога няма да умре".

Снимка: BulFoto

Краят на физическото й тяло дойде на рождения й ден през 2013-а. но духът й остана на земята и ще продължи да завладява фантазията на децата и внуците ни. И те, като нас, ще четат "Зайо на разходка", "Влакче през града", "Пътечките на дъгата", "Когато куклите не спят", "Карнавал в гората" и мн. др.

Снимка: BulFoto

А знаете ли, че първото си стихотворение малката Леда написва само на 6? - И че то е белязано от същото календарно време, в което сме в момента? Някак символично стихчетата са посветени на белия сняг:

Тревичките почиват,
цветенцата заспиват,
а от небето сиво
се сипят мълчаливо
белите снежинки
като във картинки...

Такава е и "картината" и на душата й - бяла, чиста и кротка като снега в детските представи. И нека и ние - не само предишните, но и идните поколения, запазим този чист спомен за Леда Милева, като за белия сняг от детството си ....

Още

Как съвременните детски книги достигат до децата?

Как съвременните детски книги достигат до децата?

Още

Музикалният албум на папа Франциск - апел за будно съзнание и любов към децата

Музикалният албум на папа Франциск - апел за будно съзнание и любов към децата

Още

Млада жена превръща децата си в приказни герои

Млада жена превръща децата си в приказни герои

Още

Какво показа първото по рода си проучване за влиянието на анимационните филми върху децата

Какво показа първото по рода си проучване за влиянието на анимационните филми върху децата

Коментирай 4

Календар

Препоръчваме ви

Дечко Узунов. Съзидания

Изложба от 16 май до 8 септември 2024 г. в СГХГ

Актрисата Мерил Стрийп ще получи почетна награда "Златна палма" в Кан

Холивудска легенда, която е на 74 години, и има рекордните 21 номинации за "Оскар", досега е участвала само веднъж на форума в Кан

Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин

София, Пловдив и Варна се включват в честванията с концерта - спектакъл CHAPLIN Pianissimo

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса