Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Виолета Гиндева: Пет години за наказание не ми даваха роля в киното

IN MEMORIAM

Виолета Гиндева: Пет години за наказание не ми даваха роля в киното

На 72 години след кратко боледуване си отиде голямата ни актриса

Виолета Гиндева във филма "Снаха" (1976)

Виолета Гиндева е една от мистично красивите български киноактриси. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1968 г. в класа на проф. Желчо Мандаджиев и проф. Гриша Островски. Незабравими остават филмовите й роли в "Черните ангели", "Сватбите на Йоан-Асен", "Приключенията на Авакум Захов", "Снаха", "Князът", "Иконостасът" и мн. др.

Доцент във ВСУ "Черноризец Храбър" - Варна, преподавател в театралния колеж "Любен Гройс". От 2003 г. до 2007 г. се захваща с политика и е заместник-кмет на Пазарджик от квотата на БСП.

Актрисата преди 2 години триумфално се завърна на сцената на Народния театър след 22 години "изгнание" в постановката на режисьорката Росица Обрешкова американската комедия "Лунатици".

Нека си спомним нейните три истории, които тя разказа специално за Impressio.

Поклон!

I

Стефан Данаилов не ми говори заради "На всеки километър"

През 1993 г. от Народния театър ме уволни директорът Васил Стефанов. Тогава открито се обявих против пенсионирането на големите ни актьори, въпреки че аз самата бях на 46 години - далече от тази възраст. В света няма такъв феномен "пенсиониран артист". Играят, докато имат сили, докато са здрави и са на крака, докато публиката ги иска. Като бях в Америка, гледах последния сериал с Джейн Фонда, която играе като фурия, независимо че не вижда, краката я болят, всичко това е вкарано в ролята й, и е блестяща!

Та тогава Васил Стефанов ме остави без работа, а бях самотна майка с две деца. Това беше една "синя" метла на тогавашните управляващи, а той е искал да се натегне.

Дори на борсата за безработни се бяха обадили да не ме приемат!

Със Стефан Данаилов във филма "Князът" (1970)

Наказаха ме и защото отказах да участвам в "На всеки километър". Видя ми се много наивен, звучеше ми като детско-юношески. Стефан (Данаилов - б. а.) много ми се сърдеше, че не харесвам "На всеки километър", много се обиждаше. Даже не ми говори известно време. Не можеше да го понесе. Но след като не се съгласих да играя в "На всеки километър", беше спуснато едно разпореждане да не ми бъдат давани роли във филми. Въпреки че режисьорите ме искаха. Пет години за кариерата на една млада актриса е страшно много! За толкова време една жена остарява, най-малкото...

Със Стефан Данаилов във филма "Князът" (1970)

По това време бях омъжена за първия ми съпруг - актьора Кольо Дончев, чийто баща е бил осъден от Народния съд и е лежал в лагера в Белене до неговото закриване. Може би такава връзка са правили, но това си е тяхна работа. Но истината е, че просто не харесах материала на "На всеки километър" и не съм имала никакви политически съображ.

II

Заповядаха ми да абортирам по политически причини

Точно започваха репетициите на "Почивка в Арко Ирис" в Народния театър. Филип Филипов беше режисьор и някъде около вече десетата-единадесетата репетиция аз разбрах, че съм бременна.

Имахме колебания с мъжа ми какво да правим. Кольо ми каза: "Каквото решиш ти!". Баща ми обаче беше категоричен: "Това ти е първа бременност, няма да абортираш!". Това наклони везните. Казах най-напред на режисьора. Смятах, че така е най-почтено, защото към него имах ангажимент. Той обаче побесня - крещеше, викаше!... Не можах да разбера защо се ядоса толкова... Доста време след това разбрах защо е било така. Той поканил Иван Кондов да играе в тази постановка, но Кондов отказал. Поканил Апостол Карамитев - и той също отказал. А постановката бе посветена на един от поредните конгреси на БКП... Тогава Филипов решил, че аз се присъединявам към тях, само че завъртам работата по женски и лъжа, че съм бременна!

Виолета Гиндева във филма "Снаха" (1976)

Наредиха ми да представя медицинско от трима лекари, че съм бременна

Аз, разбира се, представих без проблем. Занесох документа в деловодството, а жената ме пита: "Ами как да го заведа?! Такъв документ досега не съм завеждала!". Отговорих й: "Върви да си питаш директора как да го заведеш!".

И не щеш ли - след като представих и документа, се свиква дирекционният съвет на Народния театър. Какво са решавали там, не зная, но ме извика директорът на театъра Александър Гетман в кабинета си. Той тъкмо два месеца беше ходил във Виетнам, тогава беше войната. Донесъл истинска кока-кола, каквато нямаше тук. Тогава казваха, че американските войници се напивали с кока-кола. Сложи ми една бутилка пред мен, една пред него и започна да разказва - за Виетнам - как жените оставят децата и мъжете си, вземат картечниците и се бият срещу американските войници. Чудя се защо ми разказва това всъщност?! И... разбирам!

В един момент той изстрелва: "Ние решихме, че ти трябва да абортираш!". Целият ми свят се превъртя! Какво значи ние решихме?! Аз ли решавам какво да се прави, моят мъж ли решава какво да се прави, баща ми ли решава какво да се прави - кои са те, че да решават вместо нас, че трябва да абортирам?! Много се ядосах и без да се усетя, извиках:

Във филма на Въло Радев "Черните ангели" (1970)

"Сега разбирам защо вашият син се е самоубил!"

Беше много грозно от моя страна, но афектът ми беше много голям. Напуснах Народния театър и отидох в Театър "София".

III

Загубихме Карамитев, без да искам обидих Коста Цонев

По време ва снимките на филма "Сватбите на Йоан Асен" много неочаквано за всички ни, Апостол /Карамитев/ си отиде. Единствен, който е знаел за заболяването му, рак на бъбреците, е бил режисьорът на филма Вили Цанков. Никой друг от екипа не подозираше, че има такова нещо, а и Апостол не даде в нито един момент някакъв сигнал, че има здравословен проблем.

Прекратихме снимките след погребението. Взе се решение от режисьора, ролята на Йоан-Асен Втори да продължи да изпълнява Коста Цонев. Аз го знаех това, всички го знаеха. Но така се получи, че първите снимки с Коста след погребението на Апостол, бяха на сцената, когато трябваше моята героиня, ромейката Ирина, втората съпруга на българския цар, дадена от баща си Теодор Комнин като дипломатически подарък, да бъде въведена в тронната зала, в която Йоан Асен Втори я чака. Дори ние с Апостол бяхме репетирали тази сцена и той беше предложил много интересно решение.

В "Сватбите на Йоан Асен" (1975)

Отивам на снимките, гримираха ме, облякоха ме и влязох в декора. Видях висок мъжки силует, застанал при един прозорец с гръб към мен, облечен в дрехите на царя! Със същата наметка, със същата коса, със същата корона, които познавах... Без да се усетя, извиках спонтанно:"Апостоле!" Всички се вкамениха! Мъжът се обърна и ... вместо черните очи на Апостол, видях сините очи на Коста. Разплаках се!.. Разтече се грим, докато ме изчистят, докато ме гримират отново... След това се извинявах на Коста. Защото това беше ужасно от моя страна, защото в този момент аз трябваше да го подкрепя, на него никак не му е било лесно... Мал шанс беше, че Апостол не можа да си завърши филма, но... животът е това, което се случва, докато ние си правим планове.

Валерия КАЛЧЕВА

Виолета Гиндева се завърна през 2015 г. на сцената на Народния театър след 22-годишно отсъствие (Снимка: BulFoto) Impressio изказва дълбоки съболезнования на близките на голямата Виолета Гиндева!

Поклон!

Нека бъде лек пътят й Нагоре!

 

 

Коментирай 5

Календар

Препоръчваме ви

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети

Покорителката на Холивуд, която не искаше да я смятат за "звезда"

110 години от рождението на великата актриса Вивиан Лий

Проф. Любомир Котев: Определяха Йовков като селски писател, а той е модерен европейски автор

Според него Йовков е един от малцината български писатели, които са се извисили до върховете на световната литература