Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Съболезнования за Мастера - на Учителя с любов

IN MEMORIAM

Съболезнования за Мастера - на Учителя с любов

Послания, спомени и цитати на актьора буквално заливат социалните мрежи

Снимка: BulFoto

БНТ тази вечер ще излъчи три филма в памет на Стефан Данаилов: От 19:00 часа - игралния филм "Морето", от 21:00 часа - комедията "От нищо нещо", и в 22.00 часа - документален филм за Стефан Данаилов. Вероятно през целия ден, а и в следващите дни, всеки по свой начин ще отдава почит на паметат на големия актьор.

Още

 Стефан Данаилов: Най-страшното е да те забравят! За да не стане, трябва да се раздаваш всеки ден

Стефан Данаилов пред Dir.bg навръх 75-ия си рожден ден: Най-страшно е да те забравят!

Стефан Данаилов намираше през последните години от живота си най-голям смисъл в професията си в това да предаде опита си на младите - в общуването си с младите. Това му даваше сили и надежда за дълъг живот, въпреки болестите. Ето защо сред съболезнователните обръщения към покойния актьор публикуваме на първо място некролога от НАТФИЗ "Кр. Сарафов":

"С прискърбие съобщаваме, че ни напусна Стефан Данаилов (1942-2019) - актьор с повече от 150 роли в театъра и киното, дългогодишен преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в НАТФИЗ, министър на културата, народен представител.

Стефан Данаилов завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ (НАТФИЗ) през 1966 г. Обучава се при проф. Стефан Сърчаджиев, Методи Андонов и проф. Анастас Михайлов. Веднага след дипломирането си е назначен в Пловдивския театър.

Първите му роли в киното са във филмите "Понеделник сутрин", "Морето" и "С дъх на бадеми". Добива популярност още с появата си във филма "Първият куриер", но широката му известност идва с участието в "На всеки километър" (1969).

Още

Стефан Данаилов в кадри от филма на живота му (галерия)

Стефан Данаилов в кадри от филма на живота му (галерия)

През 1973 г. се присъединява към Театър "Българска армия". От 1979 г. става част от трупата на Народен театър "Иван Вазов". На сцената създава повече от 100 театрални роли. Заснема над 80 филма, между които незабравимите "Дами канят", "Обич", "24 часа дъжд", "След края на света", "Октопод", "Търновската царица", "Допълнение към ЗЗД", "Черните ангели", "Понеделник сутрин" и мн. др. Навсякъде оставя незабравими образи. Носител е на множество награди от национални театрални и филмови фестивали.

От 1994 г. е съосновател и вицепрезидент на фондация "Авансцена", а от 1996 г. е президент на националния комитет на Международния институт за средиземноморски театър.

От 1988 г. е преподавател по актьорско майсторство в НАТФИЗ, става доцент през 1996 г., професор през 1999 г. Обучава 8 випуска - повече от 250 актьори за драматична сцена.

Министър на културата на България в периода 2005-2009 г.

Народен представител в XXXIX, XL, XLI, XLII, XLIII и XLIV народно събрание.

Поклон!"

НАТФИЗ "Кр. Сарафов"

***

"Сбогом, Стефан Данаилов!", звучи краткото но силно послание от Съюза на артистите в България. Не са необходими много думи, защото името му казва всичко. Благодарим ти за всичко, което остави след себе си! Благодарим ти за ролите, за уроците, за талантливите ученици, за мъдрите слова и за отношението! Оставаш в сърцата ни като един от най-обичаните и най-уважаваните!", са написали колегите на Данаилов от артистичната гилдия. 

Още

Политиците за Данаилов: Сбогом, загубихме голям българин

Политиците за Данаилов: Сбогом, загубихме голям българин

"Дано ни вижда отгоре и ни помага. Той не подбираше хората, обичаше всички. Изключително важно за съвремието". Това заяви в ефира на NOVA телевизия директорът на Народния театър Мариус Донкин:

"Стефан Данаилов беше човек, който наистина разбираше хуманността и искаше всички хора да бъдат заедно, да са единни и да се обичат".

Донкин допълни, че двамата се познават от 40 години.

"Познаваме и лошото, и хубавото, и трудностите на сцената и в живота. Неговият живот е пример. Дано той да бъде осъзнат от всички. Не мога да забравя как той се погрижи за колеги, които бяха категорично срещу него. Ние сме играли заедно в над 100 представления. Имаше хора, които го плюеха и го псуваха. Дано ни вижда отгоре и да ни помага с всичко добро, което мислеше и искаше да направи", заключи Мариус Донкин. 

В "Пигмалион" на сцената на Народния театър (Снимка: Bulfoto)

***

"В живота винаги ще има някой, който ще иска да те смачка, но много повече хора ще срещнеш, които ще ти подадат ръка. Запомни от мен - всички сме грешни, но достойните хора ходят изправени". Благодаря за уроците, Професоре! За допускането в твоя свят. Ще го запомня талантлив, сложен, чувствителен, инат, чуплив..., но както сам обичаше да казваш - "приятел за дълъг път"! Заедно се опитахме да разкажем романа на неговия живот. Аплодисменти!", е написал режисьорът Георги Тошев.

***

"България загуби една от емблемите на театъра и киното, които формираха вкус, стил и отношение към българския театър". Това заяви пред БНР председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев.

"Искрен и честен, невероятно духовен човек. Изключително активна обществена личност. Много сериозен авторитет в театъра и киното на България", каза той за Данаилов, който почина тази нощ. Той разказа, че има прекрасни случки с него, за които си спомня с усмивка.

***

"Стефан Данаилов е нашият мастър, нашият учител. Това няма как да се промени във времето", отбеляза в интервю за предаването "12+3" една от неговите студентки Параскева Джукелова.

"Стефан е голям човек, голям артист, голям приятел. Във всичко много добър, с изключително чувство за хумор и автоирония. Човек, в чието пространство като попаднеш, ти нямаш никакъв избор, освен да се влюбиш в него. Страхотна харизма и невероятно земен. Светъл човек, широко скроен - и бохем, и в същото време мъдър и разумен. Малко са големите хора като него", сподели тя.

Джукелова подчерта приятелското отношение на Стефан Данаилов към своите студенти.

***

Стефан Данаилов беше учител във всеки смисъл на думата, каза пред БНР актрисата Катерина Евро. В предаването "Преди всички" тя си спомни с болка за своя приятел, който почина тази нощ:

"Той имаше много щедър характер. Той беше щедър човек. Когато обичаше, обичаше. Много пъти съм черпила от него и съм си откраднала малко от него - дори когато има нещо тъжно и ти е мъчно на душата, да го превъзмогваш и да не натоварваш хората около теб. Той беше учител във всеки смисъл на думата".

Страхотен човек и професионалист беше Стефан, каза още Катето Евро и добави:

"Винаги усмихнат, винаги ще подаде ръка, винаги ще помогне. Той ще си остане така завинаги - любимец на българската публика".

***

Звучи искрено, сякаш казано днес от самия него онова, което е поствала Елица Пенова:

"Много от историите, разказвани за мен през годините, са по-различни от истината, която стои зад тях. Някои са ме белязали, другите съм забравил. Може да звучи като клише, но мисля, че съм успешен човек. Честен, открит и весел. Благодарен съм и не скривам радостта си от добрата дума. Не съм плейбой, макар че и така ме наричаха. Аз просто харесвам и обичам жените. Понякога нарочно дразня тези, които ме предизвикват. Правя го майсторски, все пак съм добър актьор. Никога не съм живял с мисълта, че светът е мой." Стефан Данаилов

Благодарна съм, че имах честта да работя по книгата на професора и всички събития свързани с нея! Така и не успях да си взема автограф, разбрахме се някой ден на кафе да стане това.... ще го пием някъде там... Светъл път! Великан!, завършва поста си Пенова.

***

Съкровен спомен за Стефан Данаилов е споделил и поетът Недялко Йорданов:

"Видях го оня ден в реанимацията. Шепнеше ми нещо... Какво ли е искал да ми каже...Беше весела младостта ни... Една от първите му телевизионни роли беше в моята някогашна пиеса "Мотопедът" /1971/ заедно с Искра Радева...Не посмя да пее моята и на Найден песен "Моето мъжко момиче" - реши да я рецитира, а Маргарита да държи мелодията. И въпреки това получиха награда на "Бургас, морето и неговите трудови хора" през...не помня годината ... беше края на 70-те...Винаги го възприемах като млад и неуморим. Нали съм му батко все пак.Мъчно ми е ...", завършва с недоизказана болка от загубата посланието на Недялко Йорданов.

Поклонението пред легендата на българското кино Стефан Данаилов ще се състои на 2 декември (понеделник) от 11 часа във фоайето на Народния театър "Иван Вазов" в София.

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети

Покорителката на Холивуд, която не искаше да я смятат за "звезда"

110 години от рождението на великата актриса Вивиан Лий

Проф. Любомир Котев: Определяха Йовков като селски писател, а той е модерен европейски автор

Според него Йовков е един от малцината български писатели, които са се извисили до върховете на световната литература