Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Поетът, който се осмели да тръгне с Дон Кихот

ГОЛЕМИТЕ МАЙСТОРИ НА СЛОВОТО

Поетът, който се осмели да тръгне с Дон Кихот

На 22 април се навършват 100 години от рождението на Валери Петров

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

"Днеска срещнах Дон Кихот.

Яздеше със бавен ход
върху свойта стара кранта,
стара кранта Росинанта.

Аз му казах: - Добър ден! -
Той ми каза: - Тръгвай с мен!
Нищо, че сме двама-трима
смешни, вън от модата,
пак добре е, че ни има
още във природата!

Малко се поколебах,
но си казах: - Страх не страх!...
Сложих броня, яхнах коня,
спуснах се да го догоня.

И сега във тоз живот
яхам редом с Дон Кихот.

Нищо, че сме двама-трима
смешни, вън от модата,
пак добре е, че ни има
още във природата!"

Това стихотворение е нещо като символ-верую на Валери Петров. Гениалното, голямото, е простичко и ясно, в него няма суета и претенция. За това са доказателство животът и поезията на Валери Петров. Защото, каквото и да пишеше - пиеси, сценарии за филми, детски приказки или просто стихове - той правеше поезия, както сам казва за творчеството си големият български поет, от чието рождение днес, 22 април, се навършва 1 век.

6 септември 2006 г. (Снимка: Иван Григоров)

За гениалното и липсата на суета е доказателство и Валери Петров като личност - скромен, тих, ненавиждащ фалшивите мъдреци, които пишат неразбираемо и обвиняват читателите, че не са достигнали висотата да ги разберат.

И въпреки това - той е с излъчването на изящен аристократ, който е притежател на Силата на словото.

Рано се среща с поезията, но отсреща мастит литератор, при който го завежда баща му, казва, че харесва написаното, но отсича: "Ние инородци не печатаме!" Заради името, което носи - Меворах, съвсем в началото, в младостта, преживява челен сблъсък с омразата към различните, с плитките умове и души. Той е изумен, не може да разбере какво му говорят - защо инородец?!

Валери Петров (Снимка: BulFoto)

Валери Петров е роден на 22 април 1920 година в семейството на Мария Петрова, преподавателка по френски език и д-р Нисим Меворах, професор по правни науки, специалист по семейно право, виден адвокат, дипломат. Бил е посланик в САЩ, представител на България в ООН, автор на книга за Яворов. Майката на Валери Петров е родена във Варна и там той прекарва много от ваканциите си, на ул. "Славянска".

Валери Петров учи в италианското училище, т. нар. Италиански лицей в София, което завършва през 1939 г. Там се запознава с бъдещата си съпруга Доминика Бобошевска, с която остават до края.

2010 г. С поетесата Леда Милева на празненството в НДК, послучай 90-тата й годишнина (Снимка: BulFoto)

Баща му, проф. Нисим Меворах и майка му Мария Петрова приемат протестанството в Евангелската църква на столичната "Солунска", и решават името на Валери Нисим Меворах да стане Валери Нисимов Петров.

А може би е имало и нещо друго, още някаква причина, споделя в интервю големият Валери. Не пояснява, но може би става дума за това "инородци", с което "ласкаво" го посрещат още съвсем в крехка възраст.

На 15 години Валери Петров издава първата си самостоятелна книжка - поемата "Птици към север", стихове печата през 1936 г. в сп. "Ученически подем", а през 1938 г. излиза от печат първата му книга "Птици към север" с псевдоним Асен Раковски.

6 септември 2006 г. (Снимка: Иван Григоров)

Яркото му излизане на литературната сцена обаче е публикацията на цикъла стихотворения "Нощи в планината" в списание "Изкуство и критика" (1940, кн. 1).

По-късно пише поемите "Палечко" (1943), "На път" (1943), "Ювенес дум сумус" (1943), "Край синьото море" (1941 - 47), "Тавански спомен" и стихотворния цикъл "Нежности".

През 1938 г. излиза от печат първата му книга "Птици към север".

Снимка: BulFoto

През 1944 г. завършва медицина в Софийския университет, като известно време работи като лекар. През есента и зимата на 1944 г. работи в Радио "София". После участва във втората фаза на войната срещу нацистка Германия като военен писател в редакцията на вестник "Фронтовак".

От фронта се завръща с ... любовни стихове. Това предизвиква много критики - ама, как е възможно?!

След войната е един от основателите и заместник-главен редактор на вестник "Стършел" (1945 - 1962). Служи като лекар във военна болница и в Рилския манастир.

От 1947 до 1950 г. работи в българската легация в Рим като аташе по печата и културата. През тези години пътува до Америка, Швейцария, Франция като делегат на различни форуми.

По-късно, завръщайки се в България, е редактор в Студия за игрални филми "Бояна", редактор на издателство "Български писател" и Народен представител в Седмото ВНС (1990 - 1991).

17 септември 2010 г. Валери Петров получава специалната награда на Столичната община за цялостно творчество (Снимка: BulFoto)

Приема поздравления на фенове на празника за 1 май в Борисовата градина (Снимка: BulFoto)

Споделя комунистическите идеи още от млад, но впоследствие е критик на "развитото социалистическо общество", и жали онези младежи, които са дали живота си за нещо, което се е оказало мираж. През януари 1971 година Валери Петров е изключен от Българската комунистическа партия заедно с няколко други писатели, след като гласуват с "въздържал се" за декларация на Съюза на българските писатели срещу присъждането на Нобелова награда за литература на големия дисидент руският писател Александър Солженицин.

Животът е направен от тъги и радости, от зигзази, но добре е да има някаква линия, казва с ирония поетът.

Обичаният български писател вдъхва живот на различни по жанр и размах произведения - от детски приказки до брилянтни преводи.

Започва с преводите в труден финансов период от живота си с "Приказките на Киплинг", със стиховете на Джани Родари, с когото са приятели.

И преводаческият талант на Валери Петров се разгръщат с невероятна сила. На него дължим изключителните преводи на Шекспир. Благодарение на поетичния му език, до нас достига и най-известното произведение на Гьоте - "Фауст". Любовта на лекаря към думите го карат да поставя на пиедестал както детското дървено конче, така и трагичната фигура на Крал Лир.

2010 г. На матине "От иглу до конец", посветено на 90-годишнината на поета (Снимка: BulFoto)

2010 г. На матине "От иглу до конец", посветено на 90-годишнината на поета (Снимка: BulFoto)

Валери Петров е академик на БАН от 2003 година, вписан е в почетния списък на Международния съвет за детска книга заради "Пет приказки".

Една от темите на Валери Петров е вечният въпрос - кога творецът трябва да се оттегли. Дали трябва в един момент, когато усети, че е вече не е на собственото си ниво, да не си каже: не се излагай - спри, не можеш да вземаш вярно тоновете, хората ще усетят въпреки рутината, но се обажда другият глас, който често надделява - танцувай, не спирай, ако спреш, това значи да умреш преди да си умрял - ти си човек- танцувай до край, това значи, че още ти се живее.

12 февруари 2009 г. Поетът в дома си (Снимка: Иван Григоров)

В края на живота си нарича света несправедлив, нехуманен. Иронизира самочувствието на човечеството, че е завладяло космоса, че е постигнало големи успехи в технологиите. Поетът мъдро е прозрял, че най-важното за човека е смирението. Всъщност той винаги го е знаел...

На 27 август 2014 г., след близо месец боледуване и изкарани два мозъчни инсулта, Валери Петров напуска този свят на 94-годишна възраст във Военномедицинска академия (ВМА) в София.

Четири часа не секват българите да се простят с него на поклонението в Народния театър "Иван Вазов". Големият български поет, драматург и преводач е кремиран, а урната е поставена в гроба на съпругата му Доминика.

КАКВО ОЩЕ НИ КАЗА ПОЕТЪТ

Аз съм човек на надеждата.

В самия себе си човек трябва да влиза въоръжен до зъби.

Имах мечта да имам часовник. Сега имам часовник, но нямам мечта.

В самия себе си човек трябва да влиза въоръжен до зъби.

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Често се питам:

- Онази постъпка с кой акъл я направи!

И сам си отговарям:

- С тоя, твоя, с който си на път да извършиш някоя нова глупост. Колкото и да се мисли умъдрен от живота, човек си остава дете в не малка степен.

Всички гледат породата, търсят расови белези, а пък има в природата удивителни мелези. Тъй че както при хората, приятелче мое, и при нас е по-важно сърцето какво е.

Старият човек винаги има чувството, че може да посъветва младите, да ги научи на нещо, но може би това чувство е измамно, защото те живеят в друг, нов свят, в който той е чужденец.

Още

"В лунната стая" на Валери Петров

"В лунната стая" на Валери Петров

Още

"Хвърчащите хора" - пътешествие в света на Валери Петров

"Хвърчащите хора" - пътешествие в света на Валери Петров

Още

Нежен спомен за Валери Петров

Нежен спомен за Валери Петров

Още

Анри Кулев поставя детска опера по приказка на Валери Петров

Анри Кулев поставя детска опера по приказка на Валери Петров

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска