Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Пласидо Доминго на 80 - между триумфа на сцената и обвиненията зад кулисите

ГОЛЕМИТЕ ИМЕНА НА ОПЕРАТА

Пласидо Доминго на 80 - между триумфа на сцената и обвиненията зад кулисите

Кариерата на великия тенор започва като баритон

Пласидо Доминго открива годишната шампионска купа Major League Soccer на 18 ноември 2007 г. във Вашингтон / Снимка: Getty Images

На 21 януари 1941 г. е роден един от най-големите гласове на планетата - тенорът Пласидо Доминго. Последните две години от пъстрия му живот бяха изпълнени с превратности - между "За" и "Разпни го". Въпреки успешната си кариера, оперният певец трябваше да се пребори с хулите срещу себе си, да се осмели да говори за дълбоко лични неща, да пребори вируса на Ковид и да си вземе Сбогом с някои от любимите си оперни театри.

Така триумфът му на сцената, бе засенчен от съмненията, че е упражнявал сексуален тормоз върху жени. Независимо от всичко, обаче, той остава кумир за милиарди хора по света. Той е Пласидо Доминго - една жива легенда на оперната сцена, която стана на 80.

2017 г. Пласидо Доминго изпълнява солова партия от операта "Набуко" на Верди в Калифорния, Центъра по изкуства "Муско" към Университета "Чапман" / Снимка: Getty Images

Още

Пласидо Доминго и Соня Йончева с Гала концерт в сърцето на София

Пласидо Доминго и Соня Йончева с Гала концерт в сърцето на София

"Дългото" му рождено име е Хосе Пласидо Доминго Ембил. Роден е в Мадрид, а невероятната му кариера започва да набира шеметния си успех още когато е едва на 19.

Младият Пласидо израства в средата на родители-професионални артисти. През 1950-а семейството се премества в Мексико. Именно там 9-годишният Пласидо започва да изучава едновременно вокално майсторство, пиано и дирижиране.

Докато гласът му се "определи", изпълнява баритонови партии. За първи път пее като тенор през 1960-а, в ролята на Алфредо от операта "Травиата" на Джузепе Верди. Верди ще остане негов любим композитор за цял живот.

Пласидо Доминго, около 1970-а година / Снимка: Getty Images

Веднага след първите си изяви, Доминго получава покана да работи в Националната опера на Израел, където набира опит и става все по-известен. Дотолкова, че през 1966-а е поканен да дебютира в Ню Йорк - първо в Градската опера, а после в прочутата "Метрополитън" на Бродуей /б.а. старата сграда на операта/. Най-известният оперен театър на САЩ става втори дом на певеца. В него Доминго записва над 400 представления в повече от 42 роли.

Следват участия в Миланската "Ла Скала", Виенската "Щаатсопер", Лондонската "Ковънт Гардън", оперните театри на Париж, Лос Анджелис, Чикаго, Вашингтон, Барселона, Мадрид, Буенос Айрес и мн. др.

До днес Пласидо Доминго е изпълнявал над 60 главни роли в най-прочутите оперни театри на света. Записал е над 100 албума с класическа оперна музика и популярни за родината му песни.

Април 2013 г., Лондон. Пласидо Доминго е удостоен с Наградата на Свободата / Снимка: Getty Images

Триумфална за световната сцена е появата на "Тримата тенори". Пласидо Доминго, Хосе Карерас и Лучано Павароти оставиха в сърцата на милиарди почитатели на музиката по света незабравими срещи с класическото певческо изкуство.

Те записаха имената си в историята на музиката като незабравимото трио, което достигна нечуван до тях апотеоз на световната музикална сцена. Още с появата си, триото взривяваше публиката с аплодисментите на бурно изразено обожание и се превърна в олицетворение на един "неделим" кумир.

Пласидо Доминго стана още по-голям любимец на публиката. Но, за негова чест, той "употреби" своята известност в благородна дейност, като организираше набирането на милиони долари за множество благотворителни акции по света: за жертвите на земетресенията в Северна Америка, за изследователска дейност срещу СПИН и други болести, в кампании за деца и пр. Това не остана незабелязано, и наред с многото си награди като певец, Доминго бе отличен с най-високите американски, британски, френски и др. награди за хуманитарна дейност. Не могат да се изброят отличията му като артист и личност - той в буквалния смисъл на думата може да бъде наречен хуманист на нашето време.

10 ноември 2010 г. в Лас Вегас, Невада Пласидо Доминго грабва наградата "Личност на годината" / Снимка: Getty Images

Номиниран е и от най-авторитетните издания на света за "Крал на операта" ("Нюзуик"), "Ренесансов мъж в музиката" ("Кориере дела сера"), "Най-велик оперен артист на модерните времена" ("Гардиън") и пр.

Въпреки напредването на върастта, Пласидо Доминго винаги е правел впечатление със своята енергична и всеотдайна натура. През последните години бе художествен директор на театрите във Вашингтон и Лос Анджелис, не се отказа от благотворителната си дейност и във всяка точка на света бе посрещан като свой.

2010 г. Лас Вегас, Невада. Певецът Рики Мартин, президентът на Академията за звукозапис на Латинска Америка Луис Кобос и Пласидо Доминго, на наградите "Личност на годината" / Снимка: Getty Images

Но, както се казва, и късметът си има край. През август/септември 2019-а година плъзнаха слухове, че чаровникът е бил доста палав "зад кулисите". Девет жени - 8 певици и една танцьорка, се оплакаха, че им е посягал сексуално.

Обвиненията сочеха, че певецът е злоупотребявал по този начин в продължение на 3 десетилетия - от 80-те години насам.

Януари 1980 г. Пласидо Доминго във Великобритания /Снимка: Getty Images

Още

Пласидо Доминго: Никого не съм насилвал през живота си!

Пласидо Доминго: Никого не съм насилвал през живота си!

След първите обвинителки се присъединиха още 11 жени, претендиращи за негови "жертви", и така бройката нарастна на 20. Обвиненията за кратко време буквално "засенчиха" дори постиженията на Доминго като артист.

Любимата му "Метрополитън" обяви, че прекратява отношенията си с певеца, а през октомври 2019-а самият той подаде оставката си като генерален директор на операта в Лос Анджелис, заради обвинението, че е злоупотребявал с поста си на шеф на операта, за да задоволява мъжките си страсти.

Доминго прояви достойнство и напусна ръководния пост, като същевременно отказа и заплануваните си участия на сцената на Лосанджелиската опера. 

23 януари 2016 г. Пласидо Доминго на представянето на восъчната му фигура в Museo de Cera de Madrid / Снимка: Getty Images

"Ще продължа да работя, за да си възвърна честното име, но до тогава реших, че най-добрият вариант за операта в Лос Анджелис ще бъде, ако напусна позицията на генерален директор и се оттегля от планираните изпълнения.", каза в изявлението си по оставката певецът.

Спорадично продължи да прави някакви кратки изявления по темата, но отказваше анализ на конкретните обвинения. А ударите буквално го изненадваха от всички посоки и вредяха както на работата му, така и на междуличностните му отношения, и като цяло, на имиджа му в обществото.

Първото му изявление беше пред испанския вестник "АВС". В него Доминго каза кратко и ясно:

"Никога не съм се държал като преследвач, агресивно и непристойно".

2020 г. Пласидо Доминго на Осмите Австрийски музикални награди в Залцбург / Снимка: Getty Images

Още

Лосанджелиската опера смята за правдоподобни обвиненията срещу Пласидо Доминго

Лосанджелиската опера смята за правдоподобни обвиненията срещу Пласидо Доминго

Сред разпитаните по обвиненията срещу Доминго, имаше артисти и сценични работници, които затвърдиха слуховете за сексуален тормоз над жени на генералния директор на операта в Лос Анджелис като правдоподобни.

Нещо повече, пресслужбата на Лосанджелиската опера излезе с изявление, което ни най-малко не звучеше като защита на певеца, а с пестелив текст се позоваваше на резултатите от разследването по обвиненията. По този начин, макар и "със съжаление", ги потвърди, като добави служебна благодарност за "вдъхновението и ангажираността" на Доминго към организацията и нейния екип. 

От големите имена на операта, единствено Андреа Бочели посмя да защити безапелационно колегата си.

Доминго избра да не се появява много на публични места и отсъства на церемонията в Мексико за наградата "Батута". Още повече, че два дни преди нея от ръководството на наградите оттеглиха номинацията на певеца с мотива - "докато скандалът не бъде изяснен".

"Много съжалявам, че не мога да присъствам тази вечер, но изпращам този поздрав с цялата ми любов и благодаря на организационния комитет", каза Доминго във видеоклип, заснет в дома му, не споменавайки и дума за обвиненията срещу него.

Сякаш за да прикрие обидата си, в същото видеосъобщение Доминго казва, че се надява скоро да пътува до Мексико и да изнесе концерт, за да отбележи шестте десетилетия от дебюта си в столичния "Паласио де Белас Артес".

От ляво на дясно: Алваро Маурицио Доминго и съпругата му, съпругата на Пласидо Доминго Марта Орнелас, той, Хосе Пласидо Доминго и Пласидо Доминго младши, на Галата "Vanity Fair Personality of the Year" в хотел "Ritz" на 16 ноември 2015 г. в Мадрид, Испания / Снимка: Getty Images

Още

Аферата Пласидо Доминго - различен  подход в Европа и САЩ към движението #MeToo

Аферата Пласидо Доминго - различен подход в Европа и САЩ към движението #MeToo

През октомври 2019-а, след оставката си от ръководството на Лосанджелиската опера, на Доминго му се наложи да се раздели и с Нюйоркската "Метрополитън". Така петното като че ли сложи край на кариерата му в Щатите. Певецът сам отказа насрочените си участия и в Нюйоркската столична опера.

Няколко други оперни зали в САЩ една след друга отмениха концертите с негово участие. Операта в Сан Франциско отмени планиран концерт с участието на Пласидо Доминго след публикация на "Асошиейтед прес" със следния текст:

"Десетилетия наред Пласидо Доминго - един от най-известните и влиятелни мъже в света на операта, се е опитвал да оказва сексуален натиск върху жени, примамвайки ги с предложения за работа, като понякога ги е наказвал професионално, когато са отхвърляли опитите му за сближаване".

От певеца оттегли поканата си и Симфоничният оркестър на Филаделфия.

Август 2020 г. На Австрийските музикални награди в Залцбург / Снимка: Getty Images

Пласидо Доминго продължаваше да мълчи, въпреки подигравателни статии с приблизително един и същи тиражиран текст:

"Кралят на операта" твърди, че "всичките му отношения и връзки винаги са били доброволни и по взаимно съгласие".

Още

Пласидо Доминго заяви, че се радва да пее в Москва

Пласидо Доминго заяви, че се радва да пее в Москва

Известната с претенциите си за свободомислие Америка му обърна гръб, но не и Европа. Навръх скандала, Пласидо Доминго изнесе концерти в Австрия и Унгария, запланува участия в Швейцария и Русия. Европейската му програма за 2020-та не беше променена в програмите на Миланската опера "Ла Скала", Лондонската "Ковънт Гардън" и Залцбургския фестивал. От тези театри официално заявиха, че няма да променят програмите си, включващи гастроли на Доминго.

Пласидо Доминго получава наградата "Camino Real 2012" в университета Alcala de Henares на 11 май 2012 г. в Alcala de Henares, Испания / Снимка: Getty Images

Междувременно американската преса продължи да "храни" слуховете, като публикува заключенията на независимата адвокатска компания "Cozen OʼConnor", която е разследвала обвиненията в сексуален тормоз, на базата на показанията на 44-ма свидетели. Според написаното, "някои от жертвите на Доминго се били чувствали "неудобно", а други били преживели "значителни травми".

Още

Соня Йончева е сред звездите на юбилея на Пласидо Доминго във Виенската опера

Соня Йончева е сред звездите на юбилея на Пласидо Доминго във Виенската опера

"Някои хора заявиха, че са се чувствали обезкуражени да съобщават за неправомерно поведение на Доминго поради известността и славата му", гласеше изявлението на разследващите адвокати, като същите отбелязваха, че певецът им бил оказал пълно съдействие, но продължил да твърди, че отношенията му с жените са били "консенсусни".

И все пак, крайната констатация се заключаваше в неблагоприятния извод, че "Пласидо Доминго се е занимавал с "неподходяща дейност, варираща от флирт, до сексуално насилие на и извън работното място".

2015 г. , Мадрид. Доминго на Галата на "Галерия на суетата на личността на годината" в хотел "Ritz" / Снимка: Getty Images

Певецът се опита да умекоти това заключение с формулата "промени в манталитета на времето", които според него били довели до това, неговата галантност "от миналия век" да бъде възприемана като "нещо повече" от оплакалите се от сексуален тормоз дами. Скандалът, обаче, неспасяемо бе в пълния си ход и набираше скорост с всеки изминат ден.

Каквото и да се опитваше да обясни Пласидо Доминго, то изглеждаше като неубедително оправдание от негова страна. Все пак, обаче, самият Доминго, малко по малко сякаш се "отпуши" да говори по-свободно по темата и с това даде ясен знак, че ще се бори, за да изчисти името си.

2010 г. Пласидо Доминго на наградите "Личност на годината" в Лас Вегас /Снимка: Getty Images

Мнозина не можеха да повярват, че носителят на многобройни награди "Грами" - една изключително уважавана фигура в оперния свят, бе описван от американските медии откъм "смутната" му страна като "сексуално чудовище", докато всъщност всички го познаваха като човек с изумителен чар и енергия, който работи неуморно, за да промотира своята формула за изкуство и постоянно се включва в различни хуманитарни каузи.

Така, към общоизвестното за певеца, се добави едно неизличимо петно, с претенциите за "обществена тайна" от задкулисието.

Още

Овации за Пласидо Доминго в Залцбург на първата му изява след скандала

Овации за Пласидо Доминго в Залцбург на първата му изява след скандала

"В един бизнес обяд няма нищо странно. Когато обаче някой се опитва да ти държи ръката по време на бизнес обяд, или да поставя ръката си върху коляното ти, това вече е странно. Той винаги гледа да ви докосне по някакъв начин и обезателно раздава целувки", казва една от обвинителките му. "Той е испанец, мъж с гореща кръв! При това, артист!", парира думите й един испански журналист. Италианска журналистка също се опита да осмее думите на обвинителките на Доминго, като ги нарече "девиците-пуританки" и отправи към тях думите: "Прекален светец, и Богу не е драг, драги "примадони"!"

Така се очертаха два лагера - на противници и защитници на певеца. Получи се и нещо като "континентален дуел" - на европейската преса срещу американската преса.

Още

Пласидо Доминго заяви, че не съжалява за нито една изиграна роля

Пласидо Доминго заяви, че не съжалява за нито една изиграна роля

Междувременно, обаче, продължиха да търсят известност покрай скандала много певци, танцьори, оркестранти, сценичен персонал, вокални педагози и дори администратори в оперния свят, които заявяваха в интервюта, че са ставали "непосредствени свидетели" на непристойното поведение на легендарния оперен певец, когато той безнаказано преследвал млади жени. На гърба на славата на певеца, получиха своите "5 минути слава" довчера никому непознати хора.

2010 г. Санта Моника, Калифорния. Пласидо Доминго на връчването на наградите "Грами"/ Снимка: Getty Images

"Все пак е болезнено да чуя, че вероятно съм разстроил някого или съм ги накарал да се чувстват неудобно, независимо колко отдавна е било това и въпреки най-добрите ми намерения. Вярвах, че всичките ми отношения и връзки са били приемани добре и са били по взаимно съгласие. Хората, които ме познават или които са работили с мен знаят, че не съм човек, който умишлено би навредил, обидил или смутил някого", каза Доминго в едно свое интервю, и това беше първото му плахо извинение срещу опитите на неговите обвинителки да го изкарат виновен за неуспехите в кариерата си. Според някои, те не получили "ролите на живота си", които той им обещал, тъй като по-късно оттеглил предложението си.

Всъщност, от общо 20-те, само една - мецосопраното Патриша Улф, позволи публично да бъде обявено името й. Останалите са свидетелствали срещу певеца анонимно.

Още в началото на пандемията през миналата година, Пласидо Доминго се оказа засегнат сериозно от вируса на Ковид и бе приет в болница в мексиканския курорт Акапулко. На 29-и март миналата година испанският ежедневник ''La Vanguardia'' пръв съобщи за усложнения, но певецът успя да пребори болестта и сякаш преминал през катарзис, най-сетне се помири с терзанията за "греховете" си и направи своето истинско първо публично извинение:

"Отнасям се с разбираме към жените. Искам те да знаят, че искрено съжалявам, че съм им причинил болка. Поемам пълна отговорност за своите действия. Преосмислих много неща от тази история. Сега разбирам, че някои от тези жени, вероятно, са се страхували да говорят честно, опасявайки се, че това ще се отрази негативно на тяхната кариера, ако го направят. Макар че никога не съм имал такива намерения и никой не трябва да се чувства така.", добави още тенорът. Оперният певец излезе с изявлението в отговор на разследването на Американската гилдия на музикалните артисти.

Според някои, това изявление за прошка е по-скоро джентълментски жест, но не и признание, но така или иначе, истината винаги остава някъде посредата.

След извинението, Пласидо Доминго направи и нещо като изповед:

"Аз се промених. След като се разбра, че имам Ковид-19, аз си обещах, че когато се възстановя, ще се преборя да измия петното от името си. Никога през живота си не съм насилвал никого. И това ще го повтарям, докато съм жив!", заяви развълнувано музикантът в интервю пред италианския вестник "Република".

По време на боледуването си, певецът бе загубил гласа си, и вероятно мисълта, че може да се прости с този Божи дар, който е белязал цялата му съдба с триумфи на сцената, дълбоко е засегнал цялото му съзнание.

Ноември 2010 г. Пласидо Доминго позира с наградата „Личност на годината“ в пресцентъра по време на 11-те годишни награди „Латино Грами“ / Снимка: Getty Images

"Това, че отново възвърнах гласа си, беше истинско чудо. А само преди 2-3 месеца не бях сигурен дали отново ще мога да пея", сподели публично оперният ас и поиска прошка от "всеки, който някога го е слушал".

В пространно интервю по темата пред испански вестник, певецът споделя интимни моменти от престоя си в изолация в Акапулко, които му дали възможност по-добре да опознае себе си и да размисли над много неща.

"Тези неверни твърдения дестабилизираха семейството ми и мен самия. Те ми причиниха повече страдания от самия вирус. Сега аз не мога да пея в някои държави, като в САЩ и в моята страна Испания. А това във всички случаи не е изборът на моята публика, която непрекъснато ми изразява своята подкрепа. Но какво да се прави, такъв е животът!", бе горчивият коментар на певеца.

Август 2020 г. Пласидо Доминго и съпругата му Марта на Осмите награди на Австрийския музикален театър (Oesterreichischer Musiktheaterpreis) на летище Залцбург / Снимка: Getty Images

Дали това е покаяние, или нов опит да се оправдае, днес няма никакво значение за милиардите му почитатели по цял свят. Защото той остава и винаги ще бъде Пласидо Доминго.

Една жива легенда на операта, която днес стана на 80!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Пласидо Доминго: У дома съм си и се чувствам добре

Пласидо Доминго: У дома съм си и се чувствам добре

Още

Пласидо Доминго ще получи награда за цялостно творчество в Австрия

Пласидо Доминго ще получи награда за цялостно творчество в Австрия

Още

Пласидо Доминго поздрави Профон за 20-годишнината му

Пласидо Доминго поздрави Профон за 20-годишнината му

Още

Соня Йончева е сред звездите на юбилея на Пласидо Доминго във Виенската опера

Соня Йончева е сред звездите на юбилея на Пласидо Доминго във Виенската опера

Коментирай 7

Календар

Препоръчваме ви

Докосни идола: Над 1400 лични вещи на Фреди Меркюри на безплатна изложба в Лондон

Огромната колекция от принадлежности на певеца, оставена на близката му приятелка Мери Остин, е съхранявана непокътната в имението му в Западен Лондон в продължение на 30 години след смъртта му през 1991 г.

Луис Бунюел: Необходимостта да се яде не оправдава проституцията в изкуството

Навършват се 40 години от смъртта на един от най-големите реформатори в киното

Обсесивният гений Стенли Кубрик

95 години от рождението на неподражаемия американец Стенли Кубрик, живял през повечето време от живота си във Великобритания

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда