Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Карл Фридрих Шинкел - Леонардото на неокласицизма

ЗНАМЕНИТОСТИТЕ НА ЕВРОПА

Карл Фридрих Шинкел - Леонардото на неокласицизма

Навършиха се 180 години от смъртта на забележителния архитект, художник и дизайнер

Портрет на Карл Фридрих Шинкел / Снимка: Getty Images

През септември т.г. българското MP-STUDIO преобрази фасадите на 12 от най-емблематичните забележителности в Берлин със зрелищни 3D мапинг проекции, по време на Седемнадесетото издание на най-големия фестивал за светлинно изкуство в света - "Фестивал на светлините". Сред забележителните сгради бе, естествено, Бранденбургската врата.

С нея и с построената преди 200 години - през 1821-ва година - Konzerthaus - Концертната зала на Берлин, свързваме името на един забележителен архитект, художник и дизайнер - Карл Фридрих Шинкел.

2021 г. Бранденбургската врата, по време на тазгодишния "Фестивал на светлините" / Снимка: сайт на фестивала

Той е считан за най-изявения архитект на неокласицизма в Прусия. Умира на 9 октомври 1841-ва година в Берлин, на 60-годишна възраст. Навършиха се 180 години от смъртта на Леонардото на неокласицизма.

Карл Фридрих Шинкел, гравюра / Снимка: Getty Images

Карл Шинкел е роден на 13 март 1781-ва година в Нойрупин, Бранденбург, Германия /б.а. старо Кралство Прусия/, в семейството на свещеник. Малкият Карл е едва на 6, когато остава полусирак - баща му загива при пожар.

Още

Архитектът на приказния разкош Антони Гауди умира в болница за бедни

Архитектът на приказния разкош Антони Гауди умира в болница за бедни

За историческия факт в биографията на Карл Шинкел, че е роден в Прусия, но е считан за германски архитект, е добре да отбележим следното: Кралство Прусия съществува от 1701-ва година до включването му в Германската империя през 1871-ва година, в който период кралят на Прусия е и германски император. Карл Шинкел твори точно в този период. По-късно, по време на Третия райх, Прусия загубва своето значение, а след края на Втората световна война и капитулацията на Хитлер, изчезва като държава и географско понятие.

Концертната зала в Берлин, дело на архитекта К.Фр. Шинкел, построена в периода 1819-1821 г.

Историята и значимостта на Пруската държава, обаче, и най-вече нейната роля в общогерманската и общоевропейската история, е огромно. Държавните символи на Прусия са три: Кьонигсебргският замък, около който възниква държавността, Кьонигсбергската катедрала, която е главният християнски храм на лютеранската конфесия и в чийто двор е погребан Имануел Кант, и Бранденбургската врата, известна като "Портата на света".

Купол на църквата "Св. Николай" в Потсдам, 1830 г. / Снимка: Getty Images

Благодарение на модерната си армия, Прусия зиграва огромна роля и през втората половина на 19-и век, и взема надмощие над останалите германски държави. До голяма степен тя стои в основата на Германския съюз, а по-късно и на Германската империя.

Историческа столица на Прусия е Кьонигсберг, а държавна - след образуването на кралство Прусия - Берлин. В Берлин са основните сгради на Карл Шинкел, като архитект.

Пощенска марка, издадена в чест на Карл Фридрих Шинкел

Това са уникалните архитектурни и исторически паметници, като театъра Schauspielhaus на пл. "Жандарменмаркт", Нойе Вахе (Neue Wache) на бул. "Унтер ден линден", Старият музей (Altes Museum) и мн. др.

Освен с проектирането на сгради, Шинкел се е занимавал, както вече споменахме, и с вътрешна архитектура.

Интериор, дело на К.Фр. Шинкел

Още

В сърцето на забравата: Архитектурни бижута в разруха

В сърцето на забравата: Архитектурни бижута в разруха

Още като момче, той рисува като професионален художник и е пратен да учи архитектура при великия Фридрих Гили и в Берлинската архитектурна академия, която завършва през 1802-ра година. Едно пътуване до Италия го вдъхновява за "паралелно" творчество - все повече го привлича работата с четката, както и изработването на архитектурни скици с молив. Въображението му ражда уникални пейзажи, портрети, ескизи на сгради и сценични декори.

"Готическа църква на скала над морето", 1813 г. / худ. К.Фр. Шинкел

Вроденото му чувство за перфекционизъм го държи здраво на земята и Карл Шинкел до края на живота си не гледал на себе си като на добър художник, макар оценката на специалистите за картините му да е много висока.

"Утро", 1813 г. / худ. К.Фр. Шинкел

Шинкел претворява образите и "картините" си в архитектурата и дизайна, и постига такава висота на творческото въображение, че може да бъде считан за гений на неокласицизма. Шинкел, по многостранните си таланти и интереси, съвсем заслужено може да бъде сравнен с великия Леонардо да Винчи.

Пощенска марка, издадена в чест на Карл Фридрих Шинкел

Талантът на Шинкел е забелязан и през 1815-а година той е назначен от крал Фридрих Вилхелм III за кралски архитект, а през 1830-а година оглавява Пруската служба за обществени строежи. На този пост той ръководи реконструирането на Берлин в модерна столица, както и различни проекти в пруските територии, достигащи от Рейн до Кьонигсберг.

Строителството на Berliner Schloss, 2016 г. Вдясно се вижда паметника, издигнат в чест на К. Фр. Шинкел / Снимка: Getty Images

Прочутата Rheinstein Castle, Germany-Крепостта Райнщайн, спомената за пръв път през 1323-та година, в ранния XIX век била застрашена от срутване. Пруският принц Фридрих я купува по молба именно на Карл Фридрих Шинкел, който впоследствие я подлага на основен ремонт.

Rheinstein Castle, Germany-Крепостта Райнщайн, реновирана от К. Фр. Шинкел

През всичкото това време на своята активна деятелност, Шинкел написва и няколко теоретични труда. Известно е, че мечтаел да направи реконструкции на Акропола в Атина и на двореца Орианда в Крим.

Църквата „Свети Николай“ в Потсдам, Германия, построена от Карл Фридрих Шинкел, Лудвиг Персиус и Фридрих Август Стюлер, в периода 1830-1850 г. / Снимка: Getty Images

Същевременно, Карл Шинкел е автор на монети, на медала Железен кръст, както и на мебели в стила, който става основополагащ за известния по-късно стил "бидермайер".

Железният кръст, изработен по проект на Карл Фридрих Шинкел

Удивително е, какъв неуморен дух за творчество е притежавал този човек. Наред с всичките си построени сгради, реконструкции, трудове и картини, той се вълнувал и от сценичните изкуства, и е сценограф на много представления, сред които и на няколко пиеси на Гьоте.

Сценография на К. Фр. Шинкел за постановка на "Вълшебната флейта" на Моцарт, 1830 г.

Творчеството на Шинкел е представяно у нас. Експозицията "Карл Фридрих Шинкел. История и поезия" представя с над 300 експоната архитекта, художника, графика, сценографа и дизайнера Карл Шинкел на много места по света.

Портрет на дъщерята на архитекта - Мари, 1816 г. / худ. К.Фр. Шинкел

Още

Наполеон в картини

Наполеон в картини

Малцина знаят, че името на Шинкел е свързано и с по-късната реконструкция на Бранденбургската врата (Brandenburger Tor) - историческият символ на Германия и Берлин. Триумфалната арка е изградена през периода 1789 - 1791-ва. Проектът е на известния Карл Ланганс. По време на наполеоновите войни, Наполеон пренася в Париж триумфалната корона на богинята Виктория, която стои на върха на арката. След краха на императора, тя е върната и реконструирана именно от Карл Шинкел.

Бранденбургската порта - исторически символ на Берлин и на Германия

Днес Бранденбургската врата триумфално символизира обединена Германия.

Стилът на Шинкел е определян от експертите като романтично-класически, или неокласицизъм.

Фридрихсвердерска църква /Хоринско абатство /, 1824-1831 г. / Снимка: Getty Images

Като художник и дизайнер, едновременно, Шинкел проектира не само сгради, но и мебели за кралица Луиза през 1809-а година. Като държавен архитект на Прусия през 1815-а година, изпълнява много поръчки за крал Фридрих Уилям III и други членове на кралското семейство.

Още

Само на 20, Росини е по-популярен и от Наполеон

Само на 20, Росини е по-популярен и от Наполеон

През 1824-та година Шинкел отново посещава Италия, а през 1826-а пътува през Шотландия и Англия. Назначен за директор (1830 г.) на пруската служба за благоустройство, той украсява апартаментите на престолонаследника Фридрих Вилхелм и на принц Август. Като влиятелна личност в градоустройството на Берлин, Карл Шинкел има големи заслуги за израждането на много булеварди и площади в града.

Статуя на пруския архитект и градоустроител Карл Фридрих Шинкел, на площад до строителната площадка на градския дворец Berliner Schloss. в Берлин, Германия. Там се помещават културни и научни фондации, сред които и музей „Форум Хумболт“ / Снимка: Getty Images

Уникални по артистичното си изпълнение са и сценичните му декори от желязо, които проектира специално за постановки по пиесите на Гьоте.

Статуята на Кате Колвиц, озаглавена „Майка с мъртвия си син“ в паметника Neue Wache (New Guardhouse) в Берлин. Първоначално проектиран от Карл Фридрих Шинкел като караул за пруските войски, той служи като „Централен мемориал на Федерална република Германия за жертвите на войната и диктатурата" / Снимка: Getty Images

Този светъл ум, отдаден на творчеството във всичките му аспекти, си отива от този свят в разцвета на таланта си - на 60. Всичко, което е сътворил, обаче, остава вечно.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Откриха живи наследници на Леонардо

Откриха живи наследници на Леонардо

Още

Вариант на "Спасителят на света" на Леонардо беше открит в апартамента на неаполитанец

Вариант на "Спасителят на света" на Леонардо беше открит в апартамента на неаполитанец

Още

Учени твърдят, че са разгадали "шифър" на Леонардо да Винчи

Учени твърдят, че са разгадали "шифър" на Леонардо да Винчи

Още

"Каещата се Мария Магдалена" на съратника на Леонардо да Винчи Салай беше продадена за над 1,7 милиона евро

"Каещата се Мария Магдалена" на съратника на Леонардо да Винчи Салай беше продадена за над 1,7 милиона евро

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Мара Белчева със свой личен кът в музея на Петко и Пенчо Славейкови

Постоянната експозиция с лични вещи, преводи, ценни ръкописи и писма на на голямата любов на Пенчо Славейков бе представена за първи път на 14 февруари в къща музей "Петко и Пенчо Славейкови" в София

Две изложби, посветени на 151-годишнината от гибелта на Васил Левски - в Художествена галерия в Ловеч

Чрез експозициите виждаме как животът на Апостола не свършва на бесилото в София на 6 февруари (по стар стил) 1873 г., а продължава в пространството и времето, за да стигне до наши дни и да продължи напред в бъдещите

Големият художник Илия Петров и Академията като съдба

Изложбата е от 7 февруари 2024 до 9 март 2024 в Художествена галерия "Петко Задгорски" - Бургас

Съюзът на българските писатели отбелязва с рецитал 176 години от рождението на Ботев

В рецитала на 5 януари в литературния клуб "Парнас" са включени съвременни поети

Покорителката на Холивуд, която не искаше да я смятат за "звезда"

110 години от рождението на великата актриса Вивиан Лий

Проф. Любомир Котев: Определяха Йовков като селски писател, а той е модерен европейски автор

Според него Йовков е един от малцината български писатели, които са се извисили до върховете на световната литература