Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Кант във вертеп, съблазнителят Киркегор: Великите мислители и любовта

В ТАЙНИТЕ НА ВЕЛИКИТЕ

Кант във вертеп, съблазнителят Киркегор: Великите мислители и любовта

Книгата "Любовта на философите" от М. Гайер разказва за любовните капани, в които са попадали на най-мъдрите хора на света

Джефри Ръш и Кейт Уинслет във филма на режисьора Филип Кауфман "Историята на маркиз дьо Сад" (2000)

В какви любовни капани са попадали и най-мъдрите хора на света? Как романтичните им отношения са повлияли на техните философски трудове? Книгата на германския публицист М. Гайер "Любовта на философите" търси отговорите.

Какво е любовта? Каква е нейната същност? Какво точно привлича двама души един към друг? Кога емоционалната близост се превръща във физическо привличане?

Още

Осем германци, които промениха Америка

Осем германци, които промениха Америка

Открай време мислителите се опитват да намерят отговорите на тези въпроси - при това без практически да анализират ролята на любовта и еротиката в техния собствен живот. Но какъв отпечатък е оставил върху техните дейност, творчество, мироглед и начин на мислене личният им любовен опит?

Популярният германски публицист Манфред Гайер е дръзнал да проследи връзката между биографията и творчеството на изтъкнати мислители от различни епохи - гиганти като Сократ, маркиз дьо Сад, Русо, Кант, Киркегор, братята Хумболт, Хайдегер, Фуко. В своята нова книга "Любовта на философите" той разказва какво е извършвала любовта с тези велики хора и кой е бил обект на техните страсти и обожание.

С кого е правил секс Имануел Кант?

Имануел Кант (Снимка: Getty Images)

Родоначалникът на класическата немска философия Имануел Кант е признавал голямото значение на секса в живота на хората. Той е казвал, че мъжът без сексуално влечение би бил несъвършен, а в лекциите си по етика споделял разбирането си за това какъв би трябвало да бъде сексът. Самият той обаче е останал неженен, а сред слугите му не е имало нито една жена.

"Когато ми трябваха жени, не можех да си ги позволя. А когато можех да си ги позволя, вече не ми трябваха", казвал великият философ, цитиран от Манфред Гайер. Авторът обаче прави едно важно уточнение - на горния етаж на един хотел в Кьонигсберг, където Кант се отбивал често, имало публичен дом.

Изборът на Сьорен Киркегор

Сьорен Киркегор (Снимка: Getty Images)

Датският философ, теолог, писател, основоположник на екзистенциализма Сьорен Киркегор много обичал музиката на Моцарт - можел да я слуша с часове. Но особено се вълнувал от операта "Дон Жуан", основаваща се на легендата за великия прелъстител, който, играейки, покорявал женските сърца.

Още

Елвис, Айнщайн, Гьоте, Ганди: вълнуващи писма на знаменитостите

Елвис, Айнщайн, Гьоте, Ганди: вълнуващи писма на знаменитостите

Киркегор много искал да прилича на дон Жуан, поради което в реалния живот през глава се хвърлял да търси авантюри, без да се въздържа от случайни връзки и без да поема каквито и да било ангажименти. За него най-важното било да примами "плячката", да си поиграе с нея, след което да я пусне. Той си забранявал да обича жените истински, тъй като смятал за основна любовта към Бога. В този случай ставало дума за етика, а в съответствие с позицията на Киркегор компромис между етиката и естетиката не би могло да има.

Когато бил на 24 години, го впечатлила силно 14-годишната Регина Олсен. Киркегор си поставил за цел да я покори и успял. Регина била сляпо влюбена в него и три години по-късно двамата се сгодили. Но не минала и година и Киркегор зарязал младата дама, защото разбрал, че и самият той е влюбен. Но впоследствие това го измъчвало цял живот.

Именно отчаянието, в което изпаднал, сложило началото на неговата философия на екзистенциализма. Манфред Гайер е убеден, че ако животът на Киркегор би бил щастлив, той не би написал такива значими трудове като "Страх и трепет", "Или - или", и "Болест за умиране".

Мъките на Жан-Жак Русо

Жан-Фак Русо (Снимка: Getty Images)

Още

Тези петима гении са били вегетарианци

Тези петима гении са били вегетарианци

Френско-швейцарският философ Жан-Жак Русо много лесно се влюбвал: привличала го ту една, ту друга жена и в крайна сметка се оженил за неграмотната хотелска прислужница Тереза Левасьор. След което Русо, който проповядвал хуманизма, дал всичките си деца в дом за отглеждане, обяснявайки, че нямал как да ги изхрани.

Но страдал заради това цял живот. Но пък ако не биха били тези преживявания, надали би се появил на бял свят неговият роман "Емил или за възпитанието", който е и основното му педагогическо съчинение. На хартия той постига това, което не успява да постигне в живота, пише Манфред Гайер.

Щастието на Хумболт и Сократ

Александър фон Хумболт (Снимка: Getty Images)

Още

Защо Америка се казва Америка?

Защо Америка се казва Америка?

Някои от героите в книгата на Гайер - като Русо, Киркегор, маркиз дьо Сад или пък Кант - са се интересували от жени. Други - например Александър фон Хумболт и Фуко - предпочитали мъжете. Но нито един от тях така и не изпитал истинското щастие в любовта. Докато братът на Александър фон Хумболт - Вилхелм, бил обикновен "традиционалист":

Той живял в пълна хармония и щастие със съпругата си Каролина, която била една от най-умните и еманципирани жени на своето време, родила му шест деца. И двамата имали и извънбрачни връзки, но това не се отразило негативно на семейния им живот - никой от двамата не ограничавал свободата на другия.

Сократ сред свои последователи (Снимка: Getty Images)

Още

Всички те са били масони

Всички те са били масони

Сред тези, които смятали, че са постигнали щастието в любовта, е древногръцкият философ Сократ. Макар да се твърди, че той бил потискан от злата си жена Ксантипа, това не отговаря на истината, твърди Манфред Гайер. Той припомня един от принципите на Сократ: който иска да стане добър ездач, не избира най-кротките коне. Изкуството е именно в способността да се разбираш дори и с тези, които имат тежък характер. Трудно е да не се съгласим с това.

Автор: Наталия Королева/Дойче Веле

Още

Тайната любов на Албер Камю и Мария Казарес

Тайната любов на Албер Камю и Мария Казарес

Още

Катастрофа отнема преди 60 години живота на "чужденеца" Албер Камю

Катастрофа отнема преди 60 години живота на "чужденеца" Албер Камю

Още

"Бащата на Робинзон Крузо" умира самотен, преследван от кредитори

"Бащата на Робинзон Крузо" умира самотен, преследван от кредитори

Още

Йожен Йонеско: Нашият живот е като моя театър - абсурден, смешен, нищожен и нещастен

Йожен Йонеско: Нашият живот е като моя театър - абсурден, смешен, нищожен и нещастен

Още

Айн Ранд: Любовта не е бинт за гнойна рана

Айн Ранд: Любовта не е бинт за гнойна рана

Още

Парадоксът "бягство от свободата"

Парадоксът "бягство от свободата"

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Неугасващата блондинка: Пет от най-великите превъплъщения на Мерилин Монро

Преди 60 години на 4 август най-съблазнителната платинено руса жена в историята на поп културата напуска трагично този свят

Майсторът на театрално гурме, който готвеше със сметана, кръв и подправки

Едва на седем години, Питър Брук изиграва четиричасова версия на Хамлет сам пред родителите си

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век