Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Децата не обичат да се вдетиняват!", казваше режисьорът Димитър Петров

ЗЛАТЕН ФОНД НА БЪЛГАРСКОТО КИНО

"Децата не обичат да се вдетиняват!", казваше режисьорът Димитър Петров

IN MEMORIAM за бащата на нашето "таралежово" детство

Из филмите на Димитър Петров (Колаж: Юлиян Илиев)

"Отиде си Димитър Петров! Режисьорът, когото наричаха "Бащата на българското детско кино". Почина в съня си и в дома си, седмица преди да навърши 94. Светъл път, татко!"

Това написа във фейсбук профила си синът на големия български режисьор Димитър Петров - Калин Петров. Замислих се върху тези няколко изречения на сина към бащата, и се почувствах така, сякаш и аз - чуждата, съм лично опечалена... Вероятно защото със загубата на хора като Димитър Петров, душата ни се прощава с още нещо, свързано с детството ни. Нещо, което въпреки възрастта, всеки е кътал някъде дълбоко в душата си като..."куче в чекмедже".

Димитър Петров отдавна не е правил филми - мнозина от по-новите поколения зрители дори не помнят името му, но затова пък няма българин, който да не помни филмите му: "С деца на море", "Таралежите се раждат без бодли", Васко да Гама от село Рупча", "Куче в чекмедже" и мн. др.

Режисьорът е роден в далечната 1924 г. в с. Рила, Благоевградско /сега град Рила/. От съвсем млад е запленен от магията на киното - завършва курс в някогашната филмова къща "Паисий филм". Професионалното си образование по режисура получава в Прага - в много престижната Филмова академия за изящни изкуства.

За три десетилетия /от 1959 до 1990 г./, като режисьор към някогашната Студия за игрални филми, създава истински шедьоври, записали заглавията си в Златния фонд на българското кино.

Димитър Петров, като млад. Снимка: Личен архив на Калин Петров

Кариерата му тръгва като асистент-режисьор, а режисьорският му дебют, както може да се предположи за годините на соца, е работническата тема. Филмът "Призори" /1961 г. /, обаче, е един достоен дебют на човек, който се придържа към темата, без да сервилничи.

"С деца на море" (1972)

Само две години след дебюта си, Петров открива амплоато си - детската тема. Отваря я с филма "Капитанът"/1963 г./ Докато узрее в нея, прави и филми за възрастни, като драмата "Между двамата" и криминалния "Опасен полет", но дълбоко в творческото му мислене зреят идеи за филм като "Таралежите..."

"Таралежите се раждат без бодли" (1971)

И неследдълго, този филм се случва. И става любим филм за деца и възрастни. Бандата на Теди, Любчо, Коко, Денби, Кънчо и Наско бе толкова близка до всеки от нас, че ние все едно живеехме в един квартал с героите от екрана.

В трите новели на "Таралежите се раждат без бодли", се снимат за пръв път в живота си децата на атктьорите Петър Слабаков, Коста Цонев и Иван Джамбазов. Както и единият от синовете на режисьора Димитър Петров - Емил.

"Таралежите се раждат без бодли" (1971)

Успехът на "Таралежите..." е феноменален. Култови фрази от филма се цитират от много възрастни. Но през 1981-ва се явява нов филм на режисьора Димитър Петров - "Куче в чекмедже", който буквално превръща репликите на малкия актьор Веселин Прахов в афоризми.

Веселин Прахов в "Куче в чекмедже" (1982)

Момченцето, което е обявено за най-чаровното българче, е избрано след неуспешен кастинг на екипа из столичните училища, буквално по съдбовна случайност. След провала с избора по училищата, Петров пуска обява по Българско национално радио за нови пробни снимки. На тях се явяват над сто малчугана, сред които най-малкият е едва на 5. Веско Прахов е дошъл с брат си, но не се ползва с протекции - сам отвоювал ролята си. След като Димитър Петков го подминал с едно погалване по главата и думите " Много си мъничък, бе, сладур!", невръстният кандидат-актьор си потърсил правата с репликата:"Е, аз за какво дойдох?!"

На другия ден малкият вече е поканен на снимки, а от екрана тръгна една негова реплика, която всички помним и до днес:

"Татко каза, че ще ми купи колело, ама друг път!"

До края на кариерата си през 90-те Димитър Петков създаде цели детски сериали, като "Фильо и Макензен" и "Васко да Гама от село Рупча". Той работеше в екип с други знаменити творци като Рада Москова, Свобода Бъчварова, Владислав Икономов, Братя Мормареви и др.

Иван Ласкин във "Васко да Гама от село Рупча" (1986)

Още

Жените-режисьори в мъжкия свят на българското кино

Жените-режисьори в мъжкия свят на българското кино

Минаха години, и друга голяма "детска" режисьорка продължи линията с "таралежите" - Иванка Гръбчева създаде филма "Войната на таралежите". Този филм и "Таралежите..." на Димитър Петров са водещи в класацията за най-добри детски филми в България. Самите "таралежи" растяха и остаряха.

Остаря и техният "баща" - режисьорът Димитър Петров. И сега, когато той вече не е сред нас, е толкова мъчително, че усещаме помрачена светлината, която струеше от неговите филми. Те ни зареждаха с ведро настроение, докато казваха сериозни неща.

Димитър Петров - награден със "Златен век", 2014 г.

Самият Димитър Петров отбелязваше една много характерна черта на общуването с децата: 

"Децата не обичат никакво вдетиняване, то е характерно за възрастните!...", казваше режисьорът.

И той се съобразяваше с това - общуваше с децата като с възрастни, а героите му ни казваха на своя детски език сериозните неща, които всеки родител трябваше да чуе и да осъзнае.

"С деца на море" (1972)

За да "преведеш" без дидактика и фалш този диалог, и той да стигне до сърцата, се изискваше ти самият да си чист като дете и мъдър като възрастен. Димитър Петров бе точно този творец, който притежаваше дарбата да прокара пътеката на детската тема в българското кино по един великолепен и запомнящ се начин.

Поклон пред бащата на българското детско кино!

Из филмите на Димитър Петров (Колаж: Юлиян Илиев)

Коментирай 2

Календар

Препоръчваме ви

Джейн Бъркин: Най-емблематичната парижанка сред англичанките

Джейн Бъркин, муза на краля на френския шансон Серж Генсбур, почина в неделя на 76 години

Кости от черепа на Бетовен бяха върнати във Виена

Експертите се надяват 10 фрагмента, дарени от американски бизнесмен, да им помогнат да уточнят причините за глухотата и за смъртта на гениалния композитор

Музей, посветен на италианския тенор Карузо, отвори врати в Неапол

Роденият през 1873 г. певец и неговата международна кариера са в центъра на малък музей, помещаващ се в Кралския дворец на Неапол, който беше отворен за посетители в сряда

Филмовият фестивал във Венеция ще отдаде почит на Джина Лолобриджида

На 29 август на традиционното въвеждащо събитие на остров Лидо ще бъде показан 27-минутен късометражен филм на Орсън Уелс, озаглавен "Портрет на Джина"

Отбелязваме 120 години от рождението на художника акад. Илия Петров

Наричан "майсторът на портрети", не си е поставял граници и твори в различни области на изобразителното изкуство

Мистериозна нощ с Бог променя гения Блез Паскал

400 години от рождението на блестящия учен и мислител