Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Държавата отказала стипендия на автора на химна на народните будители

БУДИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРИЯ

Държавата отказала стипендия на автора на химна на народните будители

Добри Христов бил пратен да учи в Прага с даренията на съграждани

Колаж: Юлиян Илиев

В Деня на народните будители, да припомним на младите българи кои са те: това са книжовници, светци, мъченици и герои от славното ни минало, които трябва да служат за пример на поколенията. За голяма част от тях се знае малко, или почти нищо. Преди Освобождението на 1 ноември бил честван Св. Иван Рилски.

Първото официално честване на всички народни будители е през 1922 г., когато министърът на Народното Просвещение Стоян Омарчевски внася предложение за обявяване на 1 ноември за Ден на българските народни будители. Във времето празникът претърпява много превратности: През есента на 1945 г. той буквално е изхвърлен от празничния календар, и отново възстановен чак през 1990-а, по почин на общонародното сдружение "Мати Болгария".

Още

Светослав Иванов представя новата си книга "Чудовища и будители"

Светослав Иванов представя новата си книга "Чудовища и будители"

Оказва се, че дори празниците, които трябва да обединяват нацията и да повдигат духа й, у нас често са минавали под "гилотината" на политическата ненавист. А още преди 11 века епископ Константин казва:

"Голи са народите без книги, немощни да се борят без оръжие с противника на нашите души".

Знаем ли всичко за народните си будители? На колко българи е известно кой е авторът на текста и музиката на химна на народните будители? - А той е забележителна личност, за която музиковедите казват, че е "най-крупната фигура в българската музика и музикална култура в първите две десетилетия на ХХ век".

Добри Христов. На името му има кръстени училища, школи, конкурси, издигнати са паметници, но знаем ли повече от това за човека, който е направил толкова много за културата ни?

Роден е на 14 декември 1875 г. във Варна, в семейството на дребен занаятчия - кожухар, преселник от Казанлък, а майка му е от преселническо семейство от Ямболско.

Никой в семейството нямал музикална култура. Малкият Добри обаче пеел и баща му често го карал по вечерно време да "изкара" любимите му песни. По Коледа малкият Добри ходел да сурвака за здраве и берекет по къщите на съседите и със спестени пари си купил малка флейта. Тя му става неразделен другар и реликва до смъртта му. Научава нотите като се сприятелява с музиканти от Венния духов оркестър. От тях получава и първите партитури, които преписва с часове.

12-годишното момче било забелязано от съседи на семейството му - напредничавият гражданин Отон Иванов Хаджидинчов и съпругата му Елисавета. Двамата решили да подарят на Добри Христов цигулка. Тогава той бил на 12, но именно с подарената цигулка започнал да прави първите си опити за композиране.

Първият му учител по хармония е учителят и диригент на църковния хор Стоян Бешков. Като получавал напътствията му, Добри Христов продължил да се самообразова и по учебници на на Рихтер, Пьотър Чайковски, Антон Аренски и Йосеф Фьорстер.

През 90-те години създал двете хорови китки "Лиляна мома хубава" и "Пусти моми жеравненки", с които участвал в конкурс за стипендия за обучение по музика в чужбина. По неизвестни причини бил отхвърлен. Зад гърба му, обаче, застанала цялата варненска общественост. С доброволни дарения от хората Добри Христов бил изпратен да следва в Пражката консерватория. Един от неговите преподаватели там бил знаменитият композитор Антонин Дворжак.

Училището, на името на композитора във Варна

Музикална Прага живеела с музиката на Бедржих Сметана и на Дворжак. Последният станал идол на Добри Христов. Именно в Чехия нашенецът открил какво огромно значение има за народите самобитната национална култура, и като българин решил да посвети творчеството си на българския фолклор.

Животът на Добри Христов е уникален пример на отдаденост на изкуството и народа ни чрез него. Той е съосновател и диригент на музикалното дружество "Гусла" във Варна (1899 г.). След завръщането си от Прага работи като учител по музика - първо във Варна, после в София. През 1918 г. става директор на Държавното музикално училище (дн. НМУ "Л. Пипков") в София. Съосновател и диригент е на музикалното дружество "Родна песен" в София, диригент на хора при църквата "Св. Седмочисленици" (1913 г.) и на хора при храм-паметника "Св. Ал. Невски" (1935 г.).

Добри Христов, Снимка: ДА "Архиви"

От 1922 г. преподава теоретични дисциплини в ДМА (дн. НМА "проф. П. Владигеров") и е поддиректор на Народния театър. От 1926 г. е извънреден, а от 1930 г. - редовен професор в ДМА. През 1929 г. е избран за дописен член на БАН. От 20-те години на миналия век се насочва към образци от Родопския край, Софийско ("Слана падна, Гане", "Ерген дядо" и др.) и др., които хармонизира за смесен хор. Добри Христов има богато черковно-певческо творчество. Автор е на "Литургия на св. Йоан Златоуст" и "Общодостъпна за хорово пение литургия" (1934 г.). Светските му хорови песни и литургиите са утвърдени като класика и заемат централно място в репертоара на българските хорове.

Още

Еленската "Даскалоливница" - училище за будители

Еленската "Даскалоливница" - училище за будители

Песента "Родна песен нас навек ни свързва" пък се превръща в химн на българските хорове. С голяма популярност се ползват и соловите му песни, написани за певеца К. Михайлов-Стоян ("Девойче", "Вино пия", "Сивляна", "Леле боже", "Я разтуряй, Цвето моме" ). Създава над 600 детски училищни песни, публикувани в сборници.

Добри Христов пише и много оркестрови творби. Неговата дейност има основополагащо значение за музикалната педагогика и музикознание. Композиторът е автор на теоретичните трудове "Ритмичните основи на народната ни музика" и "Техническият строеж на българската народна музика", както и на много учебници, сборници и статии, които изиграват важна роля за изучаването на музиката в българското училище.

Добри Христов със семейството си /Снимка: ДА "Архиви"/

Умира в София на 23 януари 1941 г. на 65 години, като оставя незаменимо музикално наследство на нацията ни.

Бюст-паметникът на композитора пред Градската художествена галерия в София

ХИМН НА НАРОДНИТЕ БУДИТЕЛИ, текст и музика Добри Христов

О, будители народни,
цял низ светли имена,
чисти, сяйни благородни,
вий сте наш'те знамена
нам за вечни времена.
Припев:
Чест и слава, вечна слава
Вам будители народни!
Ваш'та памет вдъхновява
към дела за светли дни (2)
Горди сме с история славна,
горди сред славянски род.
С Кирил и Методий пламна
пламък светъл на възход.
С писмена към нов живот.
Припев:
Ботев, Левски - великани

с тях и сонм дейци безчет.
Със смъртта си по балкани
род прославиха със чест.
Нек пребъдат в слава и чест!

Още

"Антихрист" за Деня на будителите и в Нощта на театрите

"Антихрист" за Деня на будителите и в Нощта на театрите

Още

24 пловдивски читалища с общ концерт на Деня на будителите

24 пловдивски читалища с общ концерт на Деня на будителите

 

Коментирай 11

Календар

Препоръчваме ви

Дечко Узунов - религиозно монументално изкуство

На 11 юни, вторник от 18:00 ч. в галерия "Дечко Узунов", филиал на Софийска градска художествена галерия ще бъде открита изложбата "Дечко Узунов. Религиозно монументално изкуство."

Рок симфонията Simply The Best празнува Тина Търнър на 3 юни в зала 1 на НДК

Ексклузивният концерт, обиколил почти целия свят, най-накрая гостува в България

Славка Славова: Предпочитам да гледам филми, а да играя - в театъра

Днес се навършват 100 години от рождението на голямата българска актриса

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.