Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Да почетем паметта на Вълчо Камарашев с любими български филми (ВИДЕО)

IN MEMORIAM

Да почетем паметта на Вълчо Камарашев с любими български филми (ВИДЕО)

Изпратихме поредния си голям талант в Небесния театър, който зовеше: "Усмивката е най-хубавото нещо на света!"

Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Любимецът на публиката Вълчо Камарашев си отиде от този свят на 9 април на 82-годишна възраст в трудно време, когато целият свят се тресе от атаката на коронавируса, а държавата ни е под карантина и не можем да го изпратим както заслужава.

Артистът от "златното" актьорско поколение ни остави след като преди половин година загубихме и големите Стефан Данаилов и Стоянка Мутафова. Ако наистина има небесен театър, трупата от български актьори в него става все по-талантлива. Уви...

С Иван Андонов в телевизионния театър "Феодалът" на Карло Голдони, режисьор Павел Павлов (Снимка: Архив "Dir.bg")

С колегата си Живко Гарванов (Снимка: Архив "Dir.bg")

Вълчо Камарашев е роден във Видин, но винаги смятал себе си за бургазлия. Завършва в Бургас гимназия, а през 1959 година и ВИТИЗ в класа на проф. Филип Филипов, където е приет преди да завърши средното си образование като изключителен талант и се обучава паралелно като частен ученик. Ето какво разказва актьорът през 2006 г. пред Венелин Митев: "Като ученик в Трето средно училище "Кирил и Методий" в Бургас имах една учителка - Пулева, която още е жива и е в старчески дом.

Тя повика големия актьор Стефан Гъдуларов, създаде драмсъстав и започнахме всяка година да правим по 1-2 постановки. В края на X клас изпратих документите си за кандидатстване във ВИТИЗ. Тогава по изключение можеха да кандидатстват и незавършили средно образование. Подготвиха ме артистите Милка Туйкова и съпругът й Иван Хаджирачев и ме приеха още при първия опит. Но ме повика известният театрал проф. Д. Б. Митов, който преподаваше в института, и ме накара да обещая, че още до края на първи курс ще си взема дипломата за завършено средно образование. Така и стана."

Снимка: BulFoto

Още

Отиде си големият Вълчо Камарашев

Отиде си големият Вълчо Камарашев

Има над 100 роли в театъра, над 80 в киното, както и около 200 участия в телевизията. Името на актьора Вълчо Камарашев ще остане в историята на българското кино и театър, защото не можем да си ги представим без неговото актьорско присъствие.

Започва актьорската си кариера в Драматичен театър в Бургас в златни за него години, където съдбата го среща с имена на режисьори като Юлия Огнянова и Леон Даниел, а директор на театъра е Вили Цанков. Играе там 3 години. Ето разказът му: "През 1959 г. Вили Цанков покани в Бургаския театър 6 души от токущо завършилите ВИТИЗ, между които бях и аз. Тогава там работеха и режисьорите Леон Даниел и Юлия Огнянова и много интересни актьори - един изключителен творчески колектив, който правеше много силни постановки. В средата на театралния сезон Леон Даниел направи една постановка - "Сизиф и смъртта", която не бе харесана от когото трябва, и го уволниха. В знак на протест Вили Цанков подаде оставка, а заедно с него и 25 артисти, включително и аз. Но нас, младоците, ни оставиха, понеже 3-годишното разпределение беше задължително", спомня си Камарашев.

След това две години е на сцената на Драматичен театър "Боян Дановски"- Перник (1962 - 1964), а после две години в Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе (1964 - 1966). От 1977 г. около 20 години е актьор в Нов драматичен театър "Сълза и смях", а 15 години - в Театър "Българска армия", където се пенсионира.

Вълчо Камарашев и Катя Чукова като семейство Сомови в "Морската болест" от Ст. Л. Костов, 1987 г. (Снимка: Архив "Dir.bg")

В "Много шум за нищо" на сцената на Военния театър (Снимка: Театър "Българска армия")

В интервюто пред Венелин Митев, Камарашев споделя още: "Не успях да изиграя Фалстаф. Любен Гройс, лека му пръст, възнамеряваше да постави в "Сълза и смях" Шекспир и аз да играя Фалстаф, но почина и така се разминах с тази роля."  /б. ред. Джон Фалстаф е една от емблематичните фигури в ренесансовата епоха, илюстриращ деградацията на старата родова аристокрация в условията на възход на новата буржоазна класа. Изпаднал благородник, стар и опитен женкар, той се перчи с воинските си подвизи и смелостта си, макар че тромавата му фигура и огромното му благоутробие да са непосредствено опровержение за хвалбите му.)

С Иван Иванов във филма на Никола Рударов "Комбина" (1982)

Във филма "Комбина" (1982), режисьор Никола Рударов

А за младите си колеги тогава говори с любов: "Обичам да се срещам с младите си колеги, особено с режисьорите, защото ние можем много неща да вземем един от друг. Пък и един актьор на възраст по-бавно остарява, ако има почести контакти с младите. За щастие през последните 7-8 години съдбата ме дари с такива срещи. Никога няма да забравя творческото си общуване с Галин Стоев в пиесата "Войцек", с Явор Гърдев в "Руска народна поща", с Камен Донев във "Финале гранде".

С колежките си Меглена Караламбова и Йоана Буковска-Давидова (Снимка: BulFoto)

До края си е член на Фондация "Аскеер" като не пропуска спектаклите на своите колеги.

В Телевизионния театър "Страстната неделя", реж. Павел Павлов

Режисьорите го отриват за киното след участието му във филма на Въло Радев "Черните ангели". Зрителите си го спомнят в "Тримата от запаса", "Осъдени души", "Вилна зона", "Служебно положение ординарец", "Дело №205 - П.К. Яворов", "Войната на таралежите", "Всичко е любов", "Комбина" и др.

Снимка: BulFoto

Вълчо Камарашев ще бъде кремиран, а поклонението ще бъде отложено след извънредното положение, когато се завърне и дъщеря му Мина от САЩ, съобщава пред медии племенникът му Тодор Камарашев.

В същото интервю Вълчо Камарашев призовава: "Колкото и да е тежък животът ни, колкото и да не ни стигат парите, трябва да запазим духовното в себе си. Усмихвайте се, хора! Усмивката е най-хубавото нещо на света!"

Светъл път Нагоре!

Нека да останем с Вълчо Камарашев в интервюто му от 18 декември 2012 г. пред "Нощен Хоризонт"

Предлагаме ви да направим едно символично поклонение през големия актьор като погледаме любими български филми и театрални постановки с негово участие.

Коментирай 6

Календар

Препоръчваме ви

Фред Астер считал Майкъл Джексън за свой наследник

35 години от смъртта на най-великия танцьор на ХХ век

Сатирата отбеляза 100 години Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка"

Един от акцентите на вечерта бе прожекция на документалния филм на Илко Дундаков "Радой Ралин и времето" (2004) за големия сатирик и дисидент

5 велики превъплъщения на Марчело Мастрояни

„Ако те нарекат латино любовник, значи си в истинска беда. Жените винаги очакват изпълнение като за "Оскар" в леглото" казва той

Радой Ралин ще "оживее" в Сатирата, за да каже нещата, който са важни за него

В емблемтичния театър отбелязват 100-годишнината на Радой Ралин със спектакъла "Една красива грешка‘‘

Джак Никълсън на 85: Любимите ни негови роли

Легендарният актьор сияе не само в "Сиянието", но навсякъде, където се появи

Великите любовни писма

„Тази сутрин отново те сънувах. Седяхме един до друг, а ти ме отблъскваше, не сърдито, дружелюбно. Бях много нещастен“ пише Франц Кафка до любимата си Милена Йесенска