Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Беше ли "пророк" бащата на "Тримата глупаци"?

БЪЛГАРСКО АНИМАЦИОННО КИНО

Беше ли "пророк" бащата на "Тримата глупаци"?

Вижте непубликувани снимки на Доньо Донев, който почина на днешния ден през 2007-а

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

На днешния ден - 28 ноември през 2007 г. си отиде от този свят големият български аниматор Доньо Донев. Няма по-голямо име от него в световно известната ни анимация, както и да се опитваха мнозина да сринат професионалния му имидж заради агентурно минало, което окачествиха като "доносничество".

Още

За Доньо Донев, "Тримата глупаци" и глупостта на българина

За Доньо Донев, "Тримата глупаци" и глупостта на българина

Нека си спомним за аниматора Доньо Донев - за този, чиято ръка не е държала ДС, за да нарисува "Тримата глупаци". И не ДС награди филма по света, и още десетки други негови филми. Наш е единствено "приносът" в опетняването на един световно признат творец-българин.

Вижте непубликувани снимки на твореца Доньо Донев с други известни личности от нашия културен и обществен живот.

Доньо (вдясно) с брат му Веселин Донев (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Съдбовен момент в творческата му биография е този, когато през 1956 г. той отива на работа в Студия за игрални филми. Именно там, от 28-годишен, почва да "раздвижва картинките", и прави това чак до 1993-а - цели три десетилетия, изцяло посветен на работата си. Освен като дръзновен и креативен творец, който изучава всички тънкости на филмовия процес в едно от най-трудните екранни изкуства - анимацията, Доньо Донев подготви и много млади кадри, които след него продължиха да повдигат имиджа на родната анимация по света.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

По култовата анимационна поредица "Тримата глупаци" Доньо Донев работи цели две десетилетия. Тя се превръща в негова емблема. Имаше претенции от различни лица за съавторство с художника, но това е неизбежно - киното винаги е било екипно дело, в което на първо място винаги има един. В случая беше той. И никой не оспори това преди да дойде слободията. Дотогава Доньо си вървеше заедно с емблемата - "Тримата глупаци". През 90-те художникът дори беше главен редактор на вестник с това име - "Тримата глупаци". После се появи и вестник "Четиримата глупаци".

С Павел Поппандов (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Глупаците, в прекия и в преносния смисъл на думата, у нас ставаха все повече и повече. Така се шегуваха приятелите му, а един от тях сполучливо отбеляза, че "и той си изпати от глупаци".

Карикатуристите винаги са били безпощадни изобличители на обществения живот. Тяхното оръжие най-добре пронизва недъзите в обществото и техните носители. Но ето че спрямо Доньо това оръжие безпощадно се обърна срещу самия него. И то от колеги! И в края на живота си този човек някак помръкна, сви се в себе си, сякаш се притесняваше, че трябва да се оправдава за нещо. В детската възраст на демокрацията си ние сляпо вярвахме на всичко. Сега, от дистанцията на времето изглеждат съмнителни много неща. Включително и нападките срещу Доньо Донев и други престижни творци от времето на соца. Сякаш искахме да унизим таланта им, въпреки безспорните доказателства. И често го правехме с някаква явна злост.   

Доньо Донев, Йордан Радичков, Рангел Вълчанов (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Ние така и не се научихме да отделяме сеното от плявата и по този начин "похарчихме" много ценни хора. Поради тази си "особеност" на националния характер. Е, вече е късно да поискаме прошка - мнозина от тези хора са покойници. И Доньо е един от тях. Но останаха вечни "Тримата глупаци". И такива като тях се нароиха толкова много, че трябват много художници като Доньо, за да може хубавичко да ги "изрисуват".

С Антон Радичев (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

До края на дните си, Доньо Донев беше много уважаван творец извън пределите на родината ни, а у нас му обърнаха гръб. Какво да се прави - такава е участта на "пророка в родината му". А ако гледате сега "Глупаците", ще видите какъв пророк е бил наистина Доньо Донев - колко вярна народопсихология има в образите на героите му от култовата лента.

С Борис Димовски (Снимка: Иван Григоров/Dir.bg)

Доньо Донев прослави България на много международни фестивали по света с още много свои филми: "Върни се пак в Соренто", "Екограма", "Кауза пердута", "Мишената", "Нарекохме ги Монтеки и Капулети", "Серенада", "Умно село", "Хамлет", "Хепи енд", "Шега", "Диагноза" и др.

Снимка: Иван Григоров/Dir.bg

Но най-успешни бяха и си останаха "Тримата глупаци". И така, и ние се прочухме покрай тях. Беше смешно, и в един момент стана тъжно. Защото късно осъзнахме "фабулата". Късно се разпознахме в героите на Доньо, а вече е късно да го "опровергаем", като му поискаме прошка.

Еми Мариянска 

Коментирай 37

Календар

Препоръчваме ви

За Сервантес, рицарството на духа и "санчизмите" на живота

405 години от смъртта на великия автор на "Дон Кихот"

Преди да умре в изгнание, Наполеон се "изкарва мъченик, почти светец"

Изложбата "Няма го вече Наполеон" в парижкия музей "Инвалидите" разказва за усилията му да опази паметта за приноса си като веонен гений и лидер от нов тип

Откриха неизвестно есе на Реймънд Чандлър с иронични съвети към секретарката му

Творбата е открита в кутия за обувки в Бодлиевата библиотека на университета в Оксфорд и показва една по-мека страна на автора, свързван обикновено с по-мрачен светоглед

Питър Устинов - англичанинът с руска, швейцарска, френска, германска, етиопска и италианска кръв

100 години от рождението на световноизвестния актьор, драматург и продуцент

Индустрия на мечтите

Кратка история на бодибилдинга и влиянието на фитнес културата сред българите днес

"Призраците" на Гоя

"Черните картини" рисувал направо по стените на дома си