Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Астор - измамникът, на когото можеше да се вярва

ТРИ ИСТОРИИ НА...

Астор - измамникът, на когото можеше да се вярва

"С Пепа, първата ми съпруга, съм бил най-дълго време. Тя подаде молба за развод. Не знам защо и не съм я питал", разказва магът

Снимки: BulFoto / Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Още

Отиде си господарят на илюзията Астор

Отиде си господарят на илюзията Астор

"Целият си професионален живот изкарах в лъжа. Колкото по-добре лъжех, толкова повече ми ръкопляскаха. Наричаха ме измамника, на когото може да се вярва", изповяда големият маг.

Всичко, от А до Я, каквото съм постигнал, е било моя мечта. Ако нямаш мечта, вземаш ракията, стоиш срещу телевизията, готов си.

Моят съвет към всички е - трябва да имате една мечта и постепенно, полека-лека става", казва илюзионистът.

Простихме се с големия маг Астор. Той се пресели в небесния магичен театър. Отиде си на 78-годишна възраст.

Антраник Шаварш Арабаджиян, както е рожденото му име, е роден на 18 ноември 1943 г. в град Шумен.

Астор на първата си рекламна снимка през 1963 г. (Снимка: Личен архив)

Любовта към фокусите наследява от баба си. Вместо приказки тя му разказвала за странстващи факири, магове, фокусници, за арени и циркове. Тези невероятни истории завладели безвъзвратно съзнанието на малкото момче. На 12 години то вече организира в кварталния парк цирк, в който показва какво е научил от света на магията.

Астор е единственият илюзионист в Европа, който е награден със "Златният Оскар" от Международното братство на маговете през 1981 г. Беше собственик на магичен театър "Астор", където се намира и къщата на мистер Сенко. В кариерата си е направил над 16 000 представления по целия свят.

1981 г. Питсбърг, Пенсилвания. Номерът, с който Астор печели Златен Оскар (Снимка: Личен архив)

Още

Поклон пред Астор: Сбогом маестро, благодарим за магията през тези почти 60 години

Поклон пред Астор: Сбогом маестро, благодарим за магията през тези почти 60 години

Магът е носител на наградата "Икар" на Съюза на артистите в България в категорията "Вариететно изкуство", за атрактивност и оригиналност на илюзионен номер "Али Баба" (2008).

Астор винаги подчертаваше, че е следвал мечтите си - и по лесни и по трудни пътища...

Да споменем Астор с негови разкази от наши интервюта през 2012 г.

САЩ, 1981 г. Астор и Пепа със Златния Оскар (Снимка: Личен архив)

 

I

Мечтата "магически замък"

На сцената през 1978 г. (Снимка: Иван Григоров)

На сцената през 1978 г. (Снимка: Иван Григоров)

"Ще запазя отпред прочутата къща на мистър Сенко. Не мога да си представя, че ще я пипам. Държавната оценка за нея навремето беше 60 000 долара, но на мен ми излезе по-скъпо. Направих тройна замяна, за да я имам. Съпругата на Сенко искаше апартамент за нея, а не пари. За да й взема апартамента, който тя си хареса, на хората трябваше да намеря друг. Невероятна комбинация!

1978 г. (Снимка: Иван Григоров)

Адвокатите на Сенко я направиха. Нейният апартамент го ремонтирах, за което дадох още пари и т. н. Сега се надстроява над къщата, пред нея, зад нея; тя ще остане в средата. Къщата ще се свърже с ресторанта. Вътре ще има хотелска част и нещо средно между пиано бар и найт клуб.

Всички стаи, около 20, няма да имат номера, а ще носят имена на велики магьосници - стаята на Сенко, стаята на Худини, десетина български и десетина световни. Ще има и школа за подготовка на млади магьосници, фестивали ще се правят. Надявам се до ноември (2012 г) да бъде готов грубият строеж. А ако имам късмет, догодина през ноември за моя юбилей, 70 години и 50 години на сцената, ще го приключим. Очаквам големи имена, магове, да ми дойдат на гости.

1978 г. С дъщеря си Ари на Втория национален фестивал на илюзионистите (Снимка: Иван Григоров)

Това ще бъде сериозна атракция, защото ще бъде единственият магически замък в Европа!

Нямам никакви средства - банката трябва да отпусне! После се надявам да си върна парите, след като се разработи хотелът. Една фирма ще се занимава с това. Много разчитам и на дъщеря ми, която в момента е за малко в Щатите да се върне и да поеме мениджмънта. Много окумуш хлапе, не че ми е дъщеря!"

"В моите магични постижения номер едно е свалянето на главата", казваше Астор (Снимка: Личен архив)

 

II

С Вежди Рашидов сме еднояйчни близнаци от две майки

"Много хора ме карат: "Моля, ходатайствай пред Вежди за това и това! Избягвам да го правя. Той не се промени, откакто е министър, държи се по същия начин с мен, както преди.

Астор и съпругата кумуват на сватбата на Пепа и Юлиан Мити (Дуо Мити) (Снимка: Личен архив)

По-рано той живееше до хотел "Кемпински - Зографски" (сега - хотел "Маринела") и казваше: "Абе, като тръгна нагоре по баира, колата ми сама завива към теб!" Дойде, пие дори само едно кафе, и тогава се прибира.

1995 г. С Лили Иванова и Исак Гозес (Снимка: Иван Григоров)

А по-хубаво шкембе не съм ял от неговото - много вкусно го прави! Един ден отивам в тях, а той очаква след час - два да дойдат други гости. Вежди ми предлага: "Ще хапнеш ли едно шкембе набързо? Казвам: "Хайде!" С хубав хляб, а шкембето с фантастичен вкус!

И на мен, какво ми стана: "Ще сипеш ли още едно?" Той след малко ми предлага пак. И така 5-6 шкембета и повече от половин хляб! А Вежди: "Асторе, утре за работниците нямам ядене!"

7 април 2010 г. в социална акция (Снимка: Иван Григоров)

След известно време ме канят двете дами в предаването "Търси се". Те решили да му се обадят. Той казал: "Ще направя едно шкембе и ще му го изпратя в студиото!" И им обяснил как съм му изял шкембето за работниците! Хората от телевизията казали: "Господин Рашидов, няма нужда да пращате шкембе, ние ще купим! Но той ги спрял: "А, не, Астор ще познае, че не съм го правил аз!"

Минимум три рождени дни си е правил Вежди в моя ресторант. Бъзикаме се с него: "Ние сме еднояйчни близнаци от две различни майки! Посред нощ да ме вдигне за нещо, ще отида! И той за мен би направил всичко, но аз не искам да злоупотребявам!

Спектакъл на Астор (Снимка: BulFoto)

Един път имах работа към неговото министерство и влязох в кабинета му преди него, още не беше дошъл, а много народ го чакаше. Чувам гласа му, той идва и се оглежда с кого да започне. А аз отидох при него и го питам трого: "Вие кого търсите?" Умряха от смях всички."

 

III

Мими Иванова е първата ми голяма любов

"Тя беше на 19, аз - на 22. Три години бяхме заедно. Нямаше причина, заради която да се разделим. Но тя влезе в първия випуск на Естрадния отдел на Консерваторията. Започна да учи и да пее с оркестър "София", аз тръгнах на път из Европа и физически се разделихме. В момента сме в отлични отношения и винаги сме били така. Никога не сме имали разправии и скандали.

Спектакъл на Астор (Снимка: BulFoto)

Близки приятели сме с Развигор, празнували са си рождените си дни в моя ресторант, аз съм участвал в нейни шоу програми, тя - в мои. Преди няколко години дъщеря ми каза: "Абе, тате, ти с никого не се караш, особено с бившите си приятелки! Е, как като съм бил години с една жена, утре да не си говорим и да си извръщам главата настрани като я видя?! Много хора правят точно така. Аз не мога!

Снимка: Иван Григоров

С Пепа, първата ми съпруга, съм бил най-дълго време. Тя подаде молба за развод. Не знам защо и не съм я питал. Следващата ми голяма връзка беше с Таня - живяхме 8 години заедно, беше хореографка на моя балет и първа асистентка. Тя е най-добрият човек, когото познавам.

Спектакъл на Астор (Снимка: BulFoto)

(От брака с Пепа има дъщеря Арус, която дълги години живее в САЩ. Арус или Ари има две деца - Мелидорс и Андреа.)

После имах 7-годишна връзка с Деси - манекенка и дизайнерка, при мен стана и магьосница, и управител на заведението, но се уреди да замине за Америка, аз дори й помогнах.

Спектакъл на Астор (Снимка: BulFoto)

Една от по-късните ми връзки е с едно момиче, на което баба й беше с три години по-млада от мен. След това е рехабилитаторката, с която бяхме заедно около 2 години. Има-няма месец, откакто приятелски се разделихме с една много готина дама на 36 години. Не искам да й казвам името, защото току-що може да се е запознала с някой и да й объркам работата!

Снимки: BulFoto / Колаж: Траяна Генчева/Dir.bg

Още

30 години от смъртта на Факира Мити

30 години от смъртта на Факира Мити - бащата на Емил Димитров

Още

Ненчо Илчев: Чувствам Стефан Данаилов като баща

Ненчо Илчев: Чувствам Стефан Данаилов като баща

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Анджела Дейвис: Революциите не се случват по часовник

Тя е не просто символ на правата на жените и поп икона, а въплъщение на активизма, вдъхновило милиони чернокожи и бели хора по целия свят да се борят срещу несправедливостите на властта

Пласидо Доминго за Соня Йончева: Гласовете ни звучат хубаво заедно. Тя е изключителен колега

Документален филм разказва за съвместния им концерт в София през 2021 г.

Проф. Дечко Узунов в "Светско монументално изкуство"

Откриването на изложбата е на 29 февруари (четвъртък), 18:00 ч. в галерия-музей "Дечко Узунов"

Дечко Узунов: Изкуството се създава в тишина, а пък и в тишината трябва да се гледа

Днес отбелязваме 125 години от рождението на именития ни художник и интелектуалец