Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Св. Димитър и православното изкуство

ВЯРА

Св. Димитър и православното изкуство

Още текат спорове за произхода и житието на светеца

Илюстрация: Shutterstock

На днешния ден православната църква чества св. Димитър. Култът към него е популярен не само у нас и на Балканите, но и в целия християнски свят. Св. Димитър е роден и пострадал мъченически за Христос в Солун, но е дълбоко свързан и с българската история, и затова почитта към него е дала своя отпечатък върху множество икони, жития и похвални слова. Изобщо, върху целия облик на православното изкуство.

Св. Димитър Мироточиви. Икона от Мануил Панселинос (ХІV в.) в манастира Ватопед

За св. Димитър, св. Климент Охридски написва Похвално слово, в което го венцехвали като мъченик за Вярата, който озарява умовете и сърцата с Любов и ги подбужда към вечен живот.

"Този преблажен мъченик за Христа, Димитър, от млада възраст придоби знания и израсна като доброплодна лоза, напоявайки всички с духовна сладост, а разумът му разцъфтя като лилия, пише св. Климент. С благоуханната си обич той привличаше всички към Христовата вяра. Украсен беше с добротата на Христа и с красотата на лицето си блестеше като ангел. От него бликаше мъдрост — като съкровище, което носи живот. Той беше далеч от всяка нечистота и плътска похот. Като насочваше твърдо ума си към възвишеното, той търсеше прародителското място и достойнство, от което отпадна прародителят Адам". /Из "Похвало слово за св. Димитър" на Климент Охридски/

Св. Димитър. Съвременна икона от Марио Милев, icons-mm.hit.bg

По нашите земи съществуват много храмове и манастири с името на св. Димитър. Той е покровителят на Асеневци и името му свързваме с Освобождението на България от турско робство.

Но повечето българи знаят малко за раннохристиянските мъченици св. Димитър и неговия слуга св. Луп /др. Леп и Лупос/, който става духовен посредник на светеца и укрепва вярата ни по време на тежките исторически превратности.

Остава да виси и въпросът за произхода и мястото на мъченическата смърт на светеца, с който и до днес се занимават тесен кръг специалисти, изследващи изворите на култа към св. Димитър.

Св. Димитър пробожда с копие император Максимиан. Икона от XVII в. Съхранява се в Националния църковно-исторически музей в София

За всички останали вековното предание за Солунския чудотворец е достатъчно. В литературата се е наложила една късна версия на житието на светеца. Малцина, обаче, знаят че най-ранното негово житие е написано през 9 в., и по-точно - около 855 г.

То се съхранява в Библиотеката на св. патриах Фотий.

В него съвсем накратко е описан животът на светеца, проповядващ в Солун.

Историята вътре е следната: По времето на император Максимиан (Галерий), след гладиаторски боеве, в които любимецът на императора - атлетът Лий бил победен от един младеж на име Нестор, всички почнали да говорят, че момчето придобило сила под закрилата на св. Димитър.

Императорът наредил да арестуват светеца. Затварят го не в тъмница, както пише в по-късното житие, а в т.нар. обществени бани, където вечерта го убиват, като го пробождат с копие. После го погребват там, където бил убит.

Малко по-късно тленните му останки са погребани в един малък параклис наблизо. След време "поради многобройните изцерения и благодат на това място", префектът на Илирик - Леонтий издигнал църква.

Св. ап.Филип със св. Теодор Тирон и св. Димитрий Солунски. Икона от 11-12 в. Днес в Московския Ермитаж

След това ранно житие на св. Димитър, излиза т.нар. латинска версия - тя е превод на първото житие, но с "редакция" на текста.

Създадена е от Анастасий Библиотекар, някъде около 876 г. и се нарича Passio prima.

През 11-и век се появява друга - анонимна версия на житието - Passio altera, която се съхранява във Ватикански ръкопис.

Св. Димитър. Светогорска щампа от ХІХ век

В тази версия на житието Димитър е представен като човек със знатен произход, на държавна служба с висок ранг - управител на Елада. /?/

Променени са и много факти, свързани с причините за ареста на Димитър и задържането му.

Вкарана е и интрига: На въпроса на императора с каква "магия" Нестор е победил любимеца му, му било отговорено: "Той /Лий/ бе убит от ангел, изпратен от Бога на Димитрий".

Св. Димитър Солунски. Мозайка от XII в. в киевски манастир. St Demetrios. 12th-century mosaic from the Golden-Roofed Monastery in Kiev. Source: discardedlies.com

И това е достатъчно да разберем колко пъти житието на св. Димитър е било допълвано, преправяно и редактирано до наши дни.

Едно е сигурно - че първото житие, стигнало до нас, е дело на св. патриарх Фотий, който работи по времето на св. княз Борис І и неговите синове Симеон и Петър.

Фотий добре познавал както св. Борис, така и синовете му.

Св. Димитър Солунски. Икона в Пловдивския храм "Св. Димитър" Източник: svetidimitar.com

Цар Симеон имал стремежа да превърне новата столица Велики Преслав в истинско средоточие на святост, в Трети Рим и Втори Константинопол, но не предявява претенции за мощите на св. Димитър.

От онова време съществува версия, че двамата раннохристиянски мъченици св. Димитър и сподвижника му - св. Луп са били римляни с неизвестен етнически произход?...

Още

Църква от човешки кости в Рим

Църква от човешки кости в Рим

И докато паметта за св. Димитър възкръсва в Солун, тази за св. Луп процъфтява в Нове /б.а. дн. Свищов/, за което свидетелства Теофилакт Симоката.

Коя е най-популярната версия на житието на св. Димитър: Че се е родил в 3-ти век в Солун, в семейството на човек на висок служебен пост - баща му бил градоначалик на Солун.

Поради това си положение, той не смеел открито да изповядва вярата си - тайно вярвал в Христа.

В къщата на солунския градоначалник имало молитвена стая с две икони - на Спасителя и на Богородица.

Бащата и майката на Димитър, вечер запалвали полилей пред иконите, кадели тамян и се молели да имат деца - двамата дълго време били бездетни.

Още

Свети Тома - невярващият, който повярвал

Свети Тома - невярващият, който повярвал

Бог чул молитвите им и ги дарил с наследник - син, когото кръстили Димитрий /Димитър/.

Когато Димитрий поотраснал и бил вече годен да разбира истината, родителите му го въвели в молитвената стая и почнали да го учат на вярата в Господа Иисуса Христа. Кръстили сина си със свещеник. 

След смъртта на родителите си, Димитрий наследил голямо богатство.

Освен това бил образован, разсъдлив и умен.

Съимператорът на Диоклетиан - Максимиан Херкулий, го извикал един ден при себе си и като не знаел каква вяра изповядва, му поръчал да прочисти града от християните, като убива "всеки, който се кланя на Разпнатия".

Димитрий, обратното, вместо да преследва християните, започнал открито пред всички да изповядва и слави името на Спасителя и се превърнал за жителите на Солун в нов апостол Павел.

През есента на 306 г. новият император Галерий, връщайки се от поход, минал през Солун.

Димитрий, като узнал това, дал половината си богатство на верния си слуга Луп /др. Леп и Лупос/, а другата половина раздал на бедните.

Почнал да пости, да се моли и да се готви за близката си смърт.

Мощите на св. вмчк Димитър Мироточиви, Солунски чудотворец в едноименната църква в Солун. Снимка © Мартин Митов, Галерия "Словар"

Галерий, още с пристигането си почнал да разпитва, дали са верни обвиненията, насочени срещу Димитрий. Повикал го при себе си.

Димитрий пред него се обявил смело за християнин и изобличил езическото многобожие.

За дързостта си бил затворен в тъмница, където почнал гласно да се моли: "Побързай, Боже, да ме избавиш! Побързай, Господи, да ми помогнеш! Господи, Ти си мое упование от младини!"

Още

Историята на "Черната Богородица" в Несебър

Историята на "Черната Богородица" в Несебър

Именно това е моментът, който съвпада с описаното в житията, за които стана реч - как, докато Димитър се моли, императорът гледа на стадиона гладиаторските борби с любимеца си Лий, когото Нестор победил с благословията на св. Димитър.

Според легендата, светецът преди битката го бил прекръстил с думите: "Ти ще победиш, но ще бъдеш мъчен!" - И действително, след като победил, Нестор бил убит по заповед на императора с копие.

Галерий издал и втора заповед: Димитрий да бъде наказан със смърт по същия начин, по който бил наказан Нестор - промушен с копие.

Рано сутринта на 26 октомври 306 г. войници влезли в тъмницата, нахвърлили се върху Димитрий с копията си и го убили.

Още

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Тялото му лежало в тъмницата до вечерта. Християни дошли, взели го и го погребали тайно.

Верният Димитриев слуга Луп бил в тъмницата и видял мъченическата смърт на своя господар. Прибрал дрехата и пръстена му, обагрени с мъченическата му кръв, и ги занесъл на вярващите. С тях извършил много изцеления и чудеса.

Като узнал това, императорът заповядал да умъртвят и Луп.

След години вярващите построили върху гроба на св. Димитрий малък храм, където продължили чудотворните изцеления и чудеса.

Мощите на св. Димитър в църквата "Св. Димитър Мироточиви" в Солун. Relics of Saint Demetrius of Thessaloniki, Greece. Relics located at the Greek Orthodox Church of Saint Demetrius in Thessaloniki. Source: www.commons.wikimedia.org

Един илирийски велможа на име Леонтий, получил изцерение при гроба на светеца, и в знак на благодарност построил голям храм.

При събарянето на малкия храм намерили мощите на св. Димитрий. Положили ги в сребърен ковчег и ги преместили в новата църква.

От мощите на светеца потекло миро, откъдето и името, което му дава Църквата - св. Димитрий Мироточиви.

Св. великомъченик Димитрий много пъти спасявал град Солун от вражески нападения. Култът към светеца бил пренесен в Тракия и Македония.

Българи и гърци започнали разпалено да си оспорват покровителството на светеца. Според по-стари сведения, старите българи дори настоявали, че св. Димитър е не от римски и гръцки, а от славянски произход.

Във времето споровете около произхода на светеца и житието му са оставени на специалистите. По-важното е друго - че християнските народи не "делят" почитта си към светеца. Славата му на смел защитник на Вярата остава вечна в сърцата на вярващите християни в цял свят.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Австрийските погребални агенти са обявени от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство

Те са активните носители на погребалната и гробищната култура, която се характеризира с местни и религиозни ритуали, надхвърлящи официалните разпоредби

Доброволчеството във фотографско списание и номинации за награди "Героите"

Призът ГЕРОИТЕ на TimeHeores е възможност за поглед към онези хора от обществото ни, които проявяват специална грижа към заобикалящата ни действителност

Венецианският карнавал бе открит със зрелищно шоу върху плаваща платформа

Спектакълът се наричаше "Оригинални мечтатели". В него участваха 50 артисти - клоуни, актьори и акробати, съпровождани от музика на перкусионисти и от изпълненията на оперен квартет

Музиканти, бягащи от Русия, намират нова публика в Грузия

Грузинската столица Тбилиси е популярна дестинация, тъй като може да се стигне по суша, има сравнително хлабави правила за влизане и излизане, и се радва на тесни културни връзки с Русия

Политическо напрежение в Гърция заради връщането на скулптурите от Партенона

Обвинения и остра критика отправи опозицията към правителството за начина, по който действа по темата

Илиян Джевелеков: Моята 2022 година

"Приемам поканата на Impressio леко смутен, защото се страхувам да не изпадна в ролята на анализатори, които обожават да дават мнение по всички въпроси и да говорят обилно за себе си, а и защото има риск по светлите празници да дам израз на омерзението, натрупано в мен от действията на т. нар. ни политически "елит"