Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Православни се бунтуват срещу изнасянето на светини от Киевско-Печорската лавра в чужбина

КУЛТУРЕН ЗЛАТЕН АРХИВ

Православни се бунтуват срещу изнасянето на светини от Киевско-Печорската лавра в чужбина

В Лаврата е погребан основателят на Москва Юрий Долгорукий

Киевско-Печорската лавра на брега на Днепър

След конфликтната ситуация около Киевско-Печорската лавра, от скоро там се разиграва нова трагедия - има данни за намерение да бъдат транспортирани от там в чужбина ценни светини от времето на основаването на манастира.

Службата за външно разузнаване на Русия твърди, че вече съществували договорености между киевските власти и представители на ЮНЕСКО, направен бил опис на ценни експонати от църковното имущество, и несъмнено то било подготвяно за пренасянето му в чужбина с европейски средства. Това, според службата е "ограбване на Украйна и украинския народ".

Според директора на отдела Сергей Наришкин, ценните реликви щели да бъдат предадени на музеи в Италия, Франция, Германия и Ватикана. Официалният мотив бил "спасяване от руски ракетни удари".

Много миряни вече протестират пред манастира с тревогата че православните реликви няма да бъдат върнати обратно. Недоверието на хората изглежда логично на фона на много международни дела от този род още от времето на Втората световна война.

Има и добри примери, като този, че по време на Втората световна война СССР спасява Дрезденската галерия, и връща екпонатите й реставрирани през 1958-а година, но и до днес много чуждестранни експонати - собственост на една държава, се намират в друга. Много артефакти "мигрират" по света и не се връщат на мястото, където са създадени.

Киевско-Печорската лавра, гледана от високо

Още

Франция върна на Бенин 26 произведения на изкуството

Франция върна на Бенин 26 произведения на изкуството

Запознати припомнят, че вече е имало един опит за тайно изнасяне на най-древните византийски икони от Лаврата в Швейцария чрез швейцарската неправителствена организация "Международен алианс за защита на културното наследство в зоните на конфликти", действаща в координация с ЮНЕСКО, но ръководена от частния американски колекционер Т. Каплан. Тези икони от 14-и юни тази година са изложени в Лувъра.

И преди войната в Украйна, е имало опити на частни колекционери да ограбят църквата "Света Троица", която се намира при входа на манастира. Според легендата, тази църква е основана от княз Святослав. През 1718-а година е била опожарена и построена отново. Било издигнато ново златно кубе с формата на круша и сградата била богато украсена. Стенописите са дело на зографа Алимпи Галик и са с висока художествена стойност.

Катедралата „Свето Успение“, реконструирана

Историческият източноправославен пещерен манастир в Киев, Украйна, се намира на живописно място върху гористите склонове по река Днепър.

Още

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Манастирът е основан през 1051-ва година, Лаврата се смята за един от водещите центрове на православното християнство в Източна Европа и за духовна люлка на украинския народ. През 1990-а година Киевско-Печорската лавра и катедралата "Света София" са обявени за обект на културното наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

На 13-и март 1996-а година манастирският комплекс е обявен за самостоятелен исторически и културен резерват от национално значение. През август 2007-а година Лаврата е обявена за едно от Седемте чудеса на Украйна.

Голямата камбанария

Още

Алеутите - между православието и шаманизма, между Русия и Америка

Алеутите - между православието и шаманизма, между Русия и Америка

Киевско-Печорската лавра съдържа множество архитектурни паметници: подземни пещерни системи, използвани като монашески килии и параклиси, крепостни стени, църкви, камбанарии. Основните забележителности на Лаврата са високата 96, 5 метра Голяма камбанария, катедралата "Свето Успение", множество църкви: Трапезната църква, църквата "Вси светии", църквата на Спасителя в Берестове; църквите "Възхвала на Кръста", "Света Троица", "Рождество на Дева Мария", "Зачатие на Света Анна" и "Животворен източник".

Църквата "Вси светии" е издигната през 17-и век и е считана за образец на украинската барокова архитектура. Резбованият иконостас е направен в началото на 18-и век. Църквата на Спасителя в Берестове дълго време е била мавзолей на династията Мономах. В нея е погребан и основателят на Москва Юрий Долгорукий.

Църква на Спасителя в Берестове

В Лаврата се намират и много други сгради, в това число манастирът "Свети Николай", Киевската богословска академия и духовна семинария. Катедралата "Свето Успение", известна като Успенски събор, ограбена и взривена през Втората световна война, през периода между 1998-а и 2000-та година е била напълно реконструирана.

Напрежението около Киевско-Печорската лавра и слуховете между хората за евентуалното пренасяне на ценни реликви от нея предизвиква ново силно безпокойство сред православните миряни и от двете страни на фронта. Тя е считана за център на източното православие.

Еми МАРИЯНСКА

Още

Най-красивите християнски храмове в света

Най-красивите християнски храмове в света

Още

"Северният Атон" - културно средище на православието на езерото Ладога

"Северният Атон" - културно средище на православието на езерото Ладога

Още

Необикновени християнски църкви в Югозападна Индия

Необикновени християнски църкви в Югозападна Индия

Още

Ватикана представя руско изкуство и икони от Третяковската галерия

Ватикана представя руско изкуство и икони от Третяковската галерия

 

Коментирай 35

Календар

Препоръчваме ви

"Спасените и спасителите" в Пловдив

Изложба, посветена на 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи

Украинският кинорежисьор Олег Сенцов отново е бил ранен при руски обстрел

"Танкът "Брадли" отново ни спаси живота", написа днес Сенцов във Фейсбук

Украинският режисьор Олег Сенцов е пострадал на фронтовата линия

"Това стана вчера. Днес съм по-добре", заяви вчера Сенцов на публикуван във "Фейсбук" видеозапис, на който се вижда как е пострадал на бойното поле

Колоквиум „Пътуване с един багаж – сърцето” даде старт на петия Църногорски събор

За последните 8 години в общините Земен, Брезник и Трън са възстановени, реновирани или изцяло построени 12 манастира и множество църкви

Пътуване с един багаж – сърцето и дрескод „шевица” са сред акцентите на тазгодишния църногорски събор

За пета година Църногорският манастир събира на колоквиум висши държавници, кметове, архиереи от БПЦ, научните среди, експерти и бизнеса в навечерието на фолклорния събор „В сърцето на Граово“

8000 обувки на убити от нацистите деца ще съхранява музеят Аушвиц

"Детските обувки са най-трогателният предмет за мен, защото няма по-голяма трагедия от тази на децата", казва Мирослав Мачиашчик, специалист по консервация от лабораториите на музея