Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Северният Атон" - културно средище на православието на езерото Ладога

СВЕТИ МЕСТА

"Северният Атон" - културно средище на православието на езерото Ладога

Валаамският манастир припомня славната си история, на "ти" с новите технологии

Валаамски манастир, Източник: Валаамски манастир

Валаамският Спасо-Преображенски ставропигиален мъжки манастир е наричан "Северния Атон", защото се намира във Валаамския архипелаг, в северната част на езерото Ладога - най-голямото езеро в Европа, разположено в северозападна Русия. В навечерието на Нова година Валамският манастир, който се слави с много богата духовна дейност, организира уникална изложба в Москва - "Валаам. Пространство извън времето". Експозицията ще бъде на разположение до края на януари. 

Ще се изненадате какви духовници - напредничави личности, философи и творци служат там. Тези високо издигнати духовни лица поддържат традициите на манастира като духовно средище. Неизброими са културните мероприятия, организирани от манастира. През миналата година сред тях се открои изложбата "Валаам. 200 години в руската живопис". 

Изложбата "Валаам. 200 години в руската живопис" / Източник: Валаамски манастир

Преди Нова година монасите от манастира показаха, че са на "ти" и с новите технологии и с тяхна помощ припомнят славната история на манастира в снимки и картини.

Сред монасите има и невероятни таланти - художници и музиканти. 

Манастирът е основан през 10-и век от преп. Сергий и Герман, отишли там от "източните страни" - най-вероятно от Византия. Освен със своите първооснователи, Валаамската обител се е прославила с още много имена на духовници - първооснователи на други манастири.

През 1794 година братството на Валаам изпраща духовна мисия в Америка, която посява първите семена на православието на този континент. В тази мисия участвал православният апостол на Америка, преподобният Герман Аляскински.

Източник: Архив на Валаамския манастир

Местоположението, на границата между източнохристиянския и западния свят, става причина манастирът нееднократно да бъде разоряван от шведите, но той неизменно се възраждал на същото място. А през годините на своя най-голям разцвет, на границата между 19-и и 20-и век, е представлявал истинска монашеска държава, в която живеели около 1000 човека.

Източник: Архив на Валаамския манастир

Освен обширната централна част и прилежащите храмове, по онова време в околните гори е имало още 20 параклиса. С цел по-удобно придвижване във Валаам били прокарани вътрешни канали, били изградени мостове, пътища и водопровод. Кипял и трудов живот: монасите развили около 30 различни видове производство, включително тухларна, работилница за смола, кожарска работилница и свещоливница. Освен характерното за манастирите иконописно ателие, през ХІХ век там било открито и фотографско студио. Запазени са множество фотографии, които проследяват историята на манастира.

Източник: Архив на Валаамския манастир

Въпреки суровите природни и климатични условия и непригодната за селско стопанство земя, монасите отглеждали много зеленчуци, а прочутите валаамски градини давали по 60 сорта ябълки, също вишни, малини и касис. Манастирските дини стигали до 8 кг., пъпешите - до 3 кг., тиквите - чак до 30 кг. На изложбите за градинарство и зеленчукопроизводство, провеждани в Санкт-Петербург и Финландия, обителта била многократно награждавана със златни и сребърни медали. На острова отглеждали коне и едър рогат добитък, монасите се занимавали и с риболовство.

Източник: Архив на Валаамския манастир

Валаамският манастир провеждал непрекъсната благотворителна и просветителска дейност. От самото си съществуване той бил пример за молитва и живот в името на Христа с усилен труд, грижовно отношение към природата и миряните.

Валаамският манастир има огромен принос за развитието на руската култура.

От откриването на изложбата "Валаам. 200 години в руската живопис" / Източник: Валаамски манастир

Обителта е възпята от много поети, изобразявали са я много художници. Валаамския манастир бил посетен с огромен възторг от Александър Дюма, там обичал да ходи Пьотр Чайковски. Всъщност, именно там се родила втората част на неговата Симфония №1, наречена от композитора "Край навъсен и мъглив".

През 19-и век във Валаам работят известни пейзажисти - Иван Шишкин, Михаил Клод, Архип Куинджи, Александър Хине, Фьодор Василиев и др.

От изложбата "Валаам. 200 години в руската живопис" / Източник: Валаамски манастир

През 20-и век манастирът бил разорен и монашеският живот замрял за дълги години, но в края на века отново се възродил. Ш днес е място на Духа, великолепието и просвещението. В България през 2010-а година бе прожектиран филма "Валаам - перлата на Ладога".

Тази крепост на православието, според историци, някога е била главен храм на Велес /Волос/ и Перун, жертвани като езичници. Но именно на този остров била открита апостолската епоха.

Александър Хине - Остров Валаам (1858-1861)

Манастирската традиция гласи, че свети апостол Андрей Първозван, просветител на скитите и славяните, пристигнал от Киев в Новгород, стигнал до езерото Ладога по поречието на Волхов и след това Валаам, където благословил планините на острова с кръст.

Още през 10-и век на острова съществувало монашеско братство, управлявано от игумен. Не е известно кой е продължил монашеския живот на Валаам веднага след основателите на манастира - монасите Сергий и Герман, но исторически източници споменават игумените Йоахим и Теогностия, които ръководели манастира по време на Кръщението на Русия.

Свещеният огън се поддържа постоянно / Източник: Валаамски манастир

Една от най-драматичните истории, свързани с манастира, е разрушаването му от шведите. През 1611 г. завоевателите убиват игумена и братята, които отказали да напуснат обителта. С кръвта си те доказали любовта си към православната вяра. На мястото на опожарения манастир нашествениците си построили къщи. Според легендата светите мощи на Сергий и Герман, погребани под руините, "укротили амбициите на шведите и въздигнали отново обителта".

Източник: Архив на Валаамския манастир

"Господ изпратил яростна скръб към подвижниците. Шведите разбраха колко слаби и незначителни са пред Бога и Неговите светии", е записано в църковна хроника. И още: " Един от крайбрежните обитатели / фин, ба. Финландец/ се осмели да свали покойния кръст, но Божието наказание веднага се стовари върху него: ужасни язви обхванаха цялото му тяло, нещастният човек не можеше да помръдне. Към вечерта той бе намерен от другарите си, които го заведоха у дома. Неговите мъки ужасиха всички. Когато разказал на семейството си как и къде се е случило всичко, те си спомнили святостта на Божиите светии, които почивали там. Болният бил върнат обратно и поискал прошка над светия гроб, и така бил излекуван. Просветеният осъзна лудостта на постъпката си и противно на учението на неговата вяра, стана почитател на почитателите на преподобните. Той се настани на известно разстояние от руините, обнови кръста и параклиса".

Това свидетелство е упоменато и в историческа хроника, в която се разказва за някой си изцелен финландец на име Кукол. Там се разказва също, че в очакване на шведската атака някои монаси взели свети икони, кръстове, дрехи и съкровищница от Валаам за съхранение в новгородските манастири. Оттеглилите се основали манастира "Свети Николай Чудотворец", но шведите ги намерили и там, убили монасите и иззели част от хазната. Оцелелите се преместили в манастира "Успение на Тихвин". Там пък били нападнати от поляците. Преместили се във Василиевския манастир, кръстен така в чест на св. Василий Кесарийски.

Източник: Архив на Валаамския манастир

Записано е следното:

"Когато монасите от Валаам дойдоха във Василиевския манастир, намериха пълна пустота: имаше само трима послушници, стражари, които пазеха светото място от пълно изчезване. Монасите от Валаам все още имаха някакви спестени пари - достатъчно, за да могат да построят и оборудват Божията църква, да я оборудват с икони, богослужебни книги и дрехи, да изградят килии и други сгради. Сред църковните припаси бил изваден издълбан кръст от три части с разпятие от Валаам до Василиевския манастир".

Братството Валаам третирало Василиевския манастир като временно убежище, но още дълго време Валаам останал в ръцете на езичниците, преди да стане православна обител.

Във вътрешността на храма / Източник Валаамски манастир

Днес Валаамският манастир е наистина едно от чутовните места, съхранили Вярата и Духа на православието. Там кипи културен живот, какъвто рядко може да се срещне по други църковни места. Манастирът е пример за духовен живот във Вярата и поразява не само с красотата и поддържката си, но преди всичко с хората, които обитават това свято място.

Източник: Валаамски манастир

Още

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Осоговският манастир - величествен монумент на Православието

Още

Идеална права свързва манастирите на името на Архангел Михаил по света

Идеална права свързва манастирите на името на Архангел Михаил по света

Още

Вижте уникални манастири в Румъния, изрисувани със стенописи отвън

Вижте уникални манастири в Румъния, изрисувани със стенописи отвън

Още

Манастирът в Поморие с чудотворната икона на Св. Георги се нуждае от спешна помощ

Манастирът в Поморие с чудотворната икона на Св. Георги се нуждае от спешна помощ

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Какво е толкова доброто на Разпети петък, че на английски го наричат Good Friday (Добър петък)

Защо наричаме Разпети петък "добър", когато си припомняме толкова мрачно събитие, ден на страдание и смърт за Иисус Христос?

В търсене на Вярата, Надеждата и Любовта

Преди 30 години фотографът Иван Григоров засне масова молитва на стадион "Васил Левски"

Международни балетни звезди с благотворителен "Танц за Украйна"

Балетисти от цял свят се събраха в Лондон за събиране на средства за изпращането на хуманитарна помощ за страдащите от войната украинци

Концерт в опера "Метрополитън" набра средства в подкрепа на Украйна

С три огромни украински флага, с които е покрита фасадата на сградата, операта в Ню Йорк проведе концерт в подкрепа на Украйна

В Италия започна петиция срещу културната изолация на Русия

Тя е подписана вече от повече от 20 хиляди души

От библейските текстове: Къде е Армагедон и там ли ще се състои Апокалипсисът?

Богослови, археолози, историци и хора на изкуството за Края на света