Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Най-знаменитите влюбени в по-новата история

ЖИВОТ КАТО РОМАН

Най-знаменитите влюбени в по-новата история

Те са знатните избраници на любовта

Любовта винаги е била движеща сила, на която човечеството дължи шедьоври на световното изкуство и мигове на въодушевление за цели нации.

Не всички, за които ще стане дума, са били щастливи с любовта си, но те са пример на самоотвержена преданост, която вдъхновява милиарди хора по света.

Уинстън Чърчил и Клементина Хозер

Уинстън Чърчил и Клементина Хозер

Още

Алисън Дюбоа: Любовта е единствената сила, способна да надвие смъртта и да осъществи връзка между световете

Алисън Дюбоа: Любовта е единствената сила, способна да надвие смъртта и да осъществи връзка между световете

Двамата се срещат на светски прием, но били толкова стеснителни, че следващата им среща е чак след четири години. Поканени били на бал от лейди Сент-Хелие. На този бал зам.-министърът по онова време Чърчил най-сетне се престрашил да покани Клементина на танц, а после и на гости в дома на херцог Марлборо. Чърчил направил предложение за брак на Клементина в един розариум, малко преди да се разрази страхотна буря.

Тъкмо в момента, в който се опитвал да й сложи годежния пръстен, просветнала светкавица и от небето се изсипал страхотен дъжд. Клементина обичала да разказва за този момент, като внасяла художествен момент в него- как светкавицата проблеснала върху рубина и двата диаманта на пръстена на ръката й, като "орисница за вечна любов".

И наистина, Клементина става за великия англичанин, не само съпруга, но приятел, съветник и надежден тил. В края на живота си Уинстън Чърчил пише писмо до жена си, в което й признава: "Клеми, ти ми подари райско наслаждение от живота!"

Мата Хари и Вадим Маслов

Мата Хари и Вадим Маслов

Още

Джон Ленън и Йоко Оно - любов като на кино, и филм за любовта им

Джон Ленън и Йоко Оно - любов като на кино, и филм за любовта им

Ротен командир на стрелкови полк към Руския експедиционен корпус, командирован във Франция по време на Първата световна война, среща в Париж - в "Гранд Опера" знаменитата танцьорка и немска шпионка Мата Хари. Тя била на 23, а той - на 40. Когато Маслов се връща на фронта, единствената връзка между влюбените станали страстните им писма. И тогава се случва нещо невероятно: за да помогне на възлюбления си да реши финансовите си проблеми, немската шпионка се съгласява да работи за френските спецслужби.

Последната среща на Мата Хари с Вадим Маслов е в един санаториум във Вител, където той лекува раните си. Последвали две щастливи седмици за двамата, след което Маслов ненадейно изчезва завинаги от живота на Мата Хари.

Още

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Уолис Симпсън - жената, заради която крал се отказа от престола си

Нейните опити да разбере какво се е случило с него и какво го е накарало да я изостави, останали напразни. Чак през 1917 г., когато Мата Хари е осъдена на разстрел, Маслов излиза от сянката, буквално изгубила разсъдъка. Според слуховете, бил на прага на самоубийство. След войната емигрира във Франция и според някои сведения, завършва живота си като монах във френски манастир.

Раджив Ганди и Соня Майно

Раджив Ганди и Соня Майно

Още

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Голямата любов на Антоан дьо Сент-Екзюпери - Натали Палей

Наследникът на най-прочутото семейство в Индия се среща с провинциална италианка в гръцки ресторант в Англия. Каква "географска" ирония проявява съдбата! Това била любов от пръв поглед и за цял живот. Преди да встъпят в брак, Раджив и Соня трябвало да се преборят с неодобрението на семействата си. После обаче доказват, че любовта им е истинска и завинаги - "докато смъртта ги раздели".

След убийството на Раджив Ганди, Соня, която до онзи момент винаги казвала, че е аполитична, продължила делото на съпруга си за благото на неговата родина - Индия.

Джейн Остин и Том Лефрой

Самотно влюбената Джейн Остин

Още

Джейн Остин: Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето

Джейн Остин: Има толкова видове любов, колкото и мигове във времето

Джейн Остин била истинска звезда на провинциалните балове в графство Хемпшир и имала всички шансове да се омъжи много добре по сметка. Но 18-годишната Джейн среща Том. Той бил на гости на дядо си по време на ваканцията. После си заминал за Лондон и дори не си спомнял за Джейн, която за разлика от него, превърнала любовта си към него в истински фетиш на живота си. От момента, в който срещнала Том, за нея не съществувал нито един друг мъж, достоен да получи сърцето и ръката й.

Вероятно тази любов е и причината за нейния успех като писател. Романите на Джейн Остин - "Разум и чувства" и "Гордост и предразсъдъци", са шедьоври на световната литература.

Мария Склодовска и Пиер Кюри

Пиер Кюри и Мария Склодовска

Още

Трогателната история на китайските "Ромео и Жулиета"

Трогателната история на китайските "Ромео и Жулиета"

Казват, че Пиер Кюри се влюбил от пръв поглед в... ръцете на Мария, които целите били в рани от киселина. Тя неуморно се занимавала със своите изследвания и не обръщала никакво внимание на женската суета. Двамата с Пиер Кюри стават автори на много научни открития, получават Нобелова премия, а в личния си живот - родители на две прекрасни дъщери. И когато Пиер загива нелепо под колелата на конен екипаж, Мария изпада в жестока депресия.

Остатъкът от живота си посвещава на делото, което някога започнали двамата с Пиер Кюри.

Ърнест Хемингуей и Марлен Дитрих

Ърнест Хемингуей и Марлен Дитрих

Още

Хемингуей и Марлене Дитрих изживели платоническа любов

Хемингуей и Марлене Дитрих изживели платоническа любов

Знаменитият писател и холивудската актриса се запознали по време на океански круиз. След това плаване, до края на живота си носели в сърцата си пламъка на своята любов. Те никога не заживели заедно, но си пишели нежни и страстни писма, в които искрено споделяли чувствата си един към друг. Когато се срещат, и двамата били обвързани, и от чувство за отговорност към близките си, обричат любовта си на жестоко изпитание. Само писмата сгрявали душите им - все по-страстно и всеотдайно.

Аристотел Онасис и Мария Калас

Мария Калас и Аристотел Онасис

Още

В Русия забраниха филм за любовта на Николай II и балерината Матилда Кшесинска

В Русия забраниха филм за любовта на Николай II и балерината Матилда Кшесинска

Милиардерът Аристотел Онасис видял за пръв път Мария Калас на един венециански бал. След това отишъл на неин концерт и толкова силно я желаел, че проявил дързостта да я покани на яхтата си заедно с мъжа й. Именно там и двамата осъзнали, че помежду има нещо повече от харесване - безумна страст!

И двамата разказват в мемоарите си, че несмущавани от присъствието на когото и да било, в онези дни на тяхната велика любов, всеки виждал единствено и само другия. За жалост, когато заживяват заедно, страстта отстъпила място на унижението, което трябвало да търпи Мария Калас, заради деспотичния характер на Онасис.

Тя продължавала да го обича страстно, прощавала му и лъжите, и изневерите му, и дори женитбата му с Джаки Кенеди, но това болезнено я наранявало. Въпреки това, Мария Калас е до Онасис до края на дните му, докато по същото време неговата Джаки била заета да прахосва състоянието му.

Кралица Елисавета II и принц Филип

Младите Елисавета и Филип

Още

Англия очаква скандал след филма за Даяна

Англия очаква скандал след филма за Даяна

Младата английска принцеса Елисавета се запознала с моряк-курсант на семен прием. Тогава тя била едва на 13, а той - на 18. Принцесата се влюбила в стройния младеж от пръв поглед и просто си го "набелязала" за съпруг. Никакви доводи на кралското семейство не отказали Лилибет, както я наричали, от него. Тя заставила роднините си да се примирят с избора й, и вдъхнала на Филип самочувствието на глава на семейството, което двамата създали.

Нито за момент по време на брака им, не си позволила да парадира с короната си. А това може да направи само една истинска кралица - в прекия, и в преносния смисъл на думата.

Принц Филип и кралица Елисавета Втора

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Германската министърка на културата в Одеса: Войната застрашава културната идентичност на Украйна

Клаудия Рот, която е на посещение в Одеса, заяви, че тази война също е война срещу културата, срещу културата на демокрацията

Фестивалът Ritual Gatherings организира мащабно почистване на плаж Камчия

Броени дни преди фестивала, който ще се проведе за July Morning, организаторите призовават варненци да се включат в почистването на плажа и да научат повече за уникалната за района бяла дюна

За 27-ми път "Кантус Фирмус" в партньорство с Classic FM радио връчиха отличието "Златно перо"

"Благодаря на целия български народ, защото усещам тяхната обич. Желая на всички здраве, а също силата и куража да удържаме българщината", каза прочутата певица Валя Балканска

Президентът Радев: Владимир Димитров-Майстора продължава да ни провокира, да ни задава въпроси

"Всеки един от нас, когато застане пред платната му, няма начин да не се смири, да не попие от мъдростта, която се излъчва от неговото творчество, да не затаи дъх и да не се обърне към себе си, към своята същност, каза държавният глава

Майкъл Файнстайн, Ицхак Пърлман и Евгений Кисин са сред звездите на концерт за Украйна в Карнеги хол

Приходите от благотворителния концерт са в полза на хуманитарната организация "Дайрект рилийф", която работи с украинското министерство на здравеопазването

Какво е толкова доброто на Разпети петък, че на английски го наричат Good Friday (Добър петък)

Защо наричаме Разпети петък "добър", когато си припомняме толкова мрачно събитие, ден на страдание и смърт за Иисус Христос?