Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Шестото издание на международния фестивал за дизайн МЕЛБА посреща в София европейски звезди на дизайна

АРТ ТЪРСЕНИЯ

Шестото издание на международния фестивал за дизайн МЕЛБА посреща в София европейски звезди на дизайна

От 2 до 12 ноември 2023 г. публиката ще се срещне с едни от най-значимите имена в областта на типографията и графичния дизайн, илюстрацията, архитектурата, продуктовия и индустриалния дизайн

Източник: КОМПЛЕКТ

Още

Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022

Изложба-преглед на актуалния български дизайн открива МЕЛБА фестивал 2022

За шеста поред година единственият фестивал за дизайн в България - МЕЛБА (2 - 12 ноември 2023) среща публиката с едни от най-значимите имена в областта на типографията и графичния дизайн, илюстрацията, архитектурата, продуктовия и индустриалния дизайн.

Изпитаната формула от еднодневен симпозиум с лекции от европейски емблеми на съвременната дизайн сцена, съпроводен от разнообразни изложби, работилници и дискусии в рамките на десетдневен фестивал, ще бъде приложена с размах и тази година от организаторите от Комплект.

"Щастливи сме, че през годините фестивалът успя устойчиво да изведе значимостта на дисциплината на преден план, да изтъкне потенциала ѝ и да запали международни сътрудничества. За предстоящото фестивално издание усилено работим по подготовката на стойностно и увлекателно съдържание, обстоен преглед на най-интересното от българския дизайн през изтеклата година и поредица от изложби на належащи съвременни теми", споделят Адриана Андреева и Бояна Гяурова, основателки на Комплект.

По традиция ядрото на фестивала е лекционният форум на МЕЛБА, който тази година ще се състои на 4 ноември в Зала 1 на Топлоцентрала. Предстоящото издание включва великолепни лектори от шест различни държави: Якуб Спурни и Михаел Долейш от основаното през 1994 г. чешко студио за графичен дизайн и визуална идентичност Studio Najbrt, знакови със сътрудничеството с Международния филмов фестивал в Карлови Вари и фотографа Йозеф Куделка; Панос Сакас, основател и главен дизайнер на The New Raw, студио за рисърч и дизайн, базирано в Ротердам и представено в музея за съвременно изкуство De Domijnen, Фондация Cosmo Caixa, културния център "Онасис" и др.;

Дебора Манети, дизайнер на шрифтове, автор на проекта Fight for Kindness и съосновател на италианското студио за типография и брандинг Zeta Fonts; Гонсало Хереро Деликадо, куратор, преподавател и архитект, базиран в Лондон и ръководител на Световната среща на върха EcoCity 2023; Хорхе Пенадес, индустриален дизайнер и творчески директор от Испания с богато портфолио и клиенти, сред които Adidas и Camper; и Оскар Торънс, ирландски дизайнер и творчески директор с фокус върху колаборации с музиканти от различни сфери и клиенти като Nike, MTV, Sagmeister & Walsh, Universal music.

Билетите за симпозиума са на специална, early bird цена от 75 лв. (до 15-ти октомври включително) за място и 35 лв. онлайн. Можете да закупите своя билет за Международния МЕЛБА симпозиум ТУК.

Още

10 дни, посветени на дизайна, с петото издание на МЕЛБА фестивал в София

10 дни, посветени на дизайна, с петото издание на МЕЛБА фестивал в София

Другият фокус във фестивала от самото му създаване е изложбата "Преглед на българския дизайн". Тази година в нея шестима дизайнери работят в тясно сътрудничество с шест производствени компании в опит за "картографиране" на индустриалната база в България.

Предприемаческият дух дава шанс на творците да се запознаят с нови методи, материали и машини извън обичайната им среда. Куратор на изложбата е Дима Стефанова, дизайнер и инициатор на образователната платформа Know-How-Show-How. Изложбата ще бъде открита на 2 ноември 2023 в галерия КО-ОП, като така ще бъде поставено началото на 10-дневния МЕЛБА фестивал.

Съпътстващите фестивални събития включват организираната за първа година от Комплект, в партньорство с Унгарския културен институт Лист, дизайн резиденция, която цели да създаде повече пространство за изследване, мислене и критика в областта на дизайна. В рамките на 3-седмичен престой в София графичната дизайнерка и илюстраторка от Будапеща Ката Моравски ще се потопи в изучаване на града, а резултатът от резиденцията ще може да бъде видян в рамките на изложба в института.

Източник: КОМПЛЕКТ

Сред акцентите в програмата е и изложбата "Дипломен проект", представяща многообразието в похватите, медиите и темите, които вълнуват младото поколение днес и как то осмисля утрешния ден. Тази година на фокус е работата на Радина Йотова, визуален артист в полето на дигиталните изкуства. Радина представя видео инсталацията, с която се дипломира от Кралската художествена академия в Хага през 2022 г. Работата ѝ разглежда абсурда, роден в опита да се имитира човешкото възприятие с алгоритми. Откриването е на 7 ноември в пространството за съвременно изкуство UniCredit Studio.

Изложби ще има още в Чешкия център и в галерия PORT A. Фестивалът ще е място и за творчески работилници за сито и ризо печат, водени от специалистите в областта Оскар Гинтер (Франция) и Диего Мена (Испания) и организирани в партньорство с българското SitoStudio. Подробна информация за фестивалната програма можете да откриете във Фейсбук и Инстаграм профилите на Melba Design Initiatives, както и на уебсайта ТУК.

Организатор на МЕЛБА 2023 е Комплект. Проектът се реализира с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Едногодишен грант" и е част от Календара на културните събития на Столична община. Фестивалът се провежда с любезното съдействие на Полския институт в София, Посолството на Ирландия, Чешки център в България и Посолство Испания, както и с подкрепата на Fashion Days, Уникредит Булбанк, Fontfabric, B2N и Bulgaria Air.

За МЕЛБА

Още

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

МЕЛБА НА ЖИВО представя: Нови срещи с местни герои на дизайна

Фестивалът за дизайн МЕЛБА смесва различни перспективи към дизайна в разнообразни творчески активности - международен симпозиум, изложба-преглед на българския дизайн, съпътстващи изложби, работилници, лекции и др. Той е част от МЕЛБА - поредица от инициативи за дизайн, която културните продуценти от Комплект стартират през 2017 г. Проектът бързо се превръща в уникална платформа със силна общност и внимателно подготвено съдържание: МЕЛБА онлайн двуезичен АРХИВ на съвременни български дизайнери, СРЕЩИ с местни герои на дизайна и годишен ФЕСТИВАЛ в София.

За Комплект

Комплект е агенция за културен мениджмънт и консултации с фокус върху дизайна и други креативни практики. Основатели и двигатели на организацията (2015 г.) са Адриана Андреева и Бояна Гяурова, които имат над 10 години професионален опит в сферите творческа консултация, културен мениджмънт и редакторска работа, с фокус дизайн и визуална култура.

Събитието във Фейсбук: ТУК

Още

Деветото издание на МЕЛБА представя самобитни герои на дизайна

Деветото издание на МЕЛБА представя самобитни герои на дизайна

Още

PICTOPLASMA x Bulgaria: първият форум за дизайн на персонажи ще се проведе у нас през септември

PICTOPLASMA x Bulgaria: първият форум за дизайн на персонажи ще се проведе у нас през септември

Още

Звездата на европейската дизайн сцена Марта Серда гостува в София

Звездата на европейската дизайн сцена Марта Серда гостува в София

Още

Гае Ауленти: Принципът на дизайна е да постига форми, които да създават преживявания

Гае Ауленти: Принципът на дизайна е да постига форми, които да създават преживявания

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Хонконг представя изложба на графичния дизайнер Хенри Стайнър

Художникът е автор на логото на известния Jockey Club в Хонконг, както и на логото на HSBC, която заедно с още две банки издава банкноти в обращение на територията. Графиките му са познати както на жителите на Хонконг, така и на туристите, но мнозина не знаят, че те са дело на един човек

Новата градска инсталация на мястото на мавзолея струва 100 000 лева

Надписът "Между миналото, което е напът да се случи, и бъдещето, което вече е било", който ще бъде в Градската градина, е проект на Красимир Терзиев

Маурицио Кателан нарисува мръсни и наранени стъпала на стената на венецианския женски затвор

Павилионът на Ватикана на Венецианското биенале бе в женския затвор на остров Джудека

"Долче и Габана" се обясняват в любов на италианската култура

Изложбата "От сърцето до ръцете: Долче и Габана" може да бъде разгледана от 7 април до 31 юли на няколко етажа в пищния "Палацо Реале"

Aniventure Comic Con тази година е на 6 и 7 юли

В София пристига и косплей победителката в световни конкурси - Bambi Lashes Design от Ирландия

Жанет Левордашка и нейното "Дихание в цвят"

Изложбата е от 5 до 19 март 2024 в СБХ - Шипка 6, зала 1В