Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Гае Ауленти: Принципът на дизайна е да постига форми, които да създават преживявания

ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ

Гае Ауленти: Принципът на дизайна е да постига форми, които да създават преживявания

10 години от смъртта на знаменитата архитектка и дизайнерка, която превърна парижката гара "Орсе" в музей

Членовете на журито Пиера Детасис (вляво) и Гае Ауленти се ръкуват на фотосесията на журито в Ден 1 на 4-ия Международен филмов фестивал в Рим, проведен в Auditorium Parco della Musica на 15 октомври 2009 г. в Рим, Италия / Снимка: Getty Images

Ако трябва да я охарактеризираме с една дума, то тя ще бъде думата "невероятна" с удивителен знак отзад. Защото тя наистина е толкова талантлива, че оставя за векове напред истински шедьоври на архитектурата и дизайна. Тя е успешна жена в една професия, която определят повече като "мъжка".

Нейното име е Гае Ауленти.

Гау Ауленти на официалната церемония по награждаването на ден 9 от 4-ия Международен филмов фестивал в Рим, проведен в Auditorium Parco della Musica на 23 октомври 2009 г. в Рим, Италия / Снимка: Getty Images

Още

Почина чешкият архитект на "Танцуващата къща" в Прага

Почина чешкият архитект на "Танцуващата къща" в Прага

Днес едно от централните места в Милано носи нейното име, а много музеи в Италия всяка година показват малко известни нейни проекти. Нейно дело са интериорът на музея "Orsay" в Париж, на лампата "Pipistrello", столовете "Locus Solus", масата "Tavolo con Ruote" и много други забележителни по формата си архитектурни и дизайнерски шедьоври.

Гае Ауленти (1927-2012) има многолика и плодотворна кариера. Автор е на над 800 проекта, сред които има многофункционални дизайнерски хрумвания. Например, стъклената лампа "Giova" може да се използва като ваза, а металното осветително тяло "Rimorchiatore" се състои от няколко елемента, сред които има дори пепелник.

Embed from Getty Images

Ауленти прави първите си интериорни проекти за шоурумите на производителя на пишещи машини "Olivetti" в Париж и Буенос Айрес. През 60-те години на миналия век тя е една от първите, които дръзват да използват огледални тавани за постигане на калейдоскопски ефект, допълнително подсилен със светлини.

Гигантска инсталация на кръстената на Ауленти Piazza Gae Aulenti на 19 април 2021 г. в Милано, Италия / Снимка: Getty Images

Най-известният й проект е превръщането на интериора на гарата "Орсе" в Париж в музей (1980-1986). Този проект й донася световна слава. След него тя вече е име, на което се доверяват. Правят й престижни поръчки, като проектиране на интериора на музея "Georges-Pompidou" в Париж, реновиране на "Palazzo Grassi" във Венеция, Музея на азиатското изкуство в Сан Франциско, трансформацията на Националния дворец "Монтжуик" в Барселона (1985-1992), който превръща в Национален музей на каталунското изкуство и мн. др.

Гае Ауленти присъства на партито по откриването на 4-ия Международен филмов фестивал в Рим, проведено във Вила Медичи на 15 октомври 2009 г. в Рим, Италия / Снимка: Getty Images

Гае, или Гаетана Ауленти, е родена на 4-ти декември 1927-а година и умира на 31-ви октомври 2012-а. Така че през този месец се навършват 10 години от смъртта й, а в края на тази година - 95 години от нейното рождение. Такъв талант се ражда, както се казва, веднъж на сто години.

Embed from Getty Images

Ауленти се занимава активно с дизайн на мебели, графичен дизайн, сценичен дизайн , дизайн на осветление, изложбен и интериорен дизайн. Тя е ярко явление в изкуството на следвоенна Италия. Името й се записва в авангарда на дизайнерското движение с изцяло нов тип мислене.

(Отляво надясно) Сента Бергер, Павел Лунгин, Гае Ауленти, Милош Форман и Жан-Лу Дабадие на премиерата на „Triage“ по време на Ден 1 от 4-ия Международен филмов фестивал в Рим, проведен в Auditorium Parco della Musica на октомври 15, 2009 в Рим / Снимка: Getty Images

Още

Почина немският дизайнер и архитект-футурист Луиджи Колани

Почина немският дизайнер и архитект-футурист Луиджи Колани

Ауленти респектира с наглед утопичните си идеи, които успява да реализира с чутовен работохолизъм. Завършила е Миланското училище по архитектура на Политехническия университет. Още по време на следването си прави впечатление с аналитичните си способности - бързо се ориентира в средата и въображението й ражда завладяващи и дръзки решения за "пълна промяна". Още в началото на кариерата си е забелязана от дизайнерското списание "Casabella", за което по-късно работи активно.

Embed from Getty Images

Още

Дизайнери превърнаха стара японска баня в магическа атракция

Дизайнери превърнаха стара японска баня в магическа атракция

Много любопитно е как израства като личност. Като дете малката Гае свири на пиано и обича да чете. През 1954-та, когато се дипломира като архитект, само тя и още едно момиче завършват "мъжката" специалност. В едно интервю, вече като световно известен архитект, Ауленти споделя пред "The Times", че родителите й мечтаели не за "мъжко момиче", а за млада светска дама, но тя е щастлива, че ги е "разочаровала", като е постигнала своето.

Дръзновението й да гради я прави експериментиращ новатор. Включва се в движението "Neo Liberty", чиито привърженици държат на индивидуалния стил и използването на нетрадиционни строителни методи в архитектурата.

Embed from Getty Images

Смелост е дори това, че още съвсем в началото на кариерата си Ауленти дръзва да работи като свободен артист. Набира скорост с проекти за "Fiat", "Banca Commerciale Italiana", "Pirelli", "Olivetti" и "Knoll International" . На свободна практика създава дизайнерски проекти за "Poltronova", "Louis Vuitton" и др.

Същевременно пише за списанието "Casabella-Continuità", на което в продължение на десет години е и арт директор. Занимава се с графичен дизайн и е избрана в борда на директорите на "Lotus International" /новото име на списанието/.

Embed from Getty Images

Човек наистина остава респектиран от чутовната енергия на тази талантлива жена. Докато едновременно твори и пише, Ауленти преподава във Венецианското училище по архитектура като асистент-инструктор по архитектурна композиция, както и в Миланското училище по архитектура на Политехническия университет, където е учила самата тя някога.

Embed from Getty Images

Още

Дизайнери превръщат в райски кът едностайно жилище в мегаполис

Дизайнери превръщат в райски кът едностайно жилище в мегаполис

Канят я като лектор на конгреси и професионални сбирки в Европа и Северна Америка. Става член на Американското дружество за интериорни дизайнери и на Movimento Studi per I'Architettura, Милано.

Диапазонът на дизайнерските й идеи е толкова широк, че почти няма празна "ниша", в която да не е работила. Проектира за универсални магазини, мебели за "Zanotta" и др. Експериментира с дизайна на сгъваеми столове от неръждаема стомана, проектира маси от стъкло и пр. Избрана е за вицепрезидент наИталианската асоциация за индустриален дизайн(ADI).

Embed from Getty Images

Звездният й миг е през 1981-ва година, когато е избрана за проекта Gare d'Orsay. Работата й по Musée d'Orsay е призната за истински шедьовър и става причина да я поканят за Националния музей на модерното изкуство в Центъра "Жорж Помпиду" в Париж. В Сан Франциско Ауленти трансформира градската главна библиотека "Beaux Art" в музей на азиатското изкуство. През 2011-а година ръководи разширяването на летището в Перуджа.

Embed from Getty Images

Още

Испански дизайнер си построи тайно жилище под мост

Испански дизайнер си построи тайно жилище под мост

Ще се изненадате, но тази чутовно енергична жена е работила и като сценограф за Лука Ронкони, създала е шест магазина за модния дизайнерАдриен Витадини, като единият от тях се намира в Лос Анджелис. В префекционизма си Ауленти се заела дори с проектирането на манекените за тези магазини.

Списание "Vogue" я цитира веднъж с отговор на въпроса, какъв съвет би дала на хората за техния дом. Ауленти отговаря: "Съветът към всеки, който ме пита как да си направи дом, е да няма нищо, само няколко рафта за книги, няколко възглавници за сядане. И след това да заеме позиция срещу ефимерното и да избере онова, което го свързва с трайните ценности".

Embed from Getty Images

Гае Ауленти работи до последния си дъх. Малко преди смъртта си на 31-ви октомври 2012-а година, само седмица преди да навърши 85 години, тя намира сили да присъства на триеналето в Милано. Днес част от документите, чертежите и дизайнерските й рисунки се съхраняват в Международния архив на жените в архитектурата в библиотеката на Нюман. Ауленти е вдъхновяващ пример за жените в цял свят.

Embed from Getty Images

В тази връзка ще припомним един звезден миг от нейната кариера: На Миланското триенале през 1964-та Ауленти печели Голямата международна награда за работата си - стая с огледални стени и с изрязани силуети на жени, вдъхновени от рисунки на Пикасо. Творбата й е озаглавена "Arrivo al Mare".

След години авторитетът й на професионалист я издига до член на Изпълнителния съвет на триеналето, а през 1991-ва година е наградена с престижната награда Praemium Imperiale.

Всъщност, наградите й са почти неизброими: Награда Ubi за сценография, Медал за архитектура на Академията по архитектура, Париж; Наградата на името на Йозеф Хофман, Виена; Chevalier de la Legion d'Honneur на Франция, както и на френския Орден на изкуството и литературата; Кавалер на Голям кръст на Ордена за заслуги към Италианската република; Почетен декан на архитектурата на Merchandise Mart of Chicago, на Академията "San Luca" в Рим и др.

Embed from Getty Images

Гае Ауленти - мисли

Жените в архитектурата не трябва да мислят за себе си като за малцинство, защото в момента, в който го направят, буквално ще се "парализират".

Убедена съм, че архитектурата е обвързана с полиса, тя е изкуство на града, и като такова е напълно свързана и обусловена от контекста, в който се ражда. Мястото, времето и културата създават точно тази архитектура, а не друга.

Не е възможно да се определи стилът на моята работа. Ако проектирате летище, тогава самолетите са важни. Не е по-сложно да се проектира музей. Предпочитам музеите, заради моята лична страст - изкуството.

Осъзнатият принцип на дизайна е да се постигат форми, които биха могли да създадат преживявания.

Когато критикуваш нещо, най-добре е да изчакаш две-три години, и тогава да го прецениш отново.

Какво по-реално и по-осезаемо нещо има в едно изкуствено пространство от една тухла?!

Еми МАРИЯНСКА

Още

Дизайнер създаде стряскащо килимче за нежелани гости

Дизайнер създаде стряскащо килимче за нежелани гости

Още

Дизайнерката Мариела Гемишева и нейният "Сън"

Дизайнерката Мариела Гемишева и нейният "Сън"

 

Още

Графичен дизайнер вдъхновява скейтъри

Графичен дизайнер вдъхновява скейтъри

Още

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

Лондонският фестивал на дизайна е под знака на екологията

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Рамката на нефа в катедралата "Нотр Дам" в Париж е възстановена

Шпилът, възстановен в оригиналния стил на архитекта от 19-и век Йожен Виоле льо Дюк, също е пред завършване

Японският архитект Рикен Ямамото спечели наградата "Прицкер"

Ямамото, който е на 78 години, е посветил пет десетилетия на проектирането на частни и обществени сгради - от резиденции до музеи и училища, от оживен летищен център до пожарна със стъклени стени, и във всички тези пространства е обръщал внимание на духа на общността

Започна строителство на нов берлински музей за модерно изкуство

Новият музей ще бъде седмото място, където ще се помещава Националната галерия на Германия

Музеят "Истанбул Модерн" е сред най-добрите културни забележителности в света според "National Geographic"

Сградата е проектирана от един от най-значимите съвременни архитекти Ренцо Пиано