Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дизайнерката Мариела Гемишева и нейният "Сън"

В ЗОНАТА НА СЪНИЩАТА

Дизайнерката Мариела Гемишева и нейният "Сън"

На 4 януари от 17 ч. в Structura Gallery

Източник: Facebook страница

На 4 януари от 17 ч. можем да видим "Сън" на Мариела Гемишева в Structura Gallery.

Галерия: Структура

Проектът в галерия Структура завършва няколкогодишен цикъл от работи, посветени на границата между красотата и насилието, между живота и смъртта. За отправна точка е използван родният град на художничката Казанлък, известен със своите розови масиви и скъпоценното розово масло, с военния завод, произвеждащ оръжия и боеприпаси, с "Долината на тракийските царе", в която са разположени множество древни гробници.

Мариела Гемишева (Източник: Facebook страница)

Още

Чудомировите "нашенци" грейнаха на сграда в Казанлък

Чудомировите "нашенци" грейнаха на сграда в Казанлък

През 2011 г. за представянето си в галерия в чекмедже "Ogms" Мариела Гемишева пълни гилзи със смес от розово масло и барут, създавайки най-убийствено страстния парфюм на всички времена в работата "Guns and Roses Oil". Свързването на една от основните съставки на бюти индустрията с фабрикуването на артикули за смърт създава тази динамитна комбинация. Художничката развива идеята си в едноименния пърформанс от 2015-та година, осъществен в емблематичната за град Казанлък "Шипкова къща". Специално преработените за проекта гилзи, капсули и куршуми са превърнати в "мускали".

През 2018 Мариела Гемишева представя инсталацията "Модни обекти в цветовете на розата" - художествено-концептуална намеса в тематичните пространствата на музея на маслодайната розата в Казанлък, където меки розови скулптури активно "оживяват" и дават нов пулс на "застиналата" музейна експозиция.

"Secret Performance" е реализиран през 2019 г. в могилната гробница "Грифони" от 3-ти - 4-ти в. пр. Хр. в долината на тракийските владетели край Казанлък. Това е своеобразен автопортрет на авторката като музеен експонат в специално състояние на сън само и единствено пред камерата на Калин Серапионов.

Източник: Facebook страница

Инсталацията в галерия Структура завършва трилогията, като свързва реалното с нематериалното. Откровеността на действителността се сблъсква със зоната на сънищата. Границата между двете става почти невидима. От древността през близката история до изкушенията на настоящето - Мариела Гемишева създава красива визуална среда, наситена с множество остри коментари за света, който обитаваме и за собственото ни място в него.

Галерията си запазва правото на промени спрямо предписанията за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемичните мерки.

Проектите са осъществени със съдействието на Община Казанлък, Исторически музей "Искра", "Музей на розата" и Арсенал АД, Казанлък.

Мариела Гемишева (Източник: Facebook страница)

Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплините "Моден проект", "Модата на 20-ти Век" и "Модата като спектакъл" в специалност "Мода" към Национална художествена академия.

Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. В международни, групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева е работила с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Набойша Вилич, Гергана Мудова и др.

Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM - Виена, Gass Art Gallery - Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

http://www.marielagemisheva.com

Още

Пърформанс артист позира гол пред шедьоври

Пърформанс артист позира гол пред шедьоври

Още

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Още

Провокативният хореограф Тражал Харел със зрелищен пърформанс в ДНК

Провокативният хореограф Тражал Харел със зрелищен пърформанс в ДНК

Още

"Защо в море от информация давиш се от тишината" - сетивен онлайн пърформанс на Георги Налджиев

"Защо в море от информация давиш се от тишината" - сетивен онлайн пърформанс на Георги Налджиев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Международното триенале на сценичния плакат почита своя създател Божидар Икономов

На екраните в залата за пръв път ще бъде представена уникална серия от плакати, създадени от едни от най-влиятелните майстори на това изкуство. Сред тях са Гите Кат - Дания, Томаш Богуславски - Полша, Матис Холгер - Германия, Джанпинг Хе - Китай/Германия, Щефан Бунди - Швейцария

Парад на шапките нарежда София до световните столици на модата

Събитието ще се проведе тази събота, 26 юни от 16 ч.

Триумфалната арка ще бъде опакована по проекта на Кристо през юли

Инсталацията, на стойност 14 милиона евро, ще осъществи мечтата отпреди повече от 60 години на Кристо и съпругата му Жан-Клод

Унгарката Естер Борнемиса грабна голямата награда на София Хартиен Арт Фест

Авторитетно жури определи наградоте в четвъртото издание на Софийския Хартиен Арт Фест

Лего пуска конструктор, посветен на ЛГБТ+ общността и многообразието

Цветовете на комплекта, наречен "Всеки е страхотен" (Everyone Is Awesome), са избрани, за да отразят оригиналните цветове на знамето на дъгата, както и различните цветове на кожата сред ЛГБТ+ хората

Sofia Art Projects стартира с международна изложба на Ларгото

Артисти от България, САЩ, Швейцария, Чехия и Украйна ще участват в изложба в историческия център на София и онлайн, занимавайки се с понятията за интимност и спектакъл в епохата на социалните медии.