Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Дизайнерката Мариела Гемишева и нейният "Сън"

В ЗОНАТА НА СЪНИЩАТА

Дизайнерката Мариела Гемишева и нейният "Сън"

На 4 януари от 17 ч. в Structura Gallery

Източник: Facebook страница

На 4 януари от 17 ч. можем да видим "Сън" на Мариела Гемишева в Structura Gallery.

Галерия: Структура

Проектът в галерия Структура завършва няколкогодишен цикъл от работи, посветени на границата между красотата и насилието, между живота и смъртта. За отправна точка е използван родният град на художничката Казанлък, известен със своите розови масиви и скъпоценното розово масло, с военния завод, произвеждащ оръжия и боеприпаси, с "Долината на тракийските царе", в която са разположени множество древни гробници.

Мариела Гемишева (Източник: Facebook страница)

Още

Чудомировите "нашенци" грейнаха на сграда в Казанлък

Чудомировите "нашенци" грейнаха на сграда в Казанлък

През 2011 г. за представянето си в галерия в чекмедже "Ogms" Мариела Гемишева пълни гилзи със смес от розово масло и барут, създавайки най-убийствено страстния парфюм на всички времена в работата "Guns and Roses Oil". Свързването на една от основните съставки на бюти индустрията с фабрикуването на артикули за смърт създава тази динамитна комбинация. Художничката развива идеята си в едноименния пърформанс от 2015-та година, осъществен в емблематичната за град Казанлък "Шипкова къща". Специално преработените за проекта гилзи, капсули и куршуми са превърнати в "мускали".

През 2018 Мариела Гемишева представя инсталацията "Модни обекти в цветовете на розата" - художествено-концептуална намеса в тематичните пространствата на музея на маслодайната розата в Казанлък, където меки розови скулптури активно "оживяват" и дават нов пулс на "застиналата" музейна експозиция.

"Secret Performance" е реализиран през 2019 г. в могилната гробница "Грифони" от 3-ти - 4-ти в. пр. Хр. в долината на тракийските владетели край Казанлък. Това е своеобразен автопортрет на авторката като музеен експонат в специално състояние на сън само и единствено пред камерата на Калин Серапионов.

Източник: Facebook страница

Инсталацията в галерия Структура завършва трилогията, като свързва реалното с нематериалното. Откровеността на действителността се сблъсква със зоната на сънищата. Границата между двете става почти невидима. От древността през близката история до изкушенията на настоящето - Мариела Гемишева създава красива визуална среда, наситена с множество остри коментари за света, който обитаваме и за собственото ни място в него.

Галерията си запазва правото на промени спрямо предписанията за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемичните мерки.

Проектите са осъществени със съдействието на Община Казанлък, Исторически музей "Искра", "Музей на розата" и Арсенал АД, Казанлък.

Мариела Гемишева (Източник: Facebook страница)

Доц. д-р Мариела Гемишева е моден дизайнер и артист в областта на пърформанса, инсталацията и обекта, преподавател в дисциплините "Моден проект", "Модата на 20-ти Век" и "Модата като спектакъл" в специалност "Мода" към Национална художествена академия.

Мариела Гемишева е известна с многобройни нестандартни и запомнящи се експериментални решения в областта на модата и арт пърформанса. В международни, групови и самостоятелни проекти Мариела Гемишева е работила с куратори като Яра Бубнова, Мария Василева, Харалд Зееман, Питър Вайбъл, Еда Чуфер, Роджър Коновър, Хедвиг Заксенхубер, Набойша Вилич, Гергана Мудова и др.

Нейни работи са притежание на музейни институции като Софийска градска художествена галерия, ESSL MUSEUM - Виена, Gass Art Gallery - Tорино, както и на много други частни и публични галерии и колекции.

http://www.marielagemisheva.com

Още

Пърформанс артист позира гол пред шедьоври

Пърформанс артист позира гол пред шедьоври

Още

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Визуалният артист Християн Бакалов с пърформанс ЧИСТО (бъдеще) в София

Още

Провокативният хореограф Тражал Харел със зрелищен пърформанс в ДНК

Провокативният хореограф Тражал Харел със зрелищен пърформанс в ДНК

Още

"Защо в море от информация давиш се от тишината" - сетивен онлайн пърформанс на Георги Налджиев

"Защо в море от информация давиш се от тишината" - сетивен онлайн пърформанс на Георги Налджиев

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Истории от порцелан. Образи от Великото херцогство Люксембург - в Регионален етнографски музей - Пловдив

Ако искате да видите порцелановия разказ за историята на Люксембург, посетете изложбената зала на РЕМ - Пловдив от 10 април до 15 юни 2021 г.

Хербариумът като място за съхранение на идеи в Националната галерия

Експозицията може да бъде видяна от 8 април до 30 май 2021 г.

Пет изложби на млади дигитални артисти в пет български града

През месец април ще бъдат представени новите проекти на млади дигитални артисти, продуцирани от Фондация ДА Лаб

"Под булото на съзнанието" - пърформанс на Биляна Вучкова

На 17 март 2021 г. в ONE Gallery се открива самостоятелната изложба на музиканта и пърформър

Галерия Аросита представя Анна Цоловска в "Тотална медитация"

Изложбата е от 4 до 14 март 2021 г. на ул. "Врабча" 12Б

Светлината разказва - изложба на Иво Стаменов ОттО

Може да се разгледа до 28 февруари 2021 г. в Галерия "Лампион", ул. Кракра" 2А