Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Коментари

Генерал Пантелей Киселов помита 40-хилядна румънска армия с атака "На нож!"

ВЕЛИКИТЕ БЪЛГАРИ

Генерал Пантелей Киселов помита 40-хилядна румънска армия с атака "На нож!"

Останал в историята като Победителят при Тутракан, доблестният командир участва в четири войни и служи вярно и достойно на българската армия в продължение на 40 години. На 14 октомври се навършват 92 години от смъртта му.

Отказ

Улеснения и привилегии за регистрирани потребители:

  • не си измислят и пишат прякори всеки път;
  • не въвеждат досадните символи от картинката за сигурност.

Познайте какво щеше да се случи с този достоен българин, ако беше доживял до 44-та.

Поклон пред такива хора като ген.Киселов!Извършеното от тях трябва да се помни!

Ще ми се да гледам филм за този герой. Би било наистина великолепно, да се снима игрална поредица, за героите на третото царство.

Поклон пред хората, дали всичко на Родината...Уви само четем за тях, а днес най-важното е колко ще е комисионната...

Ген. Киселов има и доста победи над руските нашественици в Добруджа, интересно защо те не са споменати?

Поклон пред такива хора!!!

Ген. Киселов губи 7000 души за един ден. В съюз с Османската империя, вековния враг на българите. За интересите на немците на Балканите. Герой.

Велик и достоен българин - няма две мнения по въпроса. Жалко, че при Тутракан даваме 7000 жертви - млади българи. Цената на земята е висока, но живота на всеки българин е безценен. Трудно е да се говори за победа, когато 7000 българи са оставили 7000 семейства (реални или бъдещи) без мъж. И все пак за България всеки трябва да е готов да умре както би го сторил за децата си. Поклон!

Добре е да се публикуват повече такива материали за българските велики имена от войните за национално обединение, за да се види и от най-малоумните русофилистици срещу кого са се борили предците ни преди век, и кой наистина им е пречел постоянно за осъществяването на нашия национален идеал - да съберем всички българи в една държава, очертана от българското етническо землище още по време на Карнегиевата анкета...

това кога, и къде са победите му над руските нашественици?

Още по-добре ще е , ти гнидата чирашка, да сё скриеш назад у калната евронива, дет ти е мястото, и да продължиш да бИреш европлод и еврозеленчук.!. мбууухахаха

Дирници, благодаря за хубавата статия!

На нож срещу укрепени позиции... щото не му се чака, па после защо сме давали толкова жертви сред редовия състав.

В българската история, чети!

В калта ще ви вкараме вас, руските помаци, и нема да излезете оттам.

Човек се просълзява като чете за такива герои!!! Много български пълководци и техните войници са са прославили по бойните полета. Ген. Киселов и Ген. Иван Колев са само едни от героите през ПСВ. Те са смазали румънските , руските и сръбските противници. Заради тях Румъния и Русия капитулират. Те не се споменават в фалшифицираната ни от комунисти и руснаци история. Затова руснаците ни открадват архивите и до ден днешен не ги връщат. Няма по мръсно същество то руснака. А най голямата лъжа от историята ни, е че руснаците били дошли да ни освобождават!! Ха ха ха.

Ами то с криене по окопите крепости не се превземат!!

Ти ли ве дрисък миризлив?хахаха Ти изпълзи първо от таа кал па тогава квичи.!. Жалко безгласно и робско животно си.!. мбууухахаха

само си представих глемио Каракачанов в такава роля. Историята щеше да е "Генералисимус Каракачанов се търкалаше по бойното поле предизвиквайки ужас у противника, който се разбягваше хаотично и сдаваше заетите позиции". Отзад в тил резидент Радев прави коремни набирания да плаши отдалеко останалите вражески войници.

5-ти септември 1916 г край тогавашното село Дайдър,руснаците агресори са смазани от нашите воини,за съжаление с цената на много жертви от българска страна,от двамата ми прадядовци единия загива,участват трите полка Варненски,Шуменски и Търновски,сега там има три села,които се казват Варненци,Шуменци,Търновци.

Голям смях си ти, защото не четеш. Ясно си пише. Нападащите крепостта са дали 7 хиляди убити и ранени а защитниците 12 хиляди убити, ранени и удавили се. Май няма друг такъв случай нападащите да дадат по малко жертви, от отбраняващите се.

Ти си боклук!!!

Генерал Киселов "победил" и загубил 7000 души за един ден пък Добруджа остава в румънски ръце. Сталин ни я подарява после.

Товарищ Петров, вземи малко прочети историята и не се мъчи да пишеш, защото нещо глупости излизат.

Балканския дрисък да си спомни и крали Марко,че то друго не му остава.хахвха Тъп и смешен гурбетдобитък.

България губи войната и Добруджа остава в румънски ръце. Ти да не си гледал някой филм с алтернативна история?

Който капитулира последен той губи войната, нали така. България капитулира (за съжаление пред две сръбски и няколко френски дивизии) през септември 1918. А после пак каритулира (много капитулации) пред СССР. През 1944. Предаваме се. Но Сталин оставя Добруджа в България. Подарък дарена не спечелена чрез победа. Разбра ли сега- хем ни пердашат и двата пъти хем Добруджа у нас. По руска воля.

поклон за Генерал Киселов !

пиша ти бавно, защото пак се проявяваш като много тъп. Първо - Крайовската спогодба е одобрена от всички тогавашни велики сили, включително и СССР. Второ - никога не сме "капитулирали" през ВСВ. Имаме примирие със съюзниците (след като СССР ни обявява война), късаме връзките с Германия и ѝ обявяваме война. И трето - не знаех, че Сталин е руснак и в Съветския съюз са живели само руснаци. Четвърто - оставаш си нещастно руско мекере.

И това от руснак, чийто роднини, до преди сто години са ги продавали като добитък от собствените му господари....

Прочетох статията, страхотна! Прочетох коментарите, УЖАС! Сериозно ли бе, хора? Човекът е бил родолюбец, бил се е за България, бил се е срещу англичани, французи, някои споменават и руснаци за родината, а вие тук за русофили, русофоби, комунизъм и демокрация спорите. Всичките сте срам!

А дали е "руснак" или русофоб, провокатор.

Всичко е много хубаво, но обаче има едно голямо но- Румънската армия и част от румънския народ са българи по произход- Мога да ви дам много примери за това - Наместо съюзяване ние помитаме и даваме в жертва 7000 души- ТДа се биеш срещу румънците е като да се биеш срещу брат си -Да знам, че сред тях има и от унгарски произход, но нашите генни изследвания са показали, че сме и близки с тях-

По-точно, да се биеш срещу румънците е като да се биеш срещу "македонците".

ПОКЛОН,ГЕНЕРАЛЕ! - изпълнил с огнен меч завета на дедите - да пазим земите си от близки и далечни завоеватели!

Като ти обявят война вече не са братя..... какво очакваш да смъкнат гащи ли?

Поклон!!! Трябва повече статии за велики българи. Писна ми да чета за кифли, чалгаджийки и друга измет

Решителният удар срещу Кубадин е насрочен за 21.10.1916г. и остава скрит за румънското командване. Източната група продължава напредването си с Конната дивизия, а 4-та пехотна дивизия начело с ген. П. Киселов извършва пробива при Кубадин. Под ураганния артилерийски и пушечен огън, преславци намиращи се близо до село Кубадин в упорит бой от 10 часа успяват да изтласкат противника едва към 17 часа. Окопите на противника са завзети от преславци след яростна атака ,,на нож’’. В 17.00 ч. ген. П. Киселов изпраща донесение до командващия армията, че укрепената позиция и селото са в български ръце. Пленени са 24 руски офицери и 2800 руски войници. На 21.10.1916г. към 13.30ч. позицията при Топра Хисар също пада в български ръце. Успехът се дължи главно на кавалерията на ген. Иван Колев, който обхваща фланга на противника и със завземането на селата Тузла и Урлукьой застрашава тила му.

Календар