Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

ПОГЛЕД

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Снимки: Фондация "Прочети София"

Внушителен 3D мапинг, част от проекта "Скритите букви" на фондация "Прочети София", ще бъде прожектиран на фасадата на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" на 23 май от 21:30 до 00:00 ч.

Снимки: Фондация "Прочети София"

Още

Разходи се по пътя на "Скритите букви"

Разходи се по пътя на "Скритите букви"

Мапингът се показва за втори път в София, а поканата от Столична община за реализирането му е по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът е и причината от 20 май пейките-букви, които са в основата на проекта, да гостуват в Прага.

Създаден от Полина Герасимова (Poliforma), визуалният разказ е посветен на езика като дом, на нюансите на общуването, на идентичността и разбирането на другите. Основни герои са онези уникални букви, чиито графичен образ отразява специфичните звуци, от които е съставен езикът ни. Поезията за 3D мапинга е написана от Стефан Икога, а музиката е на Kan Wakan.

Снимки: Фондация "Прочети София"

Проектът "Скритите букви" започва през 2018, когато в София бяха разположени 14 пейки във формата на онези букви от азбуката (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки. Тогава те обособиха малки литературни кътчета, скрити и тихи места за четене.

Към всяка пейка имаше и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта. Поетите, които участваха в него, бяха Анна Лазарова, Галина Николова, Георги Господинов, Иван Ланджев, Красимира Джисова, Марин Бодаков, Мария Калинова, Мирела Иванова, Надежда Радулова, Никола Петров, Петър Чухов, Силвия Чолева, Стефан Иванов и Цочо Бояджиев.

Снимки: Фондация "Прочети София"

В идейната основа на "Скритите букви" бе заложено свързването на поезията, града и типографията и извеждането на съвременната българска поезия и литература на ежедневните пътища на хората.

Още

„Скритите букви“ с грандиозен 3D Mapping и поетическа антология

„Скритите букви“ с грандиозен 3D Mapping и поетическа антология

Именно в същата логика бе създаден и мапингът през 2021 г. Той бе част от серията разнообразни активности, свързани със "Скритите букви". Графично мапингът се вписва в идентичността на проекта, разработена от Костадин Кокаланов от Sudio Frank, която съчетава шрифта "Комета" на Кирил Златков, градските фотографии на Денислав Лилков, ръкописния почерк и играе с тримерната трансформация на буквите в пейки.

Полина Герасимова подхожда с изключителна прецизност към реализацията на този предизвикателен 3D мапинг, в който всеки кадър е отделна рисунка:

 "3D мапингът следва концепцията на целия проект "Скритите букви", създавайки прожекция основно от графични елементи.

Умишлено 3D анимацията е сведена до минимум и всички ефекти и визуализации са създадени от рисувани графични визии, за да се доближим максимално до природата на създаване на писмеността. Фасадата на Националната библиотека е белият лист, а в ритъм и цвят "Скритите букви" оживяват. Текстурните промени върху релефа са нарисувани картини, които са анимирани със средствата на 2D анимацията.

14 са буквите в кирилицата, които нямат графичен аналог в световните азбуки. Те носят характерната за българския език звучност и твърдост на произношението и смисъла. Поканихме 7 човека да прочетат думи, в които участват скритите букви и превърнахме тази какафония в музика.

Обединихме последователността им с поетичен текст и накрая се получи един много различен 3D мапинг, който спечели специална награда "Изкуство с кауза", разказва Полина Герасимова.

Снимки: Фондация "Прочети София"

Прожектиран за първи път по време на пандемията, мапингът приканва към необходимостта да общуваме, но призивът за диалог е от особено значение и днес.

Още

"Скритите букви" с внушителен 3D Mapping на Народната библиотека (снимки)

"Скритите букви" с внушителен 3D Mapping на Народната библиотека (снимки)

"СКРИТИТЕ БУКВИ" В ПРАГА

Литературата като покана за диалог е част от идеята, която стои зад гостуването на пейките-букви в различни градове по света. От 2019 г. градската инсталация от пейки-букви пътешества под името "Българските букви". До момента проектът е представян в Париж, Рабат, Берлин, Пловдив, Будапеща, Брюксел, Единбург, Мюнстер, Нотулн, Гент, Брезник и Сеул.

По инициатива на Българския културен институт в Прага от 20 май до 7 юли 2024 пейките-букви гостуват в чешката столица.

Снимки: Фондация "Прочети София"

По време на своите "турнета" в чужбина, "Скритите букви" се превръщат в истински посланици на българката поезия. Те представят историята на кирилицата и включват преведени стихотворения на 28 български поети. В престоя си в различни градове пейките-букви спомагат за това хиляди хора да прочетат българска поезия на английски, немски и френски език. "Скритите букви" е едно от най-видимите и обсъждани български културни събития зад граница.

Още

 Четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетическа антология "Скритите букви"

Четвърти сезон на "Литературните маршрути" и представяне на поетическа антология "Скритите букви"

През 2024 г. всички събития на фондация "Прочети София" минават под знака на десетгодишнината на организацията.

Прожекцията на Скритите букви: 3D мапинг се реализира по покана и с подкрепата на Столична община. Партньор на събитието е Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий".

Гостуването на "Скритите букви" в Прага се осъществява с финансовата подкрепа на Министерство на културата, Държавния културен институт към МВнР и в партньорство с Българският културен институт в Прага.

Още

Монументално пано на входа на Театър "199" оживява с 3D мапинг

Монументално пано на входа на Театър "199" оживява с 3D мапинг

Още

Третата изложба "Изкуство с увреждания" потапя посетителите в света на сетивата чрез 3D мапинг

Третата изложба "Изкуство с увреждания" потапя посетителите в света на сетивата чрез 3D мапинг

Още

Най-голямото досега 3D мапинг шоу в България

Най-голямото досега 3D мапинг шоу в България

Още

Как светлината променя действителността, или Що е то мапинг прожекция

Как светлината променя действителността, или Що е то мапинг прожекция

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Дуински елегии" от Райнер Мария Рилке в превод на Кирил Кадийски

През зимата на 1912 г. Рилке започва да пише поетическия цикъл "Дуински елегии" в замъка "Дуино", който се намира в близост до италианския град Триест и се извисява над светлите води на Адриатика

Необичаен ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю беше продаден за 656 000 евро на търг в Париж

Прочутият роман на Камю е написан през пролетта на 1940 г. в Париж и е коригиран до септември 1941 г., преди да бъде издаден от "Галимар" през май 1942 г.

102-годишният философ Едгар Морен, публикува роман, написан през 1946 г.

Видният творец пресъздава автобиографията си, за да може най-накрая да бъде прочетена от широката публика

НДФ "13 века България" ще проведе наново конкурса за български роман на годината

Управителният съвет на Фонда анулира процедурата по конкурса и реши повторното му провеждане до края на годината – с жури в същия състав, без доц. д-р Борис Минков

Алеко Константинов. Das Wunderkind: Той трябваше да бъде убит, защото без смърт няма възкресение!

"Das Wunderkind. Биографията на Алеко Константинов" на Иво Милев е много сполучлив опит за изследване и тълкуване от гледната точка на съвременника на жизнения, политическия, научния и творческия път на Алеко Константинов

Обвит в мистерия ръкопис на романа "Чужденецът" на Албер Камю се предлага на търг

Ръкописът, който ще бъде предложен за продан от аукционна къща "Тажан" на 5 юни, донякъде е обвит в мистерия, тъй като се смята, че се е появил след издаването на романа