Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Как светлината променя действителността, или Що е то мапинг прожекция

НАПРЕДЪК

Как светлината променя действителността, или Що е то мапинг прожекция

Мултимедийните проектори създават "втора реалност"

Така ще изглежда Музеят на науката и индустрията в Чикаго

Вече и у нас знаем какво е мапинг прожекция. Гледали сме, макар и рядко, онези светлинни музикални шоута, които наслагват картини и цветови ефекти върху Народния театър, Паметника на свободата, а също и като светещи реклами тук-там, върху фасадите на някои по-забележителни сгради и паметници. Наричат мапинг прожекциите архитектурен тренд / тенденция в архитектурата/, но те са всъщност абсолютен апотеоз на електронните технологии, под ръководството на човешкия гений.

Морски обитатели "плуваха" по фасадата на Народния театър в София през 2011 г.

Една от първите сгради с медиа фасада в света

В цял свят търговията с мултимедийни проектори е в абсолютен разцвет. Защо ли? - Защото те могат да променят действителносттта и да я превръщат във "втора реалност". И могат да правят това навсякъде - в дома ти, на работното място и на улицата. Без да сменяш интериора в дома си, можеш да имаш "нов" дом; без да сменяш адреса си, благодарение на тях можеш да се окажеш в съвършено "нов" град.

Казиното в Макао

Но, внимание! - Проекторите могат да "построят", но също и да "разрушат" сграда. Те могат да създават картини, които да изтръгват от нас въздишка на възхита, но също така и да спрат дъха ни от страх. Те могат да докарат любимите ни герои в нозете ни, но и да ни "поставят" в нозете на големия колкото небостъргач Кинг Конг, изобщо - те могат всичко.

Стотици проектори ще осветят Дисни градчетата до края на годината

Любимите детски герои "летят" над града

Някога за наслагването на изображения в киното се е работило продължително, а ефектът изглежда елементарен на фона на сегашните "мапинг". В киното наслагването, или "двойната експозиция", и до днес се използва за пресъздаване на ретроспекции, от рода на спомени и пр. Днес технологиите могат буквално да си играят и да подменят действителността като в детска игра.

Шоуто е невероятно и буди спонтанния възторг на огромни масиви от хора. Убедихме се в това и по време на откриването на миналогодишната олимпиада в Рио де Жанейро.

Откриването на олимпиадата в Рио де Жанейро през 2016 г.

Наскоро имаше удивително рекламно шоу в Сингапур, все по-многобройни са експериментите и в Москва, която през последните години е считана за една от най-красивите столици в света.

Новият изглед на улица "Арбат" в Москва

Но, като говорим за технологии, нека не подценяваме човешкия фактор и неговата роля в тази имажинерна промяна на действителността. Без човека тя няма как да бъде осъществена. Човекът е този, чиито идеи "оживяват" проекторите, в синхрон с музиката, която също е човешко дело.

Еми МАРИЯНСКА

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Катедралата "Нотр Дам" в Париж ще бъде отворена отново през 2024 г., както е планирано

Следва трети етап на външна реконструкция на катедралата, последвано от благоустрояване на площада, за което отговаря кметството на Париж

Експерти: Трябват законови промени за опазването на културното наследство

Специалисти се обединиха около мнението, че се налагат законодателни промени в областта на опазването на културното наследство. Това се случи по време на кръгла маса, посветена на проблемите и законодателството в сферата

Откриват новия мегапроект на Франк Гери в Лос Анджелис

В Гранд ще има площад с пространства за почивка и ще се организират културни събития като концерти със свободен достъп

Министерството на културата ще отпусне 388 хиляди за отваряне на Бузлуджа за посетители

"Целта ни е да се води този диалог, а не да се крие какво се е случило в миналото", отбеляза тя. Целият Източен блок има подобно наследство, посочи арх. Дора Иванова

Изложбата "Тоталпроект" търси идеалния град

Първата архитектурна изложба в Белия куб на РЦСИ Топлоцентрала ще бъде открита на 29 юни и ще остане в галерията до 21 август 2022 г.

Министър Атанас Атанасов и посланик Херо Мустафа откриха обновената Тракийска гробница при Свещари

Културният обект е реновиран по проект "Свещари в нова светлина". Проектът е реализиран с подкрепата на американския Посланически фонд за опазване на културното наследство - Ambassador"s Fund For Cultural Preservation