Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Щефица Цвек в челюстите на живота" от Дубравка Угрешич (откъс)

НОВА КНИГА

"Щефица Цвек в челюстите на живота" от Дубравка Угрешич (откъс)

Ироничен и духовит роман пачуърк, който няма аналог в световната литература

Дубравка Угрешич (Издателство "Колибри")

Изобретателното перо на Дубравка Угрешич този път ни предизвиква с ироничен и духовит роман пачуърк, който няма аналог в световната литература.

"Щефица Цвек в челюстите на живота" в превод на Русанка Ляпова, от каталога на Издателство "Колибри" свободно обиграва клишета и стереотипи на тривиалната литература и култура. В този виртуозен постмодерен роман кълни онова уникално зърно находчивост, съчетано с мощно въображение, което избуява щедро в по-късните творби на неуморимо провокативната хърватска писателка.

На пишещата шевна машина с "изрезки от женска проза" Дубравка Угрешич съшива баналната история на непохватна в житейските дела, неудовлетворена и вечно депресирана млада жена, диреща мъжа на живота си и занимания, които да запълнят сивото й съществуване. А в "изделието" се открояват авторските бодове и шевове, едри, смешновати и автоиронични, напомнящи за техниката на сглобяване на пачуърк. Един нестандартен подход към писателското изкуство - напълно в стила на Угрешич.

Още

Магнетично и вълнуващо - в междинното състояние между съня и реалността (откъс)

Магнетично и вълнуващо - в междинното състояние между съня и реалността (откъс)

Дубравка Угрешич е родена през 1949 г. в Кутина, Хърватия, в семейство на хърватин и българка. По време на етническите конфликти в бивша Югославия в началото на 90-те избира доброволното изгнаничество и интелектуална свобода и емигрира в Холандия.

Творчеството й не пести критики към съвременното общество, често поднесени шеговито и иронично, разнищва проблемите с идентичността и имиграцията, както и порочното, често снизходително отношение към жените писателки.

Преведени на повече от 20 езика, произведенията й са удостоени с престижни отличия, сред които наградата на Берлинската академия по изкуствата "Хайнрих Ман", Международната литературна награда "Нойщадт", наричана още "Американската Нобелова награда за литература", и номинация за Международната награда "Ман Букър".

Дубравка Угрешич - "Щефица Цвек в челюстите на живота" (откъс)

Роман пачуърк

КАК ЩЕФИЦА ЦВЕК, ДОКАТО ЧИСТЕШЕ ПРЕСЕН ГРАХ, ОСЪЗНА, ЧЕ НЕЩО В ЖИВОТА Й НЕ Е НАРЕД (тропосване)

Чесънът в килера ви е тръгнал да прораства. За да му попречите, сложете го с главите надолу в консервени кутии или в някакви други съдове и го посипете обилно с морска сол. 

- Да ши ми виждала жъбите? - запита леля й, като влезе в кухнята.

- Не.

- Ох, пак шъм ги дянала някъде! - въздъхна тя.

Заклатушка се насам-натам, мърмореше си нещо, отваряше и затваряше чекмеджетата, а после внезапно спря, сякаш осенена от някаква забележителна мисъл, въздъхна пак, отвори вратата на килера, измъкна оттам торбичка с пресен зелен грах и го изсипа на масата.

- Я очишти тоя грах, пък аш ще ши потършя жъбите - поръча тя.

- Огледай по-хубаво в леглото. Последния път ги намерихме в калъфката.

Още

"Укроти ума си" в 10 стъпки с книгата на Дон Макферсън (откъс)

"Укроти ума си" в 10 стъпки с книгата на Дон Макферсън (откъс)

Леля й присви устни в беззъбата си уста и излезе от кухнята. "Като смокиня! - помисли си Щефица. - Изсъхне ли, смокиновият плод и той така засмуква дръжчицата си навътре."

Взе една купа и се зае да чисти зеления грах. Кухнята пулсираше равномерно, обляна цялата в светлина. Откъм двора долиташе детска глъч и гукане на гълъби. Щефица чистеше граха мудно, лениво, като на забавен кадър, и за момент й се стори, че би могла да остане в тази поза завинаги, стига някой, все едно кой, по някаква причина да спреше филма.

- Жнаеш ли - подхвана леля й, след като отново влезе в кухнята, - една нашенка от Бошаншка Крупа, не я пожнаваш, шъщо ши ижгубила жъбите и тъй и не могла да ги намери. И жа шешт мешеча ши отишла!

- Умряла ли?

- Умряла.

- Ех, какво да се прави - въздъхна Щефица.

- Ох... - въздъхна и лелята и добави: - Пошле обели и картофи!

И отново излезе. Щефица разтваряше шушулките, прокарваше пръсти по издутинките, издърпваше зелените конци, отделяше граха от обвивката и зърната падаха. Грахът се търкаляше из купата и поглъщаше слънчевата светлина. Щефица го сграбчи в шепа, зелените топченца заизскачаха между пръстите й и затупкаха по дъното на съда като ситни дъждовни капки. "Ех, млад грах...", въздъхна Щефица и пъхна едно зърно в устата си.

- Не го яш! - появи се отново леля й.

- Защо?

Още

Семейни тайни на три поколения жени се крият в "Книжарницата край плажа" (откъс)

Семейни тайни на три поколения жени се крият в "Книжарницата край плажа" (откъс)

- Имаше един в Бошаншка Крупа, викаха му лудия Миле, веднъш жа един бас ше натъпка шъш шуров желен грах, като тоя, нешготвен, и пошле взе че умря.

- От суровия грах ли?!

- Аха - потвърди леля й. - Грахът трябва винаги да е добре жадушен ш лук. След като се повъртя още малко из кухнята, отвори и затвори две-три чекмеджета, попита: - Швършваш ли вече?

- Почти, ей сега...

Леля й излезе, а Щефица продължи да прокарва пръсти по зелените шушулки, да дърпа конците, сякаш пореше. Ненадейно й се стори, че около нея се е надигнала някаква топла мараня, обгръща я и се степва като вълна, застигна я мисълта, че някога вече е чистила грах така, по същото време, в същата кухня, на същата маса... "А може би - помисли си Щефица Цвек - цял живот седя в тази кухня и чистя грах, само че не го съзнавам?!"

Още

Нова порция психологически съспенс - "Непознатият от гората" на Харлан Коубън (откъс)

Нова порция психологически съспенс - "Непознатият от гората" на Харлан Коубън (откъс)

Вълната постепенно я обвиваше и омотаваше като пашкул. "Като някаква гъсеница - помисли си Щефица и се поразмърда. - Като зелена гъсеница...", предеше кротко мисълта й. Издърпа и последния конец. От шушулката се търкулнаха четири едри зърна. Щефица вдигна купата от масата, но тя се отплесна от ръцете й и тупна на пода. Граховите зърна се разхвърчаха на всички страни. Щефица се наведе, коленичи и започна да ги събира едно по едно. Слънчевите лъчи пълзяха по пода и на него като под лупа ясно се различаваха прах, драскотини, грах... И изведнъж я връхлетя необяснимо отчаяние...

Дубравка Угрешич (Издателство "Колибри")

Още

"Касандра и Вълкът" - необикновена книга за детството, жесток пътеводител в света на най-малките (откъс)

"Касандра и Вълкът" - необикновена книга за детството, жесток пътеводител в света на най-малките (откъс)

Боже мой, помисли си Щефица, ще си остана завинаги заточена в тази кухня и ще събирам грах, зърно по зърно, заплака тя, през целия си живот, мислеше си Щефица, с леля ми, която постоянно си губи ченето, сълзите й закапаха по пода, и ще събирам ли, събирам безспир, плачеше тя, на всички им е по-добре, нареждаше мислено Щефица, и на Марияна, и на Ела, и на Анушка, търкаляха се граховите зърна, те поне си имат някого, изплъзваха се грахчетата изпод пръстите й, мъж, деца, приятели, ридаеше Щефица, само аз си нямам никого, вайкаше се тя, от къщи на работа и от работа пак вкъщи, ронеше сълзи тя, никога нищо няма да се промени,

търкаляха се сълзите й, все ще изтървам купата и всеки път ще събирам зърната едно по едно, грахът плуваше в сълзите й, като в несекващ кошмар, давеше се Щефица, защо Ела не е в кошмарен сън, хлипаше тя, защо на Марияна не й се отплесва купата от ръцете, люшкаше се подът, удавен в сълзи, защо Анушка не събира грах, отмяташе Щефица зелената броеница, защо се случва все на мен, трябва да направя нещо, нижеше граховия наниз Щефица, само да събера тоя грах, бършеше сълзите с ръка попивателна...

На перваза на прозореца бяха кацнали два сиво-бели гълъба, въртяха глави и наблюдаваха Щефица Цвек. В кухнята влезе леля й.

- Къш, гадини! - викна тя и гълъбите отлетяха. Неочаквано лицето на старата жена светна. - Жъбите ми!

В същия миг Щефица зърна точно до крака на масата ченето на леля си. Хвана го с два пръста и й го подаде. Леля й я погледна съчувствено как е коленичила разплакана на пода, старческото перде на очите й сякаш изчезна и тя понечи да каже нещо, но се отказа, поклати глава и се запъти към вратата.

Още

"Смъртта на русалката"  - Х. К. Андерсен разследва жестоко убийство (откъс)

"Смъртта на русалката" - Х. К. Андерсен разследва жестоко убийство (откъс)

Още

Пари, власт, любов, съперничество, предателство, ревност в "Загадката на стая 622" (откъс)

Пари, власт, любов, съперничество, предателство, ревност в "Загадката на стая 622" (откъс)

Още

"Еми и Крадецът на сенки" - шеметно приключение в света на мечтите (откъс)

"Еми и Крадецът на сенки" - шеметно приключение в света на мечтите (откъс)

Още

"Тягостна любов" е семейна история, изпълнена с насилие, с любов и презрение, но и с много нежност (откъс)

"Тягостна любов" е семейна история, изпълнена с насилие, с любов и презрение, но и с много нежност (откъс)

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Нова книга за худжоника Васил Стоилов събира непубликувани досега ръкописи на Владимир Свинтила

Читателите ще имат възможност да се докоснат едновременно до образния и пластичен свят от мадони, моми и битови сцени на един от представителите на движението за родно изкуство от началото на ХХ в.

Националната библиотека представя изложба по повод 200 години от рождението на Александър Дюма-син

Откриването е на 18 юли, като експозицията продължава до 15 септември, съобщиха организаторите

Критически дебат реши: Първият американски роман е "Силата на симпатията"

Дебатът по темата кой е първият американски роман продължава до 20-и век, когато е прието, че това трябва да е произведение, написано и публикувано в страната, от автор, роден и живял в САЩ

Берлинският литературен фестивал ще посрещне 150 автори от 50 страни

Освен основната програма на литературния форум, който ще бъде от 5 до 14 септември, ще се проведе и дискусия за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" с участието на политици като бившия министър на вътрешните работи Томас де Мезиер

"Детски и домашни приказки" на Братя Грим ще бъдат дигитализирини

Досега всеки желаещ да получи достъп до тези значими в културно и историческо отношение източници, е трябвало да разчита на оригиналите

От Шанхай до Париж – разказ за голямата война и забранената любов (откъс)

Базирана на истински събития и факти, историческият роман „Порцеланова луна“  на Джени Чанг отдава почит на китайските работници, изпратени на фронта