Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Премиера на "История на българското изобразително изкуство" от Кирил Кръстев

ЗА ПРЪВ ПЪТ

Премиера на "История на българското изобразително изкуство" от Кирил Кръстев

Събитието е на 29 юни 2021 в Национална галерия/Двореца, Бална зала от 18:00 - 19:00 часа

Кирил Кръстев (Източник: Издателство "Лист")

Премиера на "История на българското изобразително изкуство" от Кирил Кръстев на 29 юни 2021 в Национална галерия/Двореца, Бална зала от 18:00 - 19:00 часа

Трийдесет години след смъртта на големия изкуствовед Кирил Кръстев (1904 - 1991) излиза замисленото от него цялостно изследване на българското изобразително изкуство от периода от Средновековието до края на ХХ век.

Кирил Кръстев му посвещава целия си живот, трупа хиляди страници материали, но така и не успява да ги събере в отделно издание.

Още

Да живееш с изкуството: Среща на опита и страстта в колекционирането

Да живееш с изкуството: Среща на опита и страстта в колекционирането

Останалата ненаписана книга вижда бял свят сега, благодарение на дългите месеци работа с архива на Кирил Кръстев от страна на съставителя Иво Милев.

Луксозният сборник в обем от 528 страници е реализиран от издателство "Лист" с подкрепата на Столична община и в партньорство с Националната галерия и Софийската градска художествена галерия. Художественото оформление е дело на Милена Вълнарова. Публикувана е библиография с всички статии и книги на Кирил Кръстев, както и азбучен показалец на включените в книгата автори.

Източник: Издателство "Лист"

За Кирил Кръстев мисия и крайна цел на изкуствата е "очеловечаването на самия човек", а не самоцелно развитие на форми или изразяване и насърчаване на чувствата, най-вече и най-пагубното - сантименталността. Изкуството има значение само доколкото може да бъде в услуга на усъвършенстването на човека и оттам на формите на бита и живота.

"Без този вездесъщ наблюдател, с благородството на неговата организираща мисъл, българското изобразително изкуство нямаше да е това, което е", отбелязва Иво Милев.

В изданието са включени житейските и професионалните истории на поне 100 художници и близо 800 цветни изображения и репродукции на произведения на изкуството, предоставени от държавни галерии и частни колекции. Книгата има QR код, който води към виртуална галерия на сайта на издателството.

Текстовете, подходящи за най-широк кръг читатели, са разпределени в три големи тематични кръга - старобългарско изкуство, среднобългарско изкуство и ново българско изкуство. Всеки от разделите е консултиран с научни редактори - доц. д-р Ралица Русева, Мариела Стойкова, Анелия Николаева.

Томът предлага вълнуващо пътешествие между епохи, майстори и творби.

Читателите ще се срещнат с артефакти от Античността и творби от Средновековието, с произведенията на Боянския и Земенския майстор, на Йоаникий папа Витанов, Никола Образописов, Николай Павлович и Станислав Доспевски, Иван Мърквичка, Антон Митов и Ярослав Вешин; с Асен Белковски, Борис Денев, Данаил Дечев и Никола Маринов, с Георги Машев и Борис Георгиев, със Сирак Скитник, Николай Райнов, Иван Милев, Иван Пенков, Владимир Димитров - Майстора.

Животът и картините на Златю Бояджиев, Цанко Лавренов, Васил Стоилов, Иван Шошков също са тук, както и тези на Бенчо Орешков, Кирил Цонев, Иван Ненов, Вера Недкова, Вера Лукова, Бронка Гюрова, Дечко Узунов.

Отделни глави са посветени на новобългарския еклектизъм от 1930-те и 1940-те години; на "априлския" стил с неговите представители Светлин Русев, Теофан Сокеров, Енчо Пиронков, Емил Стойчев, Йордан Кацамунски, Александър Петров, Милка Пейкова. Разгледана е българската акварелна живопис, скулптурата, приложните изкуства.

Още

"Срещи в Париж" -  Васка Емануилова в града на изкуството през 1939 г.

"Срещи в Париж" - Васка Емануилова в града на изкуството през 1939 г.

Още

Германия е върнала 14 произведения на изкуството от колекцията на Гурлит, откраднати от евреи

Германия е върнала 14 произведения на изкуството от колекцията на Гурлит, откраднати от евреи

Още

Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен

Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен

Още

Като фикция, като интимно изживяване, към изкуството или - просто любов

Като фикция, като интимно изживяване, към изкуството или - просто любов

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Пролетният панаир на книгата се завърна: 140 издателства очакват своите читатели

Изложението в парка пред Националния дворец на културата ще продължи 10 дни - до 2 юни

Философът Тони Николов: Нека вървим напред и да не изпускаме от поглед пътя на буквите

"24 май е празник не на миналото ни. Той е празник на бъдещето", каза писателят в речта си в тържествената програма пред Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий"

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София - площад Славейков

За четвърта година инициативата обединява граждани, артисти, автори, културни институции и бизнеси в съвременен празник на българската просвета, култура и писменост

Скритите букви: 3D мапинг и гостуване в Прага

Прожекция на 3D мапинг на фасадата на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ в навечерието на 24 май и гостуване на пейките-букви в Прага

Джени Ерпенбек е първата германска писателка, която печели международната награда "Букър"

Ерпенбек, която започва работа като оперен режисьор през 90-те години на миналия век, получи тазгодишната награда за превода на английски език на романа си "Кайрос" за края на Студената война в Германия

Японският бестселър „Гърди и яйца“: Дръзка история на три жени, които търсят себе си (откъс)

Днес писателката Миеко Каваками, работила и като стюардеса и певица, е сред най-предизвикателните и интригуващи гласове на японската литература