Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен

ПОДАРЪК ЗА СВЕТИ ВАЛЕНТИН

Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен

В своята първа книга - "Любов без край", Емануела Деянова ни учи как да задържим половинката и да превърнем връзката си в приказка

Снимки: Издателство "Изток-Запад"/Колаж: Траяна Генчева, Dir.bg

В Издателство "Изток-Запад" излезе от печат книгата "Любов без край" на Емануела Деянова, която живее в Амстердам. Книгата е написана на нидерландски, а преводът е на Мария Енчева.

Авторката предлага 7 стъпки за връщане на баланса в любовта, връзката и семейството.

"Всеки може да се влюби, изкуството е да останеш влюбен", е мотото на нейното "училище за любов".

За книгата

Всяка връзка е фантастична в началото. Сетне животът се намесва, настъпват търкания, неразбирателство и разочарование. И се чудиш: какво се случи с любовта? Къде отиде онова невероятно опияняващо чувство, че най-накрая си срещнал сродната си душа?

Купи книгатаИстината е, че не се познавате истински, докато не преживеете първата си криза, докато не дойдат сблъсъците и не излязат наяве различията. Когато влюбването отшуми и хормоните престанат да бушуват, тогава идва отрезвяването.

За щастие, има добра новина: любовта се учи. Изграждането на хармонична връзка е умение. Кризата, оказва се, не е проклятие, а възможност. Възможност да израстваш и да преоткриваш себе си и другия.

Снимка: Издателство "Изток-Запад"

В тази книга ще откриеш кой любовен език говориш ти и кой - половинката ти. Ще научиш как да се справяш с предизвикателствата и да увеличиш привлекателността и сексуалността си. Ще си припомниш забравеното изкуство на слушането. И най-важното: ще откриеш, че кризата не значи непременно край, а напротив - може да е началото на една много по-дълбока връзка. На любов, която не умира, защото непрестанно се променя и обновява.

За автора

Емануела Деянова е сертифициран инструктор по емоционално фокусирана терапия (ЕФТ). Тя помага на двойки да преоткрият любовта, страстта и близостта. Емануела е вдъхновила и помогнала на хиляди.

"Любов без край" е първата й книга.

Авторката живее със семейството си в Амстердам. С мъжа до нея Дейвид са заедно от почти петнадесет години. Имат две деца. Отвън връзката им винаги е изглеждала като приказка, но зад кулисите двамата са положили доста усилия, за да стане наистина такава. Емануела Деянова споделя най-важните уроци от своя опит за първи път в "Любов без край". Повече от хиляда двойки са участвали в тази програма.

Снимка: Издателство "Изток-Запад"

"Любов без край" (откъс)

"Историята на Ромео и Жулиета е може би най-известната любовна история в света. Почти всеки я познава поне бегло. Двама младежи се влюбват, въпреки че семействата им са смъртни врагове. Венчават се тайно, но малко след това са разделени и затворени в домовете си. На Жулиета ѝ хрумва хитроумен начин да избяга с любимия. Тя се сдобива с напитка, с чиято помощ да се престори на мъртва и да се събуди след няколко дни.

Находчив план, но изпълнението, уви, се проваля на няколко ключови места. Писмото, в което Жулиета разкрива плана си пред Ромео, така и не стига до него. Новината за смъртта ѝ обаче го застига. Сломен от любовна мъка, Ромео изпива чаша с отрова. Когато няколко дни по-късно Жулиета отваря очи и научава за смъртта на любимия си, се пронизва с кама.

Още

Американската етнографка Кристен Годси: За социализма, женските движения и секса

Американската етнографка Кристен Годси: За социализма, женските движения и секса

Мнозина гледат на тази емблематична трагедия за любов и страст като на една от най-романтичните истории, писани някога, а на всепоглъщащата любов между Ромео и Жулиета - като на цел, към която да се стремят. Истината обаче е, че разказът спира точно там, където става най-интересно.

Какво би се случило, ако Ромео и Жулиета действително бяха останали заедно? Щеше ли да бъде любовта им все така силна и след десет години, с две войнствени деца наоколо? Или Жулиета щеше да се дразни на склонността на Ромео да драматизира, а той на свой ред да я обвинява, че заради нея се е отчуждил от семейството си?

Купи книгата
Мнозина вярват, че хармоничната връзка е плод на случайността. Смятат, че е въпрос на късмет да открият своя Ромео или своята Жулиета - онзи едничък човек, който да ги допълва, да е винаги на тяхна страна, да ги разбира без усилия и на всичкото отгоре да усеща интуитивно от какво имат нужда. В началото на една връзка, когато си влюбен до уши, всичко изглежда точно по този начин.

С любимия човек се смеете на едни и същи нелепи шеги, харесвате еднаква музика и си говорите с часове за най-големите си мечти и страхове. Като че ли нищо не може да застане на пътя на прочутото и заживели дълго и щастливо. Но постепенно влюбването отшумява и без розовите очила откриваш, че ситуацията всъщност не е толкова цветуща. Нещата не се получават от само себе си, а партньорът ти, оказва се, има страни, които не ти се нравят особено. Вече не предугажда желанията ти без думи (напротив!), а ти си започнал да се чувстваш самотен, наранен или тъжен.

Още

Неиздавани творби на Вирджиния Улф излизат в "Дневникът на госпожица Джоун Мартин"

Неиздавани творби на Вирджиния Улф излизат в "Дневникът на госпожица Джоун Мартин"

Известно време двамата сте си били достатъчни, но изведнъж те обземат съмнения. Това ли е наистина човекът, когото търся? Не е ли редно да се чувствам по друг начин? Не се ли очаква да е по-лесно? На този, последния, въпрос краткият ми отговор е не. Любовта не е нещо, което те сполетява просто ей така. Тя е умение, което се учи и в което можеш да станеш по-добър, ако работиш всеотдайно и старателно.

С връзката е като с колата. Ако не й сипваш бензин, няма да върви. Така е впрочем с всичко в живота. Ако не си миеш зъбите всеки ден, ще се развалят. Ако не отделяш време на работата си, кариерата ти няма да потръгне.

Ако не спортуваш, няма да влезеш във форма. Затова ходим на училище и караме курсове. Или си намираме личен треньор, който да ни дава зор във фитнеса. Знаем, че няма да стане от само себе си, и не се срамуваме да потърсим помощ, когато не се справяме. Колко различно обаче подхождаме, когато става дума за любовна връзка! Изведнъж решаваме, че всичко трябва да се получава автоматично. И затова често оставаме с пръст в устата.

Любовта носи щастие

Купи книгата
Да се влюбиш е лесно. Но да задържиш любовния плам в моментите, в които става напечено - ето това вече е достойно за възхищение. Надали има нужда да го обяснявам точно на теб. Неслучайно държиш тази книга. Може би търсиш начини да съживиш любовта. Не си сам. В работата си като семеен терапевт разговарям с всякакви двойки. С млади родители, които преживяват тежък период и в суматохата се изгубват от поглед. С двойки, които преработват травми от миналото или настоящето. С партньори, които твърдят, че са си омръзнали. Всяка двойка има своя причина да почука на вратата ми, но едно е общото между тях: всички те идват твърде късно.

Разбираемо е. Аз самата години наред се питах какво ли би ме накарало да отида на семеен терапевт. Хората го правят едва когато изчерпат всички останали възможности. Или развод, или семеен терапевт.

Още

Германски журналист описва в книга забулена в мистерия експедиция под покровителството на Хайнрих Химлер

Германски журналист описва в книга забулена в мистерия експедиция под покровителството на Хайнрих Химлер

Междувременно се убедих колко погрешно е да се мисли по този начин. Работата върху връзката не би следвало да е спасителен пояс, а нещо, което да правиш постоянно. Не защото така трябва, а защото това е начинът да обогатиш и задълбочиш любовта между теб и партньора ти. Едно време думата терапия ме ужасяваше. Днес не мога без нея. Въпреки това осъзнавам, че за някои хора крачката е прекалено голяма. Ето защо написах тази книга, в която споделям с теб същите принципи, теории и упражнения, които споделям и с двойките вкабинета си. Така че да успееш да поправиш покрива, докато още грее слънце.

Кризата като шанс

Всяка връзка понася щети. Неминуемо е и въпреки това правим всичко по силите си, за да го избегнем. Логично е предвид факта, че в труден момент от връзката си много двойки просто капитулират.

Този диск е твой, този е мой, сбогом и благодаря! Аз обаче открих, че проблемът може да се разреши по коренно различен начин. Едно от найважните послания на тази книга е, че - независимо какво мислят повечето двойки - кризата в една връзка не е проклятие, а подарък. Тя ти дава шанс да заздравиш отношенията си, стига да разполагаш с подходящите инструменти.

Първия път, в който се сблъскаш със сериозна криза във връзката си, преживяването може да ти се стори много плашещо. Честно казано, никога няма да стане приятно. Само че дългите връзки преминават през различни етапи, всеки от които - със своите предизвикателства.

Често имаме склонността да си представяме връзката като обвързаност, като задължение с начало и край: най-напред е пролетта, следва лятото, през което любовта избуява, после идват есента, зимата и край. Концертът свърши. Реалността често пъти е различна: връзката не протича праволинейно, а циклично.

Купи книгата
Има сезони, през които всичко цъфти, такива, през които се сее и жъне, а има и сезони, през които листата капят, живакът в термометрите пада, а небето добива сив оттенък. Когато нещата не вървят по мед и масло, това не е непременно началото на края, а просто знак, че имавърху какво да се работи. Осъзнаеш ли го, ще погледнеш на кризата от съвсем нов ъгъл. Не е нужно да се бориш, да се срамуваш или всячески да се мъчиш да се държиш по начина, по който си се държал, когато сте били на седмото небе от щастие.

Това е етап, период, през който трябва да преминеш, той е възможност за израстване и като двойка, и като отделна личност. От кризата в отношенията има какво да се научи - тя ти казва, че нещо не върви както трябва. Ако се осмелиш да приемеш това, може би ще откриеш начин да промениш и себе си, и връзката си, за да излезеш от този труден период по-силен."

*Текстът се публикува със съгласието на издателство "Изток-Запад".

Още

Спомени за Радичков

Спомени за Радичков

Още

 Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Още

Как тялото може да се самолекува?

Как тялото може да се самолекува?

Още

"Червената книга" на Карл Густав Юнг с представяне в Младежкия театър

"Червената книга" на Карл Густав Юнг с представяне в Младежкия театър

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Разпилените" спомени на Дечко Узунов от края на живота му, вече са собственост на Художествената галерия в Казанлък

Записките на живописеца, написани малко преди кончината му, вече са издадени и в книга, която проф. Джурова е озаглавила "Разпилени спомени"

Най-старият коптски псалтир е изложен след реставрация в Коптския музей в Кайро

Псалтирът съдържа 151 църковни песни, посветени на пророка Давид, написани върху пергамент

Музеят на Артюр Рембо в Шарлевил-Мезиер показва 2 негови писма и 2 поеми, купени на разпродажба в Париж

Цената, на която ръкописите на поета са били придобити от дарителя, е над 240 000 евро

От TikTok сензации до вечни класики: Любовните романи, които "полепват" по съзнанието

Този февруари отправяме взор към някои от най-въздействащите любовни истории, занимали художествената литература

Пиесите на Ларш Нурен за първи път на български (откъс)

"Целият ми живот се състои от писане, както вълната се състои от вода" са думи, които принадлежат на големия шведски драматург, чиито пиеси имат статут на съвременна класика

Парижките букинисти остават по кейовете на Сена по време на Олимпиадата

След дълга полемика френският президент реши търговците на стари книги, които традиционно се разполагат по брега на реката от 17-и век, да не се местят