Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Германски журналист описва в книга забулена в мистерия експедиция под покровителството на Хайнрих Химлер

СВЕТОВНИ МИСТЕРИИ

Германски журналист описва в книга забулена в мистерия експедиция под покровителството на Хайнрих Химлер

Ирационалност, баналност и жестокост се смесват в тази фигура по един и до днес объркващ начин, обобщава Петер Майер-Хюсинг

Хайнрих Химлер около 1930 г. (Снимка: Getty Images)

Германският журналист Петер Майер-Хюсинг описва забулена в мистерия експедиция под покровителството на Хайнрих Химлер. Книгата "Нацистите в Тибет" излиза за първи път на български, уточняват издателите от "Изток-Запад", предава БТА. Преводът от немски е на Калина Захариева-Константинов.

На 21 декември 1938 г. петима млади мъже пресичат високопланинския хималайски проход Натху-Ла между североизточния индийски шат Сиким и Тибет. Те са първите германци, получили официално разрешение да посетят забранения град Лхаса. Върху техния багаж трептят вимпели с пречупен кръст. Мъжете са офицери от паравоенната организация СС, а експедицията им е под покровителството на Хайнрих Химлер и окултната организация "Аненербе".

Още

В Стокхолм ще бъде открит нов национален музей на Холокоста

В Стокхолм ще бъде открит нов национален музей на Холокоста

Какво води петимата на Покрива на света? Дали става дума само за антропологични измервания и научни експерименти, или целта е била изграждане на тайни дипломатически контакти зад гърба на Британската империя?

Може би са търсили в Тибет останки от древните праарийци? Мнозина обаче вярват, че нацистите са се опитвали да се доберат до мистичната страна Шамбала и нейното тайно знание.

И до ден днешен експедицията е забулена в мистерия. В своята книга Петер Майер-Хюсинг се опитва да разграничи истината от спекулациите и да разкрие причините и следствията от това начинание.

Мирогледът (окултният) на Химлер се подхранва главно от три източника - от арийските митове на немската Романтика, от теософското учение за расите и от "Велтайслере", всичко това допълнено с типичните за времето антисемитизъм и отявлена неприязън към християнството, пише авторът.

Още

 Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

По думите му архитектът на Холокоста, инквизиторският счетоводител на ужаса, е същата личност, която пропагандира "Велтайслере", която смята себе си за реинкарнация на Хайнрих Първи, търсачът на Граала и основател на Орден, човекът, който съдейства за развитието на билковите градини в концентрационните лагери и на биодинамичното селско стопанство, вярва на астрологичните констелации и е привърженик на окултните теории.

Ирационалност, баналност и жестокост се смесват в тази фигура по един и до днес объркващ начин, обобщава Петер Майер-Хюсинг.

Роденият през 1958 г. Петер Майер-Хюсинг е религиозен учен, журналист на свободна практика и автор на книги. Работи за радио "Бремен", където има своя рубрика. Освен писането, голямата му страст е алпинизмът. Личният му интерес към Тибет води до изследването на темата за експедицията на Ернст Шефер през 1938/39 г. и нейната история.

Още

Гласът, който вбесявал Хитлер

Гласът, който вбесявал Хитлер

Още

Хайнрих Хофман - личният фотограф на Хитлер, го запознава със 17-годишната Ева Браун

Хайнрих Хофман - личният фотограф на Хитлер, го запознава със 17-годишната Ева Браун

Още

Продават 30 картини, приписани на Хитлер

Продават 30 картини, приписани на Хитлер

Още

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

"За радостта и езика": Иван Теофилов събира в книга свои разговори в писма с Георги Господинов

Премиерата на тома е днес в Софийска градска художествена галерия (СГХГ)

10 книги с рецепти за здраве

Те ще ви подтикнат към по-здравословен начин на живот

"Трудни любови" от Итало Калвино

По случай 100-годишнината от рождението на гениалния италиански стилист Итало Калвино, "Колибри" ще предложи на българските читатели сборника с разкази "Трудни любови".

Октавио Пас - премиера на „Избрани есета“

"Срещу тишината и шума създавам Словото - свобода, която се създава и ме създава всеки ден" - Октавио Пас

Романът на Георги Господинов "Времеубежище" ще бъде публикуван на сръбски език

Сръбската издателска къща "Геопоетика" съобщи днес, че е откупила правата за публикуване на сръбски език на романа на Георги Господинов "Времеубежище", предаде Танюг

"Нежна е нощта" на Фицджералд за първи път с български илюстрации

Шедьовърът на Фицджералд , в иконичния превод на Димитри Иванов , е изрисуван от Дамян Дамянов