Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Германски журналист описва в книга забулена в мистерия експедиция под покровителството на Хайнрих Химлер

СВЕТОВНИ МИСТЕРИИ

Германски журналист описва в книга забулена в мистерия експедиция под покровителството на Хайнрих Химлер

Ирационалност, баналност и жестокост се смесват в тази фигура по един и до днес объркващ начин, обобщава Петер Майер-Хюсинг

Хайнрих Химлер около 1930 г. (Снимка: Getty Images)

Германският журналист Петер Майер-Хюсинг описва забулена в мистерия експедиция под покровителството на Хайнрих Химлер. Книгата "Нацистите в Тибет" излиза за първи път на български, уточняват издателите от "Изток-Запад", предава БТА. Преводът от немски е на Калина Захариева-Константинов.

На 21 декември 1938 г. петима млади мъже пресичат високопланинския хималайски проход Натху-Ла между североизточния индийски шат Сиким и Тибет. Те са първите германци, получили официално разрешение да посетят забранения град Лхаса. Върху техния багаж трептят вимпели с пречупен кръст. Мъжете са офицери от паравоенната организация СС, а експедицията им е под покровителството на Хайнрих Химлер и окултната организация "Аненербе".

Още

В Стокхолм ще бъде открит нов национален музей на Холокоста

В Стокхолм ще бъде открит нов национален музей на Холокоста

Какво води петимата на Покрива на света? Дали става дума само за антропологични измервания и научни експерименти, или целта е била изграждане на тайни дипломатически контакти зад гърба на Британската империя?

Може би са търсили в Тибет останки от древните праарийци? Мнозина обаче вярват, че нацистите са се опитвали да се доберат до мистичната страна Шамбала и нейното тайно знание.

И до ден днешен експедицията е забулена в мистерия. В своята книга Петер Майер-Хюсинг се опитва да разграничи истината от спекулациите и да разкрие причините и следствията от това начинание.

Мирогледът (окултният) на Химлер се подхранва главно от три източника - от арийските митове на немската Романтика, от теософското учение за расите и от "Велтайслере", всичко това допълнено с типичните за времето антисемитизъм и отявлена неприязън към християнството, пише авторът.

Още

 Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

Излезе "Хитлер" - най-подробната биография на Фюрера (ОТКЪС)

По думите му архитектът на Холокоста, инквизиторският счетоводител на ужаса, е същата личност, която пропагандира "Велтайслере", която смята себе си за реинкарнация на Хайнрих Първи, търсачът на Граала и основател на Орден, човекът, който съдейства за развитието на билковите градини в концентрационните лагери и на биодинамичното селско стопанство, вярва на астрологичните констелации и е привърженик на окултните теории.

Ирационалност, баналност и жестокост се смесват в тази фигура по един и до днес объркващ начин, обобщава Петер Майер-Хюсинг.

Роденият през 1958 г. Петер Майер-Хюсинг е религиозен учен, журналист на свободна практика и автор на книги. Работи за радио "Бремен", където има своя рубрика. Освен писането, голямата му страст е алпинизмът. Личният му интерес към Тибет води до изследването на темата за експедицията на Ернст Шефер през 1938/39 г. и нейната история.

Още

Гласът, който вбесявал Хитлер

Гласът, който вбесявал Хитлер

Още

Хайнрих Хофман - личният фотограф на Хитлер, го запознава със 17-годишната Ева Браун

Хайнрих Хофман - личният фотограф на Хитлер, го запознава със 17-годишната Ева Браун

Още

Продават 30 картини, приписани на Хитлер

Продават 30 картини, приписани на Хитлер

Още

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

Срамните фотографии, които Хитлер се опитва да унищожи

 

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Мемоарите на Пол Маккартни излизат през ноември

Проследява живота си чрез 154 песни от юношеството и ранното партньорство с Джон Ленън до соло изявите си през последния половин век

Почина американският поет Лоурънс Фърлингети

Фърлингети вдъхновява поколения писатели и творци в книжарницата си "Сити лайтс" в Сан Франциско, където се събира градската бохема от 50-те години на миналия век

"Свобода въпреки всичко" от Боян Манчев

Дали свободата е условие на самото съществуване, или тя е, напротив, единствено негов утопичен хоризонт?

Френската писателка Катрин Панкол се завръща с романа "Буболечка в кревата" (откъс)

В него е нарисуван образа на съвременна млада жена с успешна кариера, уверена и силна в професията, но объркана и безпомощна в интимните взаимоотношения

Мъдростта на литературен антрополог, археолог, астроном и... служител в зоопарк

В "Истинско нещо" от Елиът Уайнбъргър са събрани впечатления и "новини" от вековечната история на природата, човека и културата: за вятъра и водовъртежите, за хората на име Чан, за Мохамед, мушитрънчето, тигъра на Уилям Блейк, за потомците на Ной в днешен Ирак и Иран...

Легендарните китайски пиеси "Буря" и "Чайна" отново на пазара

Един подходящ повод да си направите подарък по случай Китайската нова година - книгата с китайските пиеси предизвика истински фурор