Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Право на самота" - поетични вечери с най-новата книга на Айча Заралиева

В МАГИЯТА НА ПОЕЗИЯТА

"Право на самота" - поетични вечери с най-новата книга на Айча Заралиева

Среща с поезията като право на самота и безсмъртие, като приказка за живота

"Каним ви на среща с поезията като право на самота и безсмъртие, като приказка за живота", казват организаторите от Издателство "Библиотека България".

Три поетични вечери с вход Свободен, в които за своите последни книги ще разкажат поетите Айча Заралиева, Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов.

Ще чуете подбрана поезия от последните им книги "Право на самота", "От мен до другото безсмъртие" и "Приказка само за теб".

Айча Заралиева се завръща, за да представи на своите читатели най-новата си поетична колекция. Заповядайте, за да чуете на езика на поезията нейната гледна точка за живота и света като изконното човешко право - "Право на самота".

Думи за книгата и работата по нейното създаване ще сподели редакторът ѝ, Симеон Аспарухов, който пише за нея следното:

"Правото на самота има онзи човек, който е разбрал колко силно може да прегръща щастието и колко бързо то може да си отиде със залеза. Самотата не е време, а процес на самопознаване и разгръщане до степен приемане на всяко на пръв поглед недоразумение във взаимоотношенията ни."

Първата среща е на 12 октомври в Регионална библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен.

Всичко за събитието в социалната мрежа: ТУК

Втората среща с поезията на Айча Заралиева е в родния й град Търговище в читалище "Напредък" от 18.00 часа.

Всичко за събитието в социалната мрежа: ТУК

 Премиерата на книгата "Право на самота"  в София е на 20 октомври в "Boulevard 138" на бул. "Васил Левски" № 138 от 18.30 часа.

Всичко за събитието в социалната мрежа: ТУК

"Свикнали сме, че самотата е наказание, което получаваме, защото търсим човек, който не съществува или защото не сме направили компромис, когато сме го намерили. Забравяме, че единственият начин да сме щастливи с някого, е първо да бъдем щастливи в себе си.

 Тази книга е напомняне за всеки от нас - когато сме сами и признаем победите и грешките си, да продължаваме да се обичаме.", казва Айча Заралиева.

Д-р Айча Заралиева (Източник: Издателство "Библиотека България")

Д-р Айча Заралиева е родена на 01.04.1986 г. в Търговище. През 2002 г. се включва в създадения в родния ѝ град творчески клуб "Фотони", където участва в множество литературни рецитали и спектакли. Публикува стихотворения и кратки прозаични текстове в издаваните от клуба в-к "Ние" и различни сборници.

Завършва специалност медицина през 2011 г. в Медицински университет-София, и специалност здравен мениджмънт в УНСС-София през 2013 г.

Дебютът ѝ "Пълнолуние" е издаден през 2013 г., а пет години по-късно излиза и "Спомени за рециклиране". Нейни текстове са помествани в периодичния печат, списания, сборници и антологии, както и в популярни онлайн издания.

"Право на самота" е третата ѝ поетична книга.

Ива Спиридонова (Снимка: Личен архив)

Ива Спиридонова е родена в Кюстендил. Висше образование завършва в СУ "Св. Климент Охридски" като магистър "Старобългаристика", бакалавър "Българска филология" и бакалавър "Връзки с обществеността и реклама". Живее в София, пише поезия и критика, редактира, промотира и рецензира книги, организира представяния на други автори, събития и литературни четения в София и страната. Съосновател на движението "Нова Асоциална поезия", член на "Асоциация на младите български писатели".

В началото на 2018 г., заедно с поета Симеон Аспарухов основават Издателство "Библиотека България", с фокус върху съвременната българска литература.

"Думите МИ", издадена през 2016 г. е дебютната ѝ книга с лирика (изд. "Фабрика за книги") носи името на блога ѝ в социалната мрежа и достига пето място в националния конкурс "Моята любима книга", 2016, раздел "Поезия", а през 2018 г. книгата е номинирана за Националната литературна награда за поезия "Усин Керим", Чепеларе.

През септември 2018 г. излиза от печат втората ѝ книга с поезия - "Детайли" (изд. "Библиотека България"), а през 2019 г. същата е номинирана в четвъртото издание на конкурса за литературната награда "Ваня Константинова".

През 2020 г. със стихотворението си "Довиждане до другия живот" печели специална награда в Националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов", Кюстендил.

"От мен до другото безсмъртие" (изд. "Библиотека България"), е третата ѝ поетична книга, с редактор Камелия Кондова, издадена с подкрепата на Министерство на културата по програма "Помощ за книгата" през декември 2020 г. В същата година Ива Спиридонова повторно е номинирана за Националната литературна награда за поезия "Усин Керим", Чепеларе.

Симеон Аспарухов (Снимка: Личен архив)

Симеон Аспарухов е роден в София. Като ученик е бил репортер в студентското радио "Га-га", към БНР "Христо Ботев". Изучава психология във Великотърновски университет "Св.Св. Кирил и Методий", по-късно се квалифицира като данъчен и митнически посредник в "Търговско-промишлена палата". Дебютната му книга с поезия носи името "Дни за обичане" (2017) и е една от номинациите в категория "Поезия" за наградата "Южна пролет", Хасково, 2018. В следващата година в поетичен проект с поета Емилиан Примов издават обща книга-диалог, озаглавена "Говорим за Нея" - проект, изцяло в полза на благотворителната каузата "Дари надежда на Сияна". Участва неколкократно като разказвач в радио-романи, излъчени на честотите на БНР "Христо Ботев".

Още

Вижте дългия списък с номинирани за литературните награди "Перото"

Вижте дългия списък с номинирани за литературните награди "Перото"

През 2019 г. заедно със Станислава Пирчева-Ава, води рубриката "Разхвърлян Ум" в предаването "Нощен хоризонт" в БНР, програма "Хоризонт", паралелно поддържа поредицата "Това е България" в месечното двуезично списание "Fly Guide".

През 2018-та година, заедно с Ива Спиридонова основава Издателство "Библиотека България". Редактор е на книги от съвременни автори, пише ревюта и представя артисти от различните изкуства в сайта на "Библиотека България" и в платформата "Тетрадката.ком". Кореспондент на "Културни новини".

Член на Съюза на българските писатели. "Приказка само за теб" е последната книга на Аспарухов, която излиза в началото на януари 2021. Книгата е втори благотворителен проект, в който авторът се включва, като част от приходите отиват за подпомагане на Сдружение "Деца с онкохематологични заболявания". Неин редактор е поетесата Маргарита Петкова. "Приказка само за теб" е една от десетте номинации за наградата "Христо Фотев", Бургас, 2022.


Още

"Библиотека България" обявява IV Национален литературен конкурс "Вие пишете, ние четем"

"Библиотека България" обявява IV Национален литературен конкурс "Вие пишете, ние четем"

 "Библиотека България" е издателство за съвременна българска поезия и белетристика, основано през януари 2018 г. от поетите Ива Спиридонова и Симеон Аспарухов. Към екипа се присъединяват Александрина Валенти и Моника Комарницка - дизайн, Симеон Илков - маркетинг; Маргарита Петкова и Камелия Кондова - редактори и рецензенти на свободна практика, Светослава Мадарова и Ивелина Чолакова - фотографи, Смилена Николова - връзки с обществеността и други. Партнират си с държавни културни институции, писателски сдружения и асоциации, медии.

Стремежът на екипа е запазването на изключителна прецизност и отговорност във всеки етап от и след създаването на книжното тяло - от предварителния прочит на ръкописа, редакцията, коректурата и отпечатването му, до представянето и популяризирането на всяка книга пред българския читател. Вниманието и индивидуалното отношение към всеки автор са в основата на възгледите на изградения колектив, а водещата цел е създаването на общност от пишещи и четящи хора. "Библиотека България" организира и продуцира различни литературни събития в цялата страна. Ежегодно връчва Национална награда за литература "Вие пишете - ние четем".

Книгите с логото на "Библиотека България" могат да бъдат открити в търговските обекти на книгоразпространителите, онлайн доставчици и в електронната книжарница на издателството: www.biblioteka-bulgaria.bg.

Още

"Любов от всеки поглед" от Раиса Салита Роуз

"Любов от всеки поглед" от Раиса Салита Роуз

Още

Пътувайте през времето, из света и човешките вселени в "Разминавания по еднопосочни улици"

Пътувайте през времето, из света и човешките вселени в "Разминавания по еднопосочни улици"

Още

"Събирачът на думи" или колко струва една обикновена любов?

"Събирачът на думи" или колко струва една обикновена любов?

Още

Тео Буковски: Защо сънуваме толкова много, а си спомняме толкова малко? И то само кошмарите!

Тео Буковски: Защо сънуваме толкова много, а си спомняме толкова малко? И то само кошмарите!

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

"Цветя на злото" от Шарл Бодлер в ново издание

Ново издание на „Цветя на злото“ излезе в елегантно библиотечно оформление, дело на Иво Рафаилов

Бърни Топин: Човекът в сянка, написал най-големите хитове на Елтън Джон

Бърни Топин така и не става част от британските артистични среди

Разказ на Труман Капоти от началото на 50-те години бе публикуван за първи път

Капоти е в средата на двадесетте си години, изгряваща звезда, когато се мести от Ню Йорк в Таормина, Сицилия през 1950 г. и се настанява в живописната вила Фонтана Векия, обитавана някога от Д.Х.Лорънс

Знаменити, забравени, забранени - хрониките на България в 10 книги

Трудно обозрима, многопластова и противоречива е историята ни, пред която "всички сме малки по ръст и заслуги!"

„Култура на прехода“: Какво ни казват литературата, киното, театърът за изминалите 30 години?

Цикъл лекции на Културния център на СУ, които започват от 27 септември и продължават до 24 април

Георги Господинов бе отличен с литературната награда "Бокачо" в Италия

"Беше чест да получа наградата Бокачо в Италия, в Черталдо, родния град на този, който разказваше истории в мрачни времена