Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга" е новата нестандартна книга на писателката, поет и актриса Рене Карабаш

НАДЗЪРНЕТЕ В ПИСМАТА

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга" е новата нестандартна книга на писателката, поет и актриса Рене Карабаш

Това е книга-писмо. Епистоларна поезия в проза. Книга-опит да размие границите между любимата и Бога, между любимата и себе си. Това е книга за зрящите в тъмното

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга" от Рене Карабаш

Рене отново ни изненадва с нещо нестандартно и екстравагантно, което ни занимава с темата за човешкото търсене на истинската любов в живота. На тази книга е трудно да бъде сложен етикет или конкретен жанр. Това е книга-писмо. Епистоларна поезия в проза. Книга-опит да размие границите между любимата и Бога, между любимата и себе си. Това е книга за зрящите в тъмното.

Човек на име Омар пише и изпраща писма на бъдещата си съпруга, която още не е срещнал и която не познава. Не знае кога и къде ще се появи в живота му, не знае как изглежда и дали изобщо е родена. Тогава къде точно изпраща тези писма? Получава ли ги някой? Ще получи ли отговор от нея? Това са въпроси, които губят своя смисъл, потъвайки в дълбочините, в които този път Рене ни потапя, и ние неусетно започваме да се превръщаме в Омар.

Тези до болка откровени, любовни писма ни карат да се питаме дали Омар не търси своя изгубен Бог и дали едва когато станем съвършено цели и обикнем истински себе си, ще срещнем така мечтаната любов, която този път ще остане...

Из: "Писма на Омар до бъдещата му съпруга" от Рене Карабаш

Отговорите на тези въпроси са скрити в 10-те писма в книгата.
От кого обаче е 11-тото писмо?
Разберете сами.

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга": 

"Писма на Омар до бъдещата му съпруга" от Рене Карабаш

Автор: Рене Карабаш
Редактор: Азиз Таш
Художник: Люба Халева
Издателство "Жанет 45"

Книгата може да бъде поръчана онлайн от сайта на Издателство "Жанет 45", от Хеликон, Ozone и други онлайн магазини за книги.

Можете да поръчате книгата и от самата авторка с автограф, през страниците й в: INSTAGRAM | FACEBOOK | WEBSITE  или от Pop up Econt: ТУК 

Из: "Писма на Омар до бъдещата му съпруга" от Рене Карабаш

Ето и първите отзиви за книгата:

Азиз Таш (редактор на книгата):

Когато получих нулевото писмо на Омар до бъдещия му редактор, професионалните ми деформации взеха връх и първата ми асоциация със заглавието, беше свързана не с деликатес от серията frutti di mare, а с името на втория праведен халиф и кръстения на него (не с кръст, а с полумесец) любим актьор от спечелилия пет Оскара "Доктор Живаго". Но както се казва - ядец!

Писмата, за които Омар Шариф би мечтал да е изпращал я на Джералдин Чаплин, я на Джули Кристи, и с които Рене Карабаш се опитва да вземе на абордаж поредния литературен жанр в писателската си кариера, са от някого с глава на омар, който търси някоя с глава на скарида. Докато, с подострена до червено писалка в ръка, четях писмата и се потисках до синьо, че няма с какво да съм полезен на следващите им получатели, се чудех защо аджеба Рене, вместо да ме покани да направя на салата, тръпнеща да види бял свят стихосбирка, ме е турила в центъра на мишена от десет епистоларни кръга, образувани от метнато във фантазията ѝ единадесето любовно писмо-камъче. Възможно е една от идеита ѝ да е била да направи очна ставка на "мъжките" писма с чифт мъжки очи.

По-важният резултат обаче беше, че писмата създадоха у мен неподправено усещане за домашен уют, възможен благодарение на някого или нещо бъдещо, които всеки може да върне в сегашното, независимо дали въпросните някога действително ще съществуват.

Това, което най-много ме впечатли беше, че за пореден път Черноглавата (Кара-баш) е успяла да не е себе си, тоест - да напише нещо, което няма вземане-даване с предишните ѝ текстове, като при това е избегнала едно от основните изкушения пред всеки поет - оригиналниченето заради самото оригиналничене. Вместо това, тя е предпочела да е "ръката, която пуска ръката ти, за да преминеш на другата страница"... Възползвай се...

Из: "Писма на Омар до бъдещата му съпруга" от Рене Карабаш

Красимир Лозанов (маркетинг директор на ИК "Жанет 45"):

"Рене и този път е написала нещо много различно и много интересно. Спомням си скепсиса, с който подходих, когато захванах да чета ръкописа й - винаги съм много скептичен, когато трябва да чета текстове за любовта, трудно се решавам. Знам колко изключително мъчна тема е тя - клишета дебнат отвсякъде, всеки читател е специалист, всеки знае как, откъде и защо, съвети умни отвсякъде...

Въобще много неудобна тема, идеална за провал. Обаче Рене е напипала верен код. Хитро и умно момиче, тя не тръгва да ръчка с разните там ключове и ключета. А вади коварно подготвен шперц, без да я вълнува дали е по правилата или не. И хоп, отваря трудната врата. "Моля, заповядай, я виж сега какво съм ти приготвила." Така че аз някак много бързо се озовах вътре, там, където е вълшебно и където има толкова много за разглеждане. И мога да кажа, че под купола на тази книга наистина е интересно. И вълнуващо.

Имам догадки, че "Писмата на Омар" ще бъдат припознати за нужни и важни, ще бъдет четени, препрочитани, подарявани, обсъждани, цитирани, преписвани, обичани, крадени (даже крадени) - от едни хора, към които аз май вече не принадлежа. И на които много, много завиждам - за това, че разполагат изцяло със себе си, че все още намират сили, сетива и метаболизъм да мислят и случват любовта през такива чисти и прозрачни формули, през каквито ги мисли Рене. Мога само да (ви) се радвам за това.

Рене си е свършила работата, Люба Халева също великолепно си е свършила работата. Редакторът Азиз Таш - и той така. Остава и вие да проявите като мен нездраво любопитство, да надзърнете в "Писмата" и разберете дали ви лъжа или не.

Още

Рене Карабаш за братовчедката на Зорбас - шумна и тиха, заземена и летяща

Рене Карабаш за братовчедката на Зорбас - шумна и тиха, заземена и летяща

Още

"Остайница" на Рене Карабаш спечели националната награда "Елиас Канети"

"Остайница" на Рене Карабаш спечели националната награда "Елиас Канети"

Още

Ирена от Червената книга

Ирена от Червената книга

Още

Рене Карабаш: Нямам нужда от умрели риби. Имам нужда от риби, които да плуват срещу течението

Рене Карабаш: Нямам нужда от умрели риби. Имам нужда от риби, които да плуват срещу течението

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

Френският драматург Пенда Диуф е почетен председател на журито на "Изборът на награда "Гонкур" в България"

Общо 56 ученици и студенти, обединени в осем екипа, ще изберат своя роман фаворит

Салман Рушди издаде новата си книга "Нож"

В много отношения "Нож" е толкова забележителна с духа, който споделя с другите книги на Салман Рушди, колкото и с откровените и ужасяващи описания на нападението, което едновременно е променило и не е променило живота му

Над 4000 книги, заграбени от берлинската Еврейска равинска семинария, са открити в Прага

Книгите произхождат от колекцията на Висшия институт за еврейски изследвания в Берлин, който е закрит и разграбен от нацистите през 1942 г.

"Неразделните" от Симон дьо Бовоар за първи път на български (откъс)

В известен смисъл тази творба е ключ към цялостното творчество на голямата френска писателка

Джоан Роулинг разкритикува актьори от филмите за Хари Потър заради подкрепата им за смяната на пола

Писателката критикува Даниъл Радклиф и Ема Уотсън за това, че използваха различни платформи, за да приветстват транссексуалните.

Украинци в Лисабон протестират срещу проруска книга за войната

През март украинската общност в Португалия изрази възмущението си от издаването на книгата с прокремълски разкази за руската война в Украйна