Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Над 7 млн. часа аудиокниги са изслушали българските потребители на Storytel през 2022 г.

АУДИО ПРЕЖИВЯВАНИЯ

Над 7 млн. часа аудиокниги са изслушали българските потребители на Storytel през 2022 г.

България показва изключителен интерес към аудиосъдържанието, редом със Скандинавските държави, Нидерландия, Полша и САЩ

Ана Клисарска от Сторител (Източник: Storytel)

В навечерието на четвъртата си година на българския пазар Storytel вече има каталог от над 4000 заглавия на български език и повече от 500 000 заглавия на английски език, а от скоро българските потребители имат достъп и до повече от 100 000 заглавия на италиански, испански и турски език.

През 2022 г. българските потребители на аудиосъдържание са изслушали близо 7 милиона часа, увеличавайки нивото на потребление спрямо 2021 г. Така България се нарежда сред пазарите с постоянно растящ интерес към аудиото, редом със Скандинавските държави, Полша, Нидерландия и САЩ.

Най-предпочитани от българите жанрове са художествена литература, книги за самоусъвършенстване, любовни романи и литературни класики (Източник: Storytel)

Още

Ана Пападопулу - гласът на Фрида Кало

Ана Пападопулу - гласът на Фрида Кало

Най-предпочитани от българите жанрове са художествена литература, книги за самоусъвършенстване, любовни романи и литературни класики. Позовавайки се на мисията си да прави добрите истории по-достъпни навсякъде и по всяко време, Storytel продължава да създава разнообразно аудиосъдържание и да подобрява потребителското преживяване.

Тази година Марк Менсън и българският разследващ журналист Николай Стоянов оглавяват първите места на най-слушаните заглавия през годината редом с творби на Джон Кехоу, Дон Мигел Руиз и Фредрик Бакман.

Новодошлите потребители в платформата на Storytel в България избират да слушат първо "Тънкото изкуство да не ти пука" от Марк Менсън, "OneCoin: Жената, която измами света" от Николай Стоянов, биографията на Илън Мъск, аудиодрамата "1984" от Джордж Оруел или поредицата на Дж. К. Роулинг за Хари Потър.

Успешни заглавия от миналата година се завръщат с втори сезон начело с любовния аудиосериал "До дъно", с участието на Калин Врачански и Яна Кузова (Източник: Storytel)

Още

Къде е Ружа Игнатова? Историята за най-голямата крипто измама в света оживява в Storytel

Къде е Ружа Игнатова? Историята за най-голямата крипто измама в света оживява в Storytel

Историите с най-висока оценка от слушателите са оригиналният аудиосериал на Storytel "Мамник", "Хари Потър" и "Феята от захарницата".

Много от най-любимите български актьори, журналисти, радио и ТВ водещи вече са част от разпознаваемите гласове на Storytel. Сред звездните имена зад добрите истории тази година застанаха Владимир Пенев, Деян Донков, Яна Кузова, Калин Врачански, Ана Пападопулу, Йоана Темелкова, Владимир Михайлов и много други.

Портфолиото на Storytel не спира да се развива с над 100 отличителни гласове, които вдъхват живот на аудиоисториите. Сред тях изпъкват и рекордьорите Никола Стефанов и Даниел Цочев, записали по близо 100 заглавия.

Тази година Марк Менсън и българският разследващ журналист Николай Стоянов оглавяват първите места на най-слушаните заглавия през годината (Източник: Storytel)

Новите оригинални истории за 2022 са аудиопреживяването "1984" на Джорд Оруел, биографичният аудиосериал "Фрида - Да живее животът", еротичната поредица "Оргазъм за ушите" и българската оригинална продукция "One Coin: Жената, която измами света", която предстои да бъде издадена глобално през 2023 г. на английски език.

Още

До дъно: Истории за падение, отмъщение и любов с Калин Врачански

До дъно: Истории за падение, отмъщение и любов с Калин Врачански

Успешни заглавия от миналата година се завръщат с втори сезон начело с любовния аудиосериал "До дъно", с участието на Калин Врачански и Яна Кузова, комедията "Шато Лакрот" и антиутопичната поредица "Граничен пост".

През годината приложението на Storytel се развива и с много функционалности, подобни на социална мрежа, които позволяват интеракция с всички любими автори, заглавия и разказвачи. Потребителите могат да следват, харесват, коментират, споделят и препоръчват, а най-амбициозните слушатели вече могат да си поставят конкретна цел за слушане с брой заглавия за определен период от време.

Талантът oт Storytel Studio 2020 Васил Попов, постига голям успех с историята за чудовището "Мамник" и вече е готов с второто си Storytel Original заглавие, което ще излезе в началото на следващата година (Източник: Storytel)

Най-очакваните заглавия за следващата година са новите продукции на Pottermore и Storytel на български език със звезден каст, нови Storytel Original продукции като "Пермафрост" на Васил Попов, както и детски, исторически, романтични и трилър сюжети и нов сезон на конкурса за оригинално аудиосъдържание - Storytel Studio vol.2, с темата "Светът след утре."

Талантът oт Storytel Studio 2020 Васил Попов, постига голям успех с историята за чудовището "Мамник" и вече е готов с второто си Storytel Original заглавие, което ще излезе в началото на следващата година. От дебрите на трънското село авторът се насочва към потайностите на Антарктида с нови митове и легенди, вплетени в неповторим сюжет.

"Мамник дължи успеха си на това, че излезе първо като аудиокнига. Не съм сигурен дали 700 страници на един все още развиващ се автор щяха да пожънат такъв успех. Но в Storytel абонатите получават достъп до хиляди книги и "Мамник" беше една от тях. Пробваха я, харесаха я и благодарение на успеха й в аудиоформат, вече е издадена и като физическа книга.

Различното между книгата и аудиосериалът е, че всеки епизод трябва да има кулминация, така че да задържи вниманието на слушателя и да иска да чуе още." споделя Васил Попов, който ще бъде част от журито на новото издание на литературния конкурс.

Моделът на Storytel комбинира неограничен достъп до постоянно растящ каталог от заглавия, разпознаваеми местни автори и съдържание на локален език, което го превръща в предпочитана платформа за ползотворно прекарано време.

Още

Защо е трудно да си на 400 години и други обяснения в любов към аудиокнигите

Защо е трудно да си на 400 години и други обяснения в любов към аудиокнигите

Според изследване, проведено в Швеция през 2022 г., 94% от потребителите определят времето в слушане на аудиокниги като плодотворно, а 89% го намират за по-пълноценно от това, прекарано в социалните мрежи. За разлика от социалните мрежи, които по-скоро отнемат от времето, слушането на аудиокниги "печели" време, защото лесно се комбинира с други ежедневни дейности и същевременно носи нови знания, развлечение или разтоварване на слушателя. Потребителите на Storytel в глобален мащаб вече са над 2 милиона. Прогнозите за темпа на развитие на глобалния пазар на аудиокниги предвиждат той да достигне до USD 35 млрд. през 2030 година - близо 7- кратно увеличение от 2020 г.

Още

Лято с "Вино от глухарчета" и какво означава оргазъм за ушите?

За виното от глухарчета и какво е да слушаш еротични романи

Още

Смехотерапия в резиденция Злокучане: Мария Касимова-Моасе и вторият сезон на „Шато Лакрот“

Смехотерапия в резиденция Злокучане: Мария Касимова-Моасе и вторият сезон на „Шато Лакрот“

Още

Над 4 милиона часа аудиокниги са изслушали българите в Storytel през 2021 г.

Над 4 милиона часа аудиокниги са изслушали българите в Storytel през 2021 г.

Още

Storytel създава нов вид аудиопреживяване по култовата антиутопия на Джордж Оруел "1984"

Storytel създава нов вид аудиопреживяване по култовата антиутопия на Джордж Оруел "1984"

Коментирай 1

Календар

Препоръчваме ви

В сезона на "голямото пазаруване": Допустимо ли е да се премахнат литературните жанрове

Клишетата за истинска литература и литература за развчлечение със сигурност улесняват читателите и книжарите, гласи тезата на Алекс Кларк, но и водят до ненужно етикетиране на автори и книги

Откриха юбилейното 50-о издание на Софийския панаир на книгата

Човекът, който чете книги, е добър, отговорен и с широк светоглед, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова

Националният литературен музей отбелязва 114-та годишнината от рождението на Никола Вапцаров

Събитието ще се проведе на 7 декември в Националния литературен музей (НЛМ) и къща музей "Никола Вапцаров" - София

Непознатият и влюбен Трифон Кунев - единственият поет, обявил война на "народната власт"

След изумителната Яна Язова, докторът по книгознание Петър Величков разкрива премълчавания Трифон Кунев през призмата на любовта

Утре започва Панаирът на книгата

Панаирът заедно с двата ежегодни литературни фестивала в рамките му – Софийския международен литературен фестивал и Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, ще се проведе от 5 до 10 декември в Националния дворец на културата

Ново издание на "Сонети" на Уилям Шекспир в превод на Кирил Кадийски

Новото издание на "Сонети" от Шекспир излиза в новата поредица на "Колибри", която включва най-доброто от световното поетическо наследство и е обърната към по-широка читателска аудитория