Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Карен Алексанян: Малко политици се интересуват от "Дворът на кирилицата"

ДУХОВНОСТ

Карен Алексанян: Малко политици се интересуват от "Дворът на кирилицата"

Почти милиард хора по света пишат на кирилица

"Двор на Кирилицата"

Карен Алексанян е арменец, който направи повече от много българи за популяризиране на българщината. Той създаде със собствени средства "Дворът на кирилицата" в Плиска. Мемориалът е прослава не само на писмеността, но на българската история и християнството. "Дворът на кирилицата" бе класиран на второ място в миналогодишната класация за най-значим национален туристически обект.

А Карен Алексанян не преследва награди, а дръзновено крои нови дръзки планове за възхвала на славянството, които сподели с Impressio.

Карен Алексанян

- Г-н Алексанян, борехте за първото място за туристически обект на 2016-а, но сливналии ви изпревариха с крепостта "Туида". Това обаче ни най-малко не ви разколебава да реализирате нови, смели идеи...
- Да, както знаете, планувам да направя Алея на писателите с бюстове на най-добрите творци, използвали кирилицата. Това е едно своеобразно продължение на идеята за "Дворът на кирилицата" - като възхвала не само на азбуката, но и на хората, които са създали творчество чрез словото и писмеността. Кирилицата е ненадминат културен феномен, който българският народ е дал на света. Ползва се от почти 1 милиард човеци на планетата, а мемориалът в Плиска е единственият музей на тази азбука. Неоспорим повод за гордост на всеки българин е създаването на този музей в България, в първата й християнска столица - Плиска - мястото където се ражда кирилицата.

Международната популярност на "Дворът на кирилицата" расте с всеки изминал час. Наскоро идваха хора от Донбас, който в момента е зона на военен конфликт!..Това илюстрира желанието на хората дори в трудни моменти да търсят опора в паметниците на духовността. Горд съм от огромната подкрепа, която получихме от цял свят - както от Европа, така и от Америка. Най-активно се включиха Русия, Китай, Австралия, Армения и Грузия.

От българите ми помогнаха стотици български писатели, професори, интелектуалци, публични личности, училища, асоциации на българите по света, университети, читалища, църковни служители, няколко десетки патриотични сайтове и стотици хиляди български граждани. Президентът на Славянската поетична академия - г-жа Елка Няголова окачестви "Дворът на кирилицата" като "лауреат на българския народ". Това, че министърът на туризма Николина Ангелкова не смята така, не може да ни обезвери. Министрите се сменят, а кирилицата е една и свята!

Прабългари в "Двор на Кирилицата"

- Какви събития планувате за 2017-а?
- Програмата е изключително наситена и разнородна. Редовно получаваме предложения от различни български организации за провеждане на нови патриотични мероприятия, на които се отзоваваме с огромно удоволствие. Стартираме с почитане на Успението на Св.Кирил Славянобългарски на 14 февруари. На 2 май - Денят на покръстването на българите, ще бъде осветен паметникът на Св.Цар Борис I Покръстител Български. Надяваме се, че поне тази година организацията за всенародните тържества няма да падне само върху нашия мемориал и ограничения бюджет на община Каспичан, а висшето ръководството на държавата ще приеме да участва в подготовката и честването на този свят за всеки българин празник!

- Кои известни личности са идвали в Двора?
- "Дворът на кирилицата" непрекъснато е посещаван от известни личности от целия кирилски свят. През изминалата година беше посетен от редица културни дейци и популярни личности като Валя Балканска, Кичка Бодурова;от писатели и поети от над 20 народности; от посланиците на Русия, Армения и Украйна; от олимпийските шампиони Иван Иванов и Армен Назарян. А от българските партийни лидери единствена Корнелия Нинова е идвала в Двора. За съжаление!..

"Двор на Кирилицата"

- Моля, събудете любопитството на хората, които още не са посетили мемориала на буквите в Плиска...
- Всеки българин трябва да дойде тук. България е родина на кирилицата. Тя е тръгнала оттук, обиколила е света и е станала родна азбука на много народи от различни вероизповедания. Кирилицата е приета в Плиска като официална азбука. Изненадан съм, че за много българи тези факти са неизвестни. На някои дори се налага да обяснявам и доказвам, че двамата братя Кирил и Методий, и останалите от Седмочислениците, като Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд, са от български произход.

За пръв път научих това от моята майка, която беше учителка по руски език и литература и ме научи на кирилица още когато бях на 6 години. В библиотеката у дома в Армения имаше няколко хиляди книги, повечето от които бяха на кирилица. Затова посветих "Дворът на кирилицата" на моята майка, която почина на 56 години през 2002 г...Когато тръгнах към идеята, потърсих един от най-известните каменоделци на Армения - Рубен Налбандян. Той и негови 12 ученици изработиха буквите в Плиска.

Изградих и параклис на Св. Цар Борис I Покръстител и вдигнах огромен християнски кръст в Двора. Параклисът носи името на българския владетел, а буквите са наредени като негови непобедими войници. Българите трябва да се гордеят с миналото си, със Златния век на българската култура. А Плиска е не само градът, където Аспарух забива меча си с думите"Тук ще бъде България", но и мястото на покръстването на българите през 865 г. Пак в Плиска, през 893 г. кирилицата е провъзгласена за официална азбука.

Днес се използва не само от християни, но и от будисти и мюсюлмани. Какво по-добро от духовното обединение между човеците?!? Живеем в трудно време и трябва да намерим общи ориентири към хармония и мир. Опитвам се да дам своя принос за съхраняването на духовността между хората. Трябва да се научим да почитаме и уважаваме човешките достижения, да съхраняваме паметта за славните мигове в човешката история, за великите хора, живели преди нас!

 Интервю на Еми Мариянска

Литийно шествие в "Двор на Кирилицата", водено от народната певица Валя Балканска, Карен Алексанян, олимпийският шампион по вдигане на тежести Иван Иванов, световната шампионка по кикбокс Полина Галинова

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Чешкият писател и преводач Мартин Данеш ще гостува с представяне на романа си "Прекършените думи"

Това ще се случи на 5 декември от 18..00 часа на ет.4 в НДК в рамките на Софийския международен панаир на книгата

"Слънчево изгригване" за любовта: Четеш и забравяш, че е Тя. Нагазваш в себе си

Стихотворенията на Павлина Михайлова са вдъхновени от срещи в непознати страни, преживявания в планината, както и от гмуркания в света на любовта, раздялата и отчаянието

Кино между страниците

Предлагаме ви 10 заглавия, които ще ви помогнат да разберете повече за историите, които стоят зад великото кино

Детският литературен фестивал стартира след седмица

Тематичен фокус този път са скандинавските страни, а мотото е "Създаваме истории. Създаваме история."

Почина писателят Джон Никълс

Авторът на "Войната в бобовите полета на Милагро" и "Стерилната кукувица" си отиде на 83-годишна възраст

"Направи си сам приказка" – обновено издание на любимата творческа игра

Творческата игра е вдъхновена от "Граматика на фантазията" от Джани Родари