Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Храната, начин на употреба, или гурме за напреднали

ГУРМЕ И ЛИТЕРАТУРА

Храната, начин на употреба, или гурме за напреднали

Премиерата на "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали" ще се състои на 25 май, вторник, от 18:30 ч. в кино Cabana

Снимка: iStock by Getty Images

Очаквайте на 21 май "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали"! Автор на проекта и съставител на сборника е Светлозар Желев, а художник на корицата е талантливият Живко Петров.

Още

Светлозар Желев - ветеран от "Университета" на площад "Славейков"

Светлозар Желев - ветеран от "Университета" на площад "Славейков"

"Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали" (272 стр., цена: 16 лв.) обхваща текстове на журналисти, кулинарни експерти, творци и участници в българския културен и обществен живот. Обединява ги фактът, че всички до един са ценители на добрата храна, споделена с приятели: Иван Бакалов, Ясен Бориславов, Раймонд Вагенщайн, Антони Георгиев, Адриана Гюзелева, Десислава Иванова, Ясен Захариев, Ясен Козев, Петър Михалчев, Ина Михалчева, Карин Околие, Веселин Савов, Гергана Симеонова, Адриана Стефанова, Дарина Такова, Мона Чобан, Любомир Чонос, Петя Щифлер, Веселин Юнаков.

Тази книга не е историческа в никакъв случай. Тя не е и готварска, не е и книга с рецепти, при все че в нея има и такива. Тя няма да отговори на въпроси "за" или "против" яденето на месо или вегетарианството, "за" или "против" диетите, "за" или "против" епикурейството, "за" или "против" домашната храна срещу ресторанта или простата храна срещу високата кухня.

Още

Знаменити писатели и поети, за "бавното живеене и насладата от живота" (откъс)

Знаменити писатели и поети, за "бавното живеене и насладата от живота" (откъс)

Не е и енциклопедичен справочник, който ви разказва докъде е достигнала културата на храненето през последните години. Няма да е каталог на великите ресторанти или тези със звезди "Мишлен", като "The Fat Duck" на Хестън Блументал или "El Bulli" на Феран Адрия, макар че и те присъстват в нея. Тази книга ще ви даде теми за размисъл, идеи, кулинарни истории и храна за ума.

Светлозар Желев едва ли се нуждае от представяне. Работил е като книжар, редактор и издател. Бил е радиоводещ, телевизионен водещ и редактор на предаване за книги по БНТ, главен редактор на GRANTA, редактор на секция "Литература" в "АРТизанин". Директор е на Националния център за книгата и Литературен клуб "Перото" в НДК, преподава в Софийския университет.

Премиерата на "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали" ще се състои на 25 май, вторник, от 18:30 ч. в кино Cabana.

Още

Клуб "Перото" съвместно с Artlive организират литературни понеделници 2.0

Клуб "Перото" съвместно с Artlive организират литературни понеделници 2.0

Още

Издателката Божана Апостолова с награда  "Перото" за цялостен принос за 2020 година

Издателката Божана Апостолова с награда "Перото" за цялостен принос за 2020 година

Още

Днес връчват литературните награди "Перото"

Днес връчват литературните награди "Перото"

Още

Ето окончателния списък с номинираните за литературните награди "Перото" 2020

Ето окончателния списък с номинираните за литературните награди "Перото" 2020

 

 

 

Коментирай 0

Календар

Препоръчваме ви

Захари Карабашлиев е носителят на две от най-престижните литературни награди в един ден

Авторът на „Опашката“ бе отличен на 11 май с приза „Цветето на Хеликон“ и голямата награда Роман на годината на Национален дарителски фонд „13 века България“

Георги Господинов представя своите "Избрани истории"

Книгата съдържа 39 разказа или истории, избрани от самия автор

Своенравните деца се завръщат в книгата "В небивал сън"

Четвъртата част от култовата фентъзи поредица на Шонин Макгуайър е вече на българския пазар

Писателят Марио Варгас Льоса работил, докато бил в болница заради Ковид-19

"Не съм спирал да пиша статии дори в най-трудните ситуации", споделя 86-годишният Льоса, носител на Нобелова награда за литература за 2010 г.

"Жива" от Ина Ясипова - българка, живееща в Австралия, улавя скритата душа на България (откъс)

Българската писателка ни връща назад към корените и традициите в дебютния си роман