Въведете дума или фраза за търсене и натиснете Enter

Храната, начин на употреба, или гурме за напреднали

ГУРМЕ И ЛИТЕРАТУРА

Храната, начин на употреба, или гурме за напреднали

Премиерата на "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали" ще се състои на 25 май, вторник, от 18:30 ч. в кино Cabana

Снимка: iStock by Getty Images

Очаквайте на 21 май "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали"! Автор на проекта и съставител на сборника е Светлозар Желев, а художник на корицата е талантливият Живко Петров.

Още Светлозар Желев - ветеран от "Университета" на площад "Славейков"

Светлозар Желев - ветеран от "Университета" на площад "Славейков"

"Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали" (272 стр., цена: 16 лв.) обхваща текстове на журналисти, кулинарни експерти, творци и участници в българския културен и обществен живот. Обединява ги фактът, че всички до един са ценители на добрата храна, споделена с приятели: Иван Бакалов, Ясен Бориславов, Раймонд Вагенщайн, Антони Георгиев, Адриана Гюзелева, Десислава Иванова, Ясен Захариев, Ясен Козев, Петър Михалчев, Ина Михалчева, Карин Околие, Веселин Савов, Гергана Симеонова, Адриана Стефанова, Дарина Такова, Мона Чобан, Любомир Чонос, Петя Щифлер, Веселин Юнаков.

Тази книга не е историческа в никакъв случай. Тя не е и готварска, не е и книга с рецепти, при все че в нея има и такива. Тя няма да отговори на въпроси "за" или "против" яденето на месо или вегетарианството, "за" или "против" диетите, "за" или "против" епикурейството, "за" или "против" домашната храна срещу ресторанта или простата храна срещу високата кухня.

Още Знаменити писатели и поети, за "бавното живеене и насладата от живота" (откъс)

Знаменити писатели и поети, за "бавното живеене и насладата от живота" (откъс)

Не е и енциклопедичен справочник, който ви разказва докъде е достигнала културата на храненето през последните години. Няма да е каталог на великите ресторанти или тези със звезди "Мишлен", като "The Fat Duck" на Хестън Блументал или "El Bulli" на Феран Адрия, макар че и те присъстват в нея. Тази книга ще ви даде теми за размисъл, идеи, кулинарни истории и храна за ума.

Светлозар Желев едва ли се нуждае от представяне. Работил е като книжар, редактор и издател. Бил е радиоводещ, телевизионен водещ и редактор на предаване за книги по БНТ, главен редактор на GRANTA, редактор на секция "Литература" в "АРТизанин". Директор е на Националния център за книгата и Литературен клуб "Перото" в НДК, преподава в Софийския университет.

Премиерата на "Храната, начин на употреба, или Гурме за напреднали" ще се състои на 25 май, вторник, от 18:30 ч. в кино Cabana.

Още Клуб "Перото" съвместно с Artlive организират литературни понеделници 2.0

Клуб "Перото" съвместно с Artlive организират литературни понеделници 2.0

Твоите любими заглавия в /market.dir.bg

Нощ и ден
22,00 лв.
Бостънци
22,00 лв.
Остани
20,00 лв.

Още Издателката Божана Апостолова с награда  "Перото" за цялостен принос за 2020 година

Издателката Божана Апостолова с награда "Перото" за цялостен принос за 2020 година

Още Днес връчват литературните награди "Перото"

Днес връчват литературните награди "Перото"

Още Ето окончателния списък с номинираните за литературните награди "Перото" 2020

Ето окончателния списък с номинираните за литературните награди "Перото" 2020

 

 

 

ИЗБРАНО
Коментирай0

Календар

«Април 2025»
ПВСЧПСН
31123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
2829301234
567891011

Препоръчваме ви

Рио де Жанейро е първата португалоезична Световната столица на книгата

"Книгите са жизненоважни за достъп, предаване и популяризиране на образованието, науката, културата и информацията по целия свят. Благодарение на тях се информираме, забавляваме и можем да разберем по-добре нашия свят", каза генералният директор на ЮНЕСКО Одре Азуле при обявяването на Рио де Жанейро за Световна столица на книгата за 2025 г.

"ПЕН Америка": Писателите в САЩ са изложени на нарастващ риск от репресии срещу свободата на словото

През 2024 г. Китай отново беше най-големият "тъмничар" на писатели, следван от Иран - с Израел на пето място, се казва в годишния доклад на организацията

Книга като никоя друга: "Думи за езика" от Иля Златанов (откъс)

Разказвайки историята на езика, авторът разбулва ритуалната тайна на етикетните формули, показва връзката на храната с начина, по който говорим и мислим, съживява значението на календарните празници

Хеди Кислер притежава изключителна красота и поразителен ум. Но готов ли е светът през ХХ век да я разбере? (откъс)

"Единствената жена в стаята" от Мари Бенедикт в превод на Силвия Падалска на Издателство "Обсидиан"

Истинската история на Версаче четем в книгата "Братя" от Санто Версаче (откъс)

Светът на модата и на бляскавите личности оживява в искрения разказ „Братя“

Дейв Егърс пише продължение на книгата си "Очите и невъзможното"

Илюстриран от Шон Харис, новият роман продължава пътешествието на кучето Йоханес, заедно с приятелите му козата Хелене и чайката Бертран